Voetbalstadions en passie, onlosmakelijk met elkaar verbonden

Voetbalstadions en passie, onlosmakelijk met elkaar verbonden

Voetbalstadions en voetbalpassie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Stadions symboliseren historie, voetbalgevechten, de eigen supportersaanhang en de thuisstad. Spelen in het eigen stadion staat voor thuisvoordeel. Wetende dat wanneer er thuis wordt gespeeld dat de tegenstanders met knikkende knieën de confrontatie aangaan. Met steun van de twaalfde man bij aanvang van de wedstrijd al met 1-0 voorstaan. Voetbalstadions gaan helaas niet oneindig mee en mede vanwege de steeds strengere veiligheidseisen verdwijnen steeds meer legendarische stadions uit het hedendaagse voetbal. In dit artikel over voetbalstadions willen we hier meer aandacht aan besteden. 

Verlies van eeuwige voetbalglorie

Met enige regelmaat wordt er afscheid genomen van roemruchte voetbalstadions om een nieuw stadion te betreden. Meestal vormen potentiële financiële inkomsten of infrastructurele veiligheidseisen reden tot verhuizing of verbouwing. Soms wordt er dan ook voor gekozen om een bestaand stadion te renoveren om zo toch een beetje van de oude glorie te behouden. Vaak blijft de naam hetzelfde maar gaat het eigen karakter volledig verloren. Karakteristieke voetbaltempels moeten plaats maken voor ingewikkelde multifunctionele bouwprojecten. Voetbalstadions in authentieke volkswijken moeten wijken naar afgelegen terreinen aan de rand van de stad. Voetbal moet wijken voor commercie.

“De kerk, de hoofdstad en het hart van het voetbal”

Historische woorden van de voetballegende Pelé over het legendarische Wembley stadion. In 2000 werd besloten dat het oude Wembley zou worden afgebroken en dat op dezelfde plek een ultramodern nieuw stadion zou komen te staan. In 2007 werd het nieuwe Wembley geopend, maar verloor het aan karakter en is het stadion helaas niet meer geworden wat het ooit was. Dezelfde conclusie kan worden getrokken bij het gerenoveerde Maracanã stadion dat ooit met bijna 200.000 toeschouwers het hoogste aantal toeschouwers ooit kende. Het nieuwe Emirates-Stadium van Arsenal kan het oude Highbury stadion niet doen vergeten en vaak wordt hetzelfde gezegd over de Amsterdam Arena in vergelijking met De Meer.

Afscheid van meer voetbalhistorie

Voetballiefhebbers zullen de komende tijd mogelijk afscheid moeten gaan nemen van toonaangevende voetbalstadions zoals het Vicente Calderón stadion van de Spaanse kampioen en volksclub Atlético Madrid. Hoewel er nog onduidelijkheden bestaan over de daadwerkelijke betreding van een nieuw stadion wordt er mogelijk vanaf 2016 in een nieuw stadion gespeeld. In hetzelfde jaar zal er weer een stukje Engelse voetbalhistorie verdwijnen vanwege de plannen van West Ham United om het Upton Park te verlaten voor het nieuwe Olympische stadion. In eigen land bestaan er meerdere scenario's met betrekking tot de Rotterdamse Kuip. Zowel een renovatie als een volledig nieuw stadion behoren tot de opties en worden bestudeerd.

Lichtpuntje is dat de eerdere plannen om het roemrijke Anfield Road van Liverpool te slopen van de baan zijn. Er is inmiddels toestemming verkregen om het Anfield uit te breiden naar een capaciteit van bijna 59.000 toeschouwers. 

» Heb jij ooit een stadion bezocht dat inmiddels niet meer bestaat? Of is jouw geliefde stadion ooit vervangen door een nieuw onderkomen? We horen graag meer over jouw voetbalverhalen.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen