Waanzin: de 222 miljoen van Neymar zet de voetballerij op z'n kop

Waanzin: de 222 miljoen van Neymar zet de voetballerij op z'n kop

85 miljoen euro voor aanvaller Lukaku, een reservespeler van Real Madrid die voor 70 miljoen naar de Bundesliga verhuist, AC Milan dat letterlijk een volledig nieuw elftal koopt. Voor de ene voetbalfan is het smullen geblazen deze zomer, voor de ander is het afgrijzen. Hoe dan ook, de komende weken wordt het waarschijnlijk nog een stuk gekker. Het vertrek van Neymar naar Parijs gaat namelijk voor een spectaculair sneeuwbaleffect zorgen. De 222 miljoen voor Neymar zal voorlopig (hopelijk) niet meer overtroffen worden, maar we kunnen nog meerdere klappers verwachten. Terwijl we dachten dat het plafond al bereikt was, lijkt de huidige transferwindow het begin van een nieuwe revolutie in de voetballerij. Dit is de voetbalwereld op z’n kop.

De komst van een commerciële magneet

Volgens het Amerikaanse blad Forbes heeft Paris Saint-Germain een waarde van 721 miljoen euro. De schatrijke Qatarese eigenaar Nasser Al-Khelaifi hoeft niet te klagen, zijn familie bezit een onderneming met een waarde van vier miljard euro. Sinds zijn komst naar Parijs in 2011 gaf de club bijna een miljard uit op de transfermarkt. Uiteraard gaf de Franse voetbalclub nog nooit zoveel geld uit aan één voetballer, maar tegenover het duizelingwekkende transferbedrag staat ook het aantrekken van een commerciële magneet. De komst van een speler die zo populair is, zorgt voor een flinke aanwas van sponsordeals en andere commerciële inkomsten. Binnen de eerste zes uur na de komst van Neymar werden maar liefst 10.000 shirts verkocht met zijn shirtbedrukking. En dat terwijl er maar één shirt per persoon mocht worden gekocht. Wat zo’n shirt mag kosten? 149 euro.

Neymar of een compleet voetbalstadion?

Toch blijft de vraag of de nieuwe nummer 10 van PSG dat bedrag ook echt waard is. Karl-Heinz Rummenigge, de uitgesproken voorzitter van Bayern München, reageerde onlangs al dat hij liever een nieuw voetbalstadion heeft dan een individuele speler. Qua kostenplaatje ontlopen ze elkaar nauwelijks: een voetbalvedette die een paar seizoenen blijft hangen en een stadion voor de komende decennia. Los van de commerciële waarde kun je je afvragen wat een individuele speler nou uiteindelijk waard is op het veld. Hij kan immers een blessure krijgen, compleet uit vorm raken of zelfs negatief in de pers komen.

Neymar PSG transfergekte

Het sneeuwbaleffect van deze transfer

Vrijwel elke aanvaller droomt ervan om aan de zijde van Lionel Messi en Luis Suárez te te mogen staan. Zo zal Juventus serieus moeten vrezen. Paulo Dybala lijkt namelijk voorbestemd om vroeg of laat voor FC Barcelona of Real Madrid te spelen. De Argentijnse perfectionist wordt door sommigen zelfs gezien als de natuurlijk opvolger van Messi. Voor de 23-jarige Argentijn zal minstens 100 miljoen euro op tafel moeten worden gelegd — en gezien de laatste ontwikkelingen waarschijnlijk nog veel meer. Marco Verratti is weer de gedroomde versterking voor het middenveld en staat pikant genoeg onder contract bij PSG.

Als de oliedollars het zwaarst wegen

Ook Peter Bosz ligt al een paar nachten wakker gezien de ontwikkelingen rondom Ousmane Dembélé. De jonge Fransman deed het fantastisch tijdens zijn eerste seizoen in de Duitse Bundesliga. Een jaar geleden betaalden de Duitsers nog zo'n dertien miljoen euro voor de aanvaller. Dembélé levert Bosz nog geen twaalf maanden later mogelijk het tienvoudige op. Rond Kylian Mbappé zal het ook nog wel even onrustig blijven, al lijkt de transfer naar PSG inmiddels afgewikkeld. Zijn transferbedrag? 180 miljoen euro. En dat voor een jochie van 18 jaar. Mbappé, Coutinho, Neymar en Coutinho hebben door alle recente ontwikkelingen meerdere dingen met elkaar gemeen. Niet alleen worden er astronomische bedragen op ze geboden, ook stelden zij hun clubs en fans teleur. Want uiteindelijk tellen de dollars zwaarder dan de werkgever. Zo werkt het in vrijwel elke branche en dus ook in de voetballerij.

Transfergekte tot 31 augustus

Dat niets meer te gek is in de doldwaze voetballerij, zullen we tot 31 augustus ongetwijfeld gaan ondervinden. Maar goed, zodra de Braziliaanse aanvaller zijn club naar de finale van de Champions League schiet, zijn alle bezwaren vergeten. Zolang de vedette al het commentaar beantwoordt met zijn voeten, is hij zelfs dat buitensporige bedrag waard.

Klantbeoordeling 8.5

15633 beoordelingen