Zorgt Zidane ook als trainer voor magie?

Zorgt Zidane ook als trainer voor magie?

Zowel Zinédine Zidane als Real Madrid staan voor een grote uitdaging. Een van de meest verfijnde voetballers die de voetballerij ooit heeft gekend, is benoemd tot trainer van één van de grootste clubs ter wereld. Een zware klus, vooral voor een debuterend oefenmeester. De Fransman is de opvolger van de ontslagen Rafael Benítez die werd bekritiseerd om de tegenvallende resultaten. De Koninklijke staat in de Spaanse competitie slechts vier punten achter lijstaanvoerder en stadsgenoot Atlético Madrid, heeft verreweg de meeste competitiegoals weten te maken en sloot de Champions League groepsfase af als winnaar van groep A, met 16 uit 6. Maar Real is niet zomaar een voetbalclub en Florentino Pérez is niet zomaar een clubpresident.  Zinédine Zidane was ook niet zomaar een voetballer. Zal hij erin slagen om dezelfde magie over te brengen in de rol van trainer?

Drievoudig Wereldvoetballer van het jaar

Zinédine Zidane, door velen als één van de beste voetballers ooit beschouwd. Tijdens zijn rijke voetbalcarrière komt hij uit voor AS Cannes, Girondins de Bordeaux, Juventus en Real Madrid. Deze laatste club zou hem en de familie Zidane nooit meer loslaten. In het Franse nationale elftal speelt hij 108 interlands waarmee hij in 1998 in eigen land de absolute vedette is en zijn vaderland aan de wereldtitel helpt. Driemaal verkozen tot Wereldvoetballer van het jaar en houder van een indrukwekkende prijzenlijst: Wereldkampioen, Europees Kampioen, de Champions League, landstitels en nationale bekers. Geroemd om zijn voetbalintelligentie, spelinzicht, fluwelen passes en individuele klasse. Mede door zijn grootse prestaties met het Franse elftal, groeit hij tijdens zijn loopbaan uit tot de beste speler ter wereld. Wanneer Zidane zijn loopbaan afsluit laat hij een ongekend gemis achter in de voetballerij. De poorten zijn inmiddels weer geopend. Waar anders dan bij zijn oude liefde Real Madrid.

Sport. Kunst. Pure magie.

In 2001 wil Real Madrid de begaafde strateeg in het shirt van Los Merengues krijgen, ten koste van alles. Nadat de Madrilenen het recordbedrag van 78 miljoen euro betalen, vertrekt Zidane in 2001 van de Oude Dame naar De Koninklijke. Zidane wordt hiermee de duurste speler uit de voetbalgeschiedenis. ‘The Scientist’ bekroont zijn eerste seizoen in de Spaanse hoofdstad met het winnen van de Champions League en de Super Cup. Tijdens de Champions League finale tegen Bayer Leverkusen speelt Zidane één van de beste wedstrijden uit zijn loopbaan. Dankzij sublieme aannames, hakjes, schijnbewegingen en spelinzicht zijn de acties van Zidane een lust voor het oog voor elke voetballiefhebber. Eigenlijk voor iedereen die van kunst en magie houdt. Zidane beslist de finale door op het randje van het strafschopgebied de bal met een halve omhaal in de linkerkruising te schieten.

Trieste aftocht van de meester

Zidane trainer Real Madrid

Vanaf 2003 gaat het sportief mis in Madrid. Veteraan en aanvoerder Fernando Hierro moet vertrekken, evenals succescoach Del Bosque. Het beleid van voorzitter Florentino Pérez is vooral financieel ingesteld. Tijdens zijn laatste seizoenen weet Zidane geen belangrijke prijzen meer te winnen in Madrid. Op 7 mei 2006 speelt Zidane zijn laatste wedstrijd voor de Spanjaarden, in het competitieduel tegen Villarreal. Voor eigen publiek scoort Zidane in zijn afscheidswedstrijd, die uiteindelijk 3-3 eindigt. Het WK in Duitsland moet dan het laatste kroonstuk op zijn indrukwekkende carrière worden. Als aanvoerder loodst de nummer 10 zijn ploeg opnieuw naar de WK-finale. Op 9 juli 2006 geeft Zidane in de 110e minuut van de finale de beruchte kopstoot tegen de borst van zijn Italiaanse opponent Marco Materazzi. Zidane reageert op de provocaties van de Italiaanse centrale verdediger en bekoopt deze actie met de rode kaart. De WK-titel gaat uiteindelijk naar Italië, dat na strafschoppen wint. Dit historische kopstoot staat te boek als de Zidane-kopstoot. Wat als een sprookje had moeten eindigen, eindigt als een nachtmerrie.

De verbintenis met Madrid

Na zijn loopbaan als voetballer blijft Zinédine Zidane actief bij zijn laatste liefde. Tijdens het seizoen 2013-2014 zou hij beginnen als tweede trainer van Real Madrid als assistent van Carlo Ancelotti. Samen kennen ze een succesvol seizoen door de Copa del Rey en de Champions League te winnen. Het daaropvolgende seizoen geeft de club hem de verantwoordelijkheid over Real Madrid Castilla, het tweede elftal van de Koninklijke. De liefde voor de Madrileense club blijft niet alleen beperkt tot de meester zelf. Met zijn Spaanse vrouw Véronique Fernández heeft Zidane vier zoons, die allemaal uitkomen in de jeugdopleiding van Real Madrid. Oudste zoon en eveneens middenvelder Enzo Zidane, heeft al laten zien over een ongerepte techniek te beschikken. Zo vader, zo zoon.

Torenhoge doelstellingen

Op 4 januari 2016 wordt Zidane aangesteld als nieuwe coach om hierbij zijn doelstellingen kenbaar te maken: de landstitel en de Champions League. Een grote verantwoordelijkheid, maar Zidane hoeft als beginnend oefenmeester in mindere mate direct te vrezen voor hetzelfde lot als zijn voorgangers. Er zijn er maar weinig die in de Spaanse hoofdstad op meer krediet kunnen rekenen dan de clublegende uit Marseille. Dat heeft de voormalig nummer 5 van de Madrilenen vooral te danken aan die ene avond in mei 2002. Zijn winnende goal tijdens de Champions League-finale tegen Bayer Leverkusen wordt nog altijd gezien als één van de mooiste doelpunten ooit gemaakt.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen