Tweede seizoen is het oogstjaar voor Mourinho. Lukt het ook bij Manchester United?

Sinds het vertrek van trainer en clublegende Sir Alex Ferguson in 2013 snakt Manchester United naar nieuw succes. Dat eerste succes kwam er vorig seizoen al met veroveren van de Europa League. Toch wordt er in het Old Trafford vooral gesnakt naar het binnenhalen van de Premier League. Dit seizoen is de kans een stuk groter dat het er daadwerkelijk van gaat komen. Want de prestaties van trainer Mourinho in zijn tweede seizoen bij zijn clubs zijn om bang van te worden.

De eerste tekenen zijn zichtbaar

In de strijd om de Super Cup werden de eerste voortekenen van de herboren Paul Pogba al meerdere keren zichtbaar. Bijvoorbeeld na de hervatting van de tweede helft, als hij in de 54e minuut naast aanvaller Lukaku opduikt en met een kopbal het doel onder vuur neemt. Het is alweer zijn tweede doelpoging binnen de zestien meter, na zijn eerdere schot vlak voor de pauze. In beide spelmomenten toont de atletische Fransman hoe gevaarlijk hij kan zijn met zijn loopacties. Het zijn de kwaliteiten die we van Pogba kennen, maar die we in zijn eerste seizoen nauwelijks hebben gezien. Toen had hij namelijk vooral een controlerende rol. Door de komst van Matić belooft komend seizoen er één te worden vol vrijheid voor Pogba. Daar kan de ploeg wel eens de vruchten van gaan plukken in het tweede seizoen van Mourinho.

Tweede seizoen is het oogstmoment voor Mourinho

De prestaties van de Portugese coach in zijn tweede dienstjaren zijn om bang van te worden. Zo werd hij kampioen en Champions League-winnaar bij zowel FC Porto als Inter, veroverde hij titels met indrukwekkende puntenrecords bij zowel Chelsea en Real Madrid en eindigde hij ook in zijn tweede ambtstermijn ook bij Chelsea bovenaan. De imposante prestaties van de oefenmeester in zijn tweede seizoenen zijn dan ook geen toeval. De 54-jarige Mourinho benut zijn debuutjaar steevast om zijn elftal te kneden en zijn eigen voetbalfilosofie te introduceren. Dat is bij Manchester United eveneens het geval geweest. De overgang van het voetbal van Louis van Gaal naar dat van Mourinho kostte zo’n vier maanden. Daarna zijn The Red Devils niet te kloppen in de wedstrijden waarin het in haar sterkste formatie aantreedt. Het zorgt ervoor dat de hevig bekritiseerde coach in zijn eerste jaar al wel meteen de Community Shield, League Cup en Europa League binnensleept.

Het aanpassingsvermogen van de ploeg

Opvallend daarbij is dat de ploeg vanaf de tweede seizoenshelft een weldoordachte overlevingsstrategie toepast. Tegen elke opponent worden zorgvuldige aanpassingen gedaan om zo de kans op een positief resultaat te verhogen. Daar weet ook Ajax na de Europa League-finale in mei alles van. In de eigen Premier League komt de eindspurt van Manchester te laat vanwege het puntenverlies dat in de eerste maanden van het seizoen werd geleden. Voor dit seizoen geldt dat Mourinho begint met een ingespeeld elftal, dat inmiddels helemaal bekend is met de door hem geindoctrineerde spelvisie. Bovendien heeft hij nu ook lang genoeg kunnen experimenteren. Hiermee lijken alle benodigde ingrediënten voor een nieuw oogstjaar van de veelbesproken succestrainer aanwezig.

De komst van Lukaku moet het verschil maken

Een gebrek aan rendement was vorig seizoen het grootste punt van kritiek op de Engelse ploeg. Slechts één op de drie grote kansen werden in de Premier League omgetoverd tot een doelpunt. Alleen de statistieken van Stoke City en Southampton bleken slechter te zijn. Met slechts 54 doelpunten lopen Mourinho en zijn volgelingen ver achter op de andere vijf grote clubs van Engeland. Dit gebrek leidt tot vijftien gelijke spelen in de vaderlandse competitie. De komst van de Belgische aanvaller Romelu Lukaku moet een einde maken aan deze problemen, zo zou Mourinho aangeven bij zijn breed uitgelichte presentatie.

Mourinho heeft de wapens in handen

Zoals de trainer in de zomerstop al meerdere keren aangaf, zijn grootmachten als Real Madrid en FC Barcelona niet de voetbalclubs waarmee zijn ploeg op dit moment concurreert. De uitzonderlijke klasse waarover deze teams beschikken, heeft geen enkele club in Engeland. Hooguit Bayern München komt enigszins dichtbij. De nieuwe rol voor Paul Pogba, de bekendheid met de Mourinho-visie en de komst van Lukaku (en wellicht Gareth Bale) zorgen ervoor dat United eindelijk weer over wapens beschikt om voor het eerst sinds vijf seizoenen weer kampioen te worden. De andere grote clubs zijn dus gewaarschuwd, want het tweede seizoen van The Special One is er écht één om bang van te worden.

Klantbeoordeling 8.5

15633 beoordelingen