Wat is het meest fanatieke voetballand?

Wat is het meest fanatieke voetballand?

Afgelopen week werden we weer flink gewezen op de knotsgekke voetbalpassie in sommige landen. Voetbalpassie dat zich uit in onafscheidelijkheid, volledige toewijding en onvoorwaardelijke liefde. Voetbalpassie dat voelbaar is in de stadions en zelfs verder daar buiten in lokale barretjes en zelfs in complete wijken. In Europa zien we dit vooral in Turkije en Griekenland, terwijl als we buiten Europa kijken, we al snel uitkomen in Zuid-Amerika. Vandaag behandelen we deze bloedfanatieke voetballanden in onze top-8 met meest fanatieke voetballanden.

8. Schotland

We starten het overzicht in het Verenigd Koninkrijk, in Schotland welteverstaan. Als we aan Schotland denken, dan denken we meteen aan The Old-Firm. Dé Schotse klassieker, de stadsderby uit Glasgow tussen het katholieke Celtic en het protestante Glasgow Rangers. Deze verhitte derby staat bekend als één van de heftigste ter wereld waarbij de sfeer zowel in als buiten het voetbalstadion spectaculair is. Wanneer het Schotse nationale team speelt wordt het elftal massaal ondersteund door de luidkeelse Schotse aanhang, zowel in eigen land als ver buiten de eigen landsgrenzen.

7. Engeland

Engeland is het land waar de wortels van het voetbal liggen, de plek waar voetbal geboren is. De hoofdstad Londen heeft momenteel 14 professionele voetbalclubs die wekelijks worden ondersteund door duizenden voetbalfans die uit volle borst hun team aanmoedigen. Vooral tussen de lokale teams kan de sfeer erg hevig zijn. Engeland staat dan ook bekend om de fantastische voetbalsfeer en de gezamenlijke zang van de fanatieke aanhang. Diezelfde Engelse supporters staan tevens bekend om hun hooliganisme dat zowel in clubverband als bij het nationale team vaak het nieuws haalt.

6. Brazilië

Brazilië is het land waar mensen kruisjes slaan om de nationale seleção aan te moedigen en het land waar het aantal zelfmoorden stijgt als de Gele Kanaries niet minstens de finale van een WK halen. Brazilië is ook het land waar het meezingen van een volkslied een nieuwe dimensie kreeg. Tijdens de Confederations Cup finale van 2013 in Rio de Janeiro tegen Spanje, zongen bijna 80.000 man het volkslied zo hartstochtelijk mee dat sommige spelers met tranen in hun ogen stonden. Een aantal spelers van Spanje gaven later dan ook toe dat ze daadwerkelijk overdonderd waren door de intimiderende sfeer in het stadion. Het kansloos Spanje werd dan ook met 3-0 afgeslacht. De krantenkoppen spraken over “Een leeuw die zijn territorium verdedigt.”

5. Uruguay

Uruguay is het tweede Zuid-Amerikaanse land waar de voetbalsfeer enorm fel is. Bij wedstrijden van het Peñarol uit Montevideo is de sfeer ongekend. Een Zuid-Amerikaanse voetbalsfeer in optima forma. Wanneer de rivalen Nacional en Club Atlético Peñarol tijdens El Super Clásico tegen elkaar spelen gaat het dak er af. De clubs uit Montevideo zijn de hoofdrolspelers van de, buiten Engeland, langst bestaande rivaliteit in voetbal.

4. Griekenland

Griekenland valt niet te missen in het overzicht van meest fanatieke voetballanden, en is op het één na hoogst genoteerde Europese land. Het Griekse clubvoetbal staat bekend om de extreem fanatieke aanhang waarbij het gebruik van vuurwerk fakkels ongekende vormen kent. De sfeer in Griekse stadions is indrukwekkend en vooral bij de wedstrijden tussen PAOK Saloniki, Olympiakos, en Panathinaikos gaat het erg ruig aan toe. Zo werd de bekerfinale van april 2014 tussen PAOK en Olympiakos met 75 minuten uitgesteld, vanwege chaotische taferelen in het stadion. Behalve een heuse vlammenzee aan fakkels door het gehele stadion, had de aanhang van PAOK Saloniki honderden dode vissen in de dugout gelegd van Olympiakos. Waar je ook een voetbalwedstrijd bezoekt in Griekenland, de sfeer is altijd fenomenaal.

3. Chili

Tijdens het afgelopen WK in Brazilië hebben de Chileense voetbalfanaten duidelijk van zich laten horen. Met duizenden reisden ze af naar de verschillende Braziliaanse speelsteden. Zowel tijdens het volkslied als de wedstrijd lieten ze massaal van zich horen. In eigen land bij het lokale clubvoetbal is de sfeer ook ongekend. Continue zang, honderden fakkels, en springende supporters zorgen voor heftige voetbaltaferelen. Bij wedstrijden van Colo-Colo, waar onder andere Alexis Sánchez, Arturo Vidal, en Iván Zamorano gespeeld hebben, en Universidad de Chile, beiden uit de hoofdstad Santiago, ben je verzekerd van Zuid-Amerikaanse voetbalpassie.

2. Turkije

Het hoogst genoteerde (gedeeltelijk) Europese land is het voetbalminnende Turkije. Wekelijks zorgen de Turkse voetbalfans voor een ongekende voetbalsfeer. Een grimmige voetbalsfeer waarbij de tegenstander de vijand is, en waarbij de wedstrijd een waar slachtveld is. Zowel de fanatieke fans als de voetballers provoceren voortdurend en gaan voor elkaar door het vuur. De uitbundige voetbalsfeer zorgt vaak voor een intimiderend gevoel bij bezoekende partijen. De Turkse stadions staan bekend als de luidruchtigste stadions van de wereld. Zo verbrak Galatasaray in 2013 het record aantal decibels tijdens de kraker tegen de aartsrivaal Fenerbahçe.

1. Argentinië

Op eenzame hoogte staat het voetbalgekke Argentinië, dat zonder twijfel de nummer 1 positie bekleed. Nergens ter wereld gaat de voetbalsfeer zo ver als in het Zuid-Amerikaanse Argentinië. In de ouderwetse Argentijnse voetbalstadions zijn de voetbalsupporters de baas en bepalen dan ook vaak mee over de politie-inzet, het transferbeleid, en de ticketprijzen. In de fanatieke vakken zorgen de supporters onophoudelijk en urenlang (!) voor een adembenemende sfeer. Argentijnse voetbalsupporters schreeuwen immers geen voetbalkreten, maar zingen voetballiederen die continu doorgaan.

De stadions in Argentinië zijn ouderwets, waarbij voetbal stewards nauwelijks zichtbaar zijn, en er dus ruimte is voor volledige chaos. Voetbalsupporters die met vuurwerkfakkels in de hekken hangen, en balanceren langs de meterslange doeken die overal in het stadion hangen, zijn geen ongewone taferelen. Ook in de lokale wijken, op trainingen, als tijdens de busreizen naar uitwedstrijden is de sfeer intens. Buenos Aires vormt ook het toneel voor de grootste stadsderby op aarde: Boca Juniors - River Plate. Om maar een aantal clubs te noemen: of je nu naar Boca Juniors, River Plate, San Lorenzo, Independiente, Vélez Sársfield, of Rosario Central gaat. Onder een adembenemende voetbalsfeer kom je niet uit.

» Graag horen we van jou wat jouw mening is. We hebben voor 8 voetballanden gekozen, omdat we geen lijst wilden maken om het alleen maar op te moeten vullen. Hebben we een voetballand gemist dat écht op de lijst moet komen te staan? Ook zijn we benieuwd naar interessante foto’s of video’s.

Klantbeoordeling 9.5

12 beoordelingen