Twee Champions League winnaars die één stadion delen

Twee Champions League winnaars die één stadion delen

Als voetbalstad heeft Milaan een bijzondere status: twee Champions League winnaars die één stadion delen. Het stadion heeft een bepaalde charme van vroeger weten te behouden. De buitenkant van het stadion is weliswaar verbouwd, maar binnen hangt nog de sfeer van jaren geleden. San Siro ademt voetbal. De tifosi van beide groeperingen maken er tijdens de Derby della Madonnina een groot feest van. Vlaggen en Bengaals vuurwerk zijn een belangrijk onderdeel van de Italiaanse voetbalcultuur. Het onderkomen van i Rossoneri en Nerazzurri neemt dit voetbalseizoen een belangrijke plek in. Op 28 mei 2016 wordt in het San Siro stadion uitgevochten wie zichzelf Champions League winnaar mag noemen.

Elf torens die de wacht houden

De voetbaltempel werd in eerste instantie alleen gebouwd als exclusieve thuisbasis voor AC Milan. Het stadion werd op 19 september 1926 geopend, met een vriendschappelijke wedstrijd tussen de beide grootmachten uit Milaan. Destijds was er voor 35.00 toeschouwers plek om van de wedstrijd genieten. Negen jaar later werd het stadion verkocht aan de stad Milaan en in 1945 begon ook Internazionale gebruik van het stadion te maken. In 1955 onderging het stadion een metamorfose en werd er een tweede ring aan toegevoegd. In 1980 was het San Siro, tijdens het EK dat in Italië werd gehouden, één van de vooraanstaande stadions. Voor het WK 1990 werd de tempel andermaal gerenoveerd en uitgebreid. Er kwam een derde ring en een dak bovenop. Met de nieuwe ring en elf ondersteunende torens, was het resultaat een prachtig stadion met een totale capaciteit voor 85.700 toeschouwers.

Het stadion dat twee namen kent

San Siro mythisch stadion Milaan

Tijdens de periode van het EK 1980 kreeg het stadion de nieuwe naam Stadio Giuseppe Meazza - als eerbetoon aan de gelijknamige ex-voetballer. De ex-voetballer die vooral bij Inter furore maakte. Als Internazionale het stadion bespeelt, wordt er officieel in het Giuseppe Meazza gespeeld. Net als de AC Milan supporters, willen we daar ook in Nederland moeilijk aan geloven. Clarence Seedorf is overigens de enige Nederlandse voetballer die zowel voor AC Milan als Inter speelde. De magie van het stadion wordt voor een groot deel bepaald doordat zowel AC Milan als Internazionale er spelen. Het personeel dat er werkt is officieel in dienst van het stadion zelf. Dit zorgt regelmatig voor opvallende taferelen. Als Inter in het stadion speelt, juichen sommige stadionofficials bij elke tegengoal. En vice versa. Iets unieks.

Slechts zes Nederlandse overwinningen

In het mythische stadion is ook voor de Nederlandse voetbalgeschiedenis een speciaal plekje ingeruimd. In het San Siro werd er voor het eerst een Europa Cup gewonnen door een Nederlandse voetbalclub: Feyenoord won er in 1970 van Celtic. Het Milanese supertrio Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard waren de eerste Nederlandse voetballers die er onder contract stonden, bij AC Milan welteverstaan. Nederlandse clubteams zijn er door de seizoenen heen echter alles behalve succesvol geweest. Zeventien keer mocht een elftal uit Nederland in San Siro aantreden, slechts zes keer werd er een overwinning behaald. Feyenoord lukte het tweemaal en nota bene Roda JC boekte er in 2002 een overwinning. En Ajax won in 1974 en in 2010 van respectievelijk Inter Milan en AC Milan.

» De Europese grootmachten gaan ook dit seizoen weer onderling de strijd aan met het San Siro als eindstation. Ook PSV is nog in de race. Op 28 mei 2016 weten we meer.

Klantbeoordeling 8.6

9408 beoordelingen