'Verraders' in de voetballerij

'Verraders' in de voetballerij

Het begrip clubliefde wordt doorgaans meer gekoesterd door supporters dan voetballers. Met de terugkeer van Kuijt en Heitinga naar hun geliefde clubs is de Eredivisie weer twee ras voetballers van het eerste uur rijker. Als tegenhangers van deze clubidolen kennen we de spelers die de overstap maken naar de rivaliserende club waarvan de naam liever wordt vermeden. Helaas is clubliefde een begrip dat niet voorkomt in de vocabulaire van alle voetballers. We hebben een lijst opgesteld van spelers die het aandurfden om de overstap te maken naar een eeuwige rivaal.

Kenneth Vermeer

Geboren en opgegroeid in Amsterdam. Kind aan huis in de Ajax school, maar toch besluiten om de gevoelige stap naar Feyenoord te maken. Vanwege de sportieve onzekerheden in de hoofdstad en de hoop op verbetering in de havenstad, besloot de doelman om toch deze gewaagde overstap door te zetten. De aankondiging was abrupt en volstrekt onverwacht. De reacties van de supporters waren gemengd. Op sportief vlak een begrijpelijke keuze, maar op zijn minst opvallend te noemen gezien de diepgaande band met de club die Vermeer heel zijn voetbalcarrière bijstond. Het grootste gedeelte van de Rotterdamse aanhang heeft de nummer één toch geaccepteerd, maar de reacties uit Amsterdam waren veelal negatief. Gezien de wisselvallige prestaties van Vermeer is het echter de vraag hoelang het geduld van Rotterdamse aanhang nog gaat duren.

Luis Figo

Luis Figo verrader varkenskop

Zelden komt het voor: de overstap van Barcelona naar Real Madrid. Luis Figo durfde het toch aan en heeft het vervolgens geweten. Voor een destijds recordbedrag van maar liefst 62 miljoen euro ruilde de Portugees het blaugrana shirt in voor het glanzend wit van de Koninklijke Real. De terugkeer van Figo in het Camp Nou stadion zou een pijnlijke avond worden. De confrontatie tussen Barcelona en Real werd lang van te voren opgehitst door de Catalaanse media, met pijnlijke teksten waarbij de terugkeer van de ‘verrader’ werd aangekondigd. Bij het betreden van het veld vlogen alle denkbare voorwerpen richting de inmiddels ex-Barça speler. De normale hoekschoppen nemer van Real Madrid werd vanwege het werpen van een varkenskop door de fanatiek aanhang richting de speler, ertoe gedwongen om de volgende corners door een andere speler te laten nemen. De gedurfde zet is hem nooit vergeven.

Diego Costa

Weliswaar niet in clubverband, maar Diego Costa heeft het inmiddels moeilijk om zich te vertonen in zijn geboorteland Brazilië. Voor aanvang van het WK in eigen land besloot de spits zich te neutraliseren tot Spanjaard. Deze keuze kwam voort uit de frustratie dat de aanvaller niet was opgeroepen voor de Confederations Cup in Brazilië. Uit onvrede en de mogelijkheid tot het Spaanse burgerschap besloot de excentrieke aanvaller gebruik te maken van deze ontstane mogelijkheid. Deze keuze was opmerkelijk aangezien de spitspositie de zwakke schakel was in het Braziliaanse sterrenelftal. Bij terugkomst in eigen land tijdens het WK 2014 werd Costa voortdurend uitgefloten tijdens de wedstrijden die hij in het Spaanse shirt speelde. Voor Spanje en Diego Costa hield het na drie wedstrijden op waardoor de gevreesde confrontatie, tegen uitgerekend gastland Brazilië, nooit heeft hoeven plaatsvinden.

Robin van Persie

Hoewel in eigen land de aandacht voor de gevoelige zijde van de transfer vrij beperkt bleef, was de reactie van de Arsenal fans duidelijk. Na acht seizoenen voor Arsenal te hebben gespeeld maakte de nummer spits van het Nederlands Elftal de overstap naar rivaal Manchester United. Meteen werd Van Persie door de aanhang van The Gunners gebombardeerd tot verrader. Ondanks zijn talloze doelpunten en belangrijke momenten in dienst van Arsenal zal hij het nooit meer goed kunnen maken. Bij Manchester United was Van Persie vooral de eerste twee seizoenen succesvol waarna het bergafwaarts ging met de prestaties.

Dwight Lodeweges

Een opmerkelijke overstap die in Nederland de voorpagina haalde was uitgerekend van een trainer. Dwight Lodeweges had de moed om de uiterst gevoelige overstap te maken van Cambuur Leeuwarden naar aartsvijand SC Heerenveen. De overstap was opmerkelijk gezien de - tot dat moment - ongekende populariteit van de trainer onder de eigen aanhang. De beslissing werd de trainer dan ook niet in dank afgenomen. Een woedende menigte viel het stadion binnen om verhaal te halen bij de oefenmeester. Voor eigen veiligheid vluchtte de in Canada geboren trainer naar een veilige plek. Na deze incidenten trad Lodeweges onder druk van de supporters terug als hoofdtrainer van SC Cambuur. Zijn taken werden per direct waargenomen door de rest van de technische staf.

» Mist er een naam in het rijtje? Welke overgang vond jij opvallend? We zijn altijd benieuwd naar je voetbalmening.

Klantbeoordeling 8.6

9408 beoordelingen