Totti: de Romeinse keizer met maar één liefde

Totti: de Romeinse keizer met maar één liefde

In een wereld waar het grote geld het lot lijkt te bepalen, zijn er toch nog spelers die de grote sommen oliedollars kunnen weerstaan. Spelers die in de moderne voetbalwereld het symbool blijven van de bijna uitgestorven clubliefde en eeuwige trouw. Francesco Totti is daar één van. De laatste gladiator van Rome, een icoon van clubliefde. Een voetballer die maar één liefde heeft gekend en deze altijd trouw is gebleven. Clubliefde dat verder gaat dan de dominantie van oliedollars en niet te koop is. Een voetballer, een Romein, en een ultra. De Prins van Rome is van een uniek soort en in zijn thuisstad een levende legende.

De keizer van Rome

Tussen het nalatenschap van het oude Romeinse rijk wordt een voetballer geëerd op muurschilderingen, vlaggen en in de harten van zijn fans. Het is een sentiment dat leeft onder de aanhang van AS Roma: voor veel Romanistas is de vereeuwigde nummer 10 de laatste nog levende gladiator van de Romeinse stad. Totti is bij Roma uitgegroeid tot symbool van de wederopstanding van de club, die door financieel wanbeleid in de jaren '90 bijna failliet verklaard werd. Totti is fuoriclasse, het genie van de buitencategorie, de keizer van Rome. De rasvoetballer die na 23 jaar nog altijd met evenveel passie hetzelfde shirt aantrekt.

Al zestien jaar ‘Er Capitano’

Totti werd geboren op 27 september 1976 in Rome en is van jongs af aan een ‘Romanista’ en Ultra, een gepassioneerde fan van AS Roma. Het was eind maart 1993; op 16-jarige leeftijd maakte een jonge Romein zijn opwachting in de wedstrijd tegen Brescia. Op deze dag wist nog niemand dat de wegen van Totti en AS Roma zich nooit van elkaar zouden gaan scheiden. Zijn eerste doelpunt maakte hij in september 1994 tegen Foggia en in het seizoen 1997-1998 werd de pas 21-jarige Totti tot aanvoerder gekroond. De aanvoerdersband heeft hij sindsdien niet meer afgestaan. Zestien jaar is hij nu ‘Er Capitano’ van de Romeinse volksclub.

Totti op de vraag waarom hij niet voor een andere club wil spelen voor de prijzen: “Omdat ik ben opgegroeid in Rome. Omdat ik wil spelen en zelfs sterven voor Roma, omdat ik Roma fan ben.”

Totti is nooit te koop geweest

Zijn eeuwige liefde voor AS Roma heeft er wel tot geleid dat de prijzenkast van Totti mager gevuld is. Welgeteld één Scudetto, tweemaal de Coppa Italia en twee keer de Supercoppa Italiana. In de Champions League is Il Bimbo de Oro met Roma nooit verder gekomen dan de kwartfinale. Deze magere erelijst past niet bij iemand met zijn staat van dienst. Toch is het een bewuste keuze geweest. Totti heeft uitsluitend prijzen willen winnen in het geliefde Roma-shirt. Door altijd vast te houden aan deze voetbalvisie heeft hij immense aanbiedingen uit Milaan en Madrid naast zich neer gelegd. Francesco Totti is nooit te koop geweest.

“Eén titel met de Giallorossi staat gelijk aan tien kampioenschappen bij een andere club.“

Het onvermijdelijke slotstuk

Francesco Totti selfie

De leeftijd van veertig jaar komt steeds dichterbij en daarmee ook het onvermijdelijke slotstuk. Na de WK-titel van 2006 met Italië nam Totti al afscheid van het nationale elftal om zich volledig te kunnen richten op zijn club. Op de dag dat Totti het boek zal sluiten, gaat voor Roma een nieuwe jaartelling van start. Het is door de club uit Rome bepaald dat dat rugnummer 10 dan ook nooit meer door een andere speler gedragen zal worden. Nummer 10 is uitsluitend voor het wonderkind uit Rome

» Bij Voetbalshirtskoning hebben we alleen maar bewondering voor Totti. Deel jij die mening ook? We zijn altijd benieuwd naar je voetbalmening.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen