Vedettes in China en India? Niets is meer ondenkbaar.

Vedettes in China en India? Niets is meer ondenkbaar.

De laatste jaren zien we steeds meer opmerkelijke transfers van voetballers naar competities die niet erg voor de hand liggen. Meestal gaat het hierbij om voetballers die zich in de laatste fase van hun carrière bevinden en nog even snel ‘cashen’ voordat de voetbalschoenen definitief worden opgehangen. Zo ruilen Steven Gerrard en Frank Lampard de door hun zo geliefde Premier League in voor de Major Soccer League. We geven ze geen ongelijk, want financieel is het natuurlijk wel érg voordelig. Maar toch blijft het gek om te lezen dat topvoetballers ervoor kiezen om in China of India te gaan spelen. Welke competities steeds meer topvoetballers weten aan te trekken zullen we vandaag met je bespreken.

India: Indian Super League

In het immense India is cricket wat voetbal bij ons is: volkssport nummer één. En voor ons is het bijna niet voor te stellen; maar wat cricket voor ons is, dat is voetbal in India: niet bepaald populair. Hier moet verandering in komen in de vorm van de Indian Super League. De organisatie van deze  voetbalcompetitie heeft met een grote zak geld voetbalgrootheden zoals Alessandro Del Piero, Robert Pirès en Nicolas Anelka weten binnen te halen. Het idee is dat deze oude sterspelers tien weken komen voetballen en daarvoor in ruil een flink bedrag krijgen bijgeschreven op hun toch al volle bankrekening. Uiteraard is de bedoeling dat door een flinke financiële impuls en het aantrekken van bekende Europese voetballers, de ontwikkeling van de Indiase spelers wordt versneld.

Topvoetballers in de Indian Super League

Verenigde Staten/Canada: Major Soccer League

De Major Soccer League is de gezamenlijke voetbalcompetitie van Canada en de Verenigde Staten.Het nieuwe Major Soccer League seizoen begint op 6 maart en net als voor de Indiase competitie, geldt hetzelfde voor de Noord-Amerikaanse variant. Een flinke financiële impuls en de komst van grote voetballers moeten voor een lokale boost zorgen. Frank Lampard en Steven Gerrard worden daarom met vol verlangen verwacht bij hun nieuwe clubs New York City en LA Galaxy. Vooral voor Steven Gerrard zal het even wennen worden; nog nooit speelde de Liverpool aanvoerder voor een andere club. Lampard wordt bij New York City FC vergezeld door de ex-Barcelona spits David Vila en Orlando City heeft met de komst van Kaká ook een flinke slag weten te slaan. Andere topspelers zoals Thierry Henry en David Beckham waren eerder actief in de Verenigde Staten.

Qatar: Qatari League

Om de Qatari League meer onder de aandacht te brengen, besloot de Qatarese voetbalbond diverse topvoetballers naar de oliestaat te lokken met riante miljoenensalarissen. Deze voetballers, veelal ex-internationals in de nadagen van een imposante carrière, tekenden bij de Qatarese voetbalbond om vervolgens te worden toegewezen aan een bepaalde club. De bedoeling hierbij was om de inbreng van topvoetballers eerlijk te verdelen over de clubs in de Qatari League. Naast een riant salaris konden de buitenlandse topvoetballers ook genieten van verschillende privileges. Zo kon een rode kaart worden afgekocht door de betreffende clubs. In de seizoenen 2003-2005 was de inbreng van buitenlandse topvoetballers in het WK-gastland het grootst. Voetballers die hun brood verdienden in de Arabische oliestaat waren onder meer Frank en Ronald de Boer, Romario, Fernando Hierro, Marcel Desailly en Frank Leboeuf.

China: China Super League

De China Super League is de nationale voetbalcompetitie van China onder toeziend oog van de Chinese Football Association. De Chinese competitie is opgericht in 2004. Inmiddels voetballen vele Brazilianen en Serviërs in de competitie die uiteraard ook een hoog salaris verdienen. Ondanks de komst van topvoetballers lijkt niet alles vlekkeloos te verlopen. In 2012 werd bekend dat topspits Didier Drogba een contract voor 2,5 jaar had getekend bij Shanghai Shenhua. Het contract werd echter al na ruim zes maanden opgezegd, omdat hij naar eigen zeggen niet correct zou zijn uitbetaald. De FIFA bevestigde dat er sprake was van wanbetaling waardoor Shanhai Shenhua geen transfersom kon opstrijken. De Ivoriaanse spits vertrok daaropvolgend naar Galatasaray waar hij ploeggenoot zou worden van Wesley Sneijder. Tegenwoordig is de regel ingevoerd dat Chinese teams maar drie buitenlanders in hun team mogen hebben.

» Wat vind jij van deze ontwikkeling? En hoe verwacht jij dat de toekomst voor bijvoorbeeld de  Major Soccer League eruit ziet? Deel je voetbalmening en laat ons jouw voetbalvisie weten.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen