Steven Gerrard: aanvoerder en held

Steven Gerrard: aanvoerder en held

Na 17 onafgebroken jaren voor Liverpool te hebben gespeeld, kondigde een levende legende onlangs zijn afscheid aan: Steven Gerrard, aanvoerder en cultheld. De man met de fluwelen trap en een ijzersterke drive. De vechter die in 2005 eigenhandig ervoor zorgde dat een 3-0 achterstand tegen AC Milan werd omgebogen in de onmogelijke Champions League winst. De legendarische nummer 8 die tal van aanbiedingen naast zich neer legde en besloot trouw te blijven aan zijn eeuwige liefde. In ons spelersprofiel van deze week lijkt het ons dan ook volstrekt logisch om alle aandacht te richten op de man die de laatste 11 jaar aanvoerder was van ‘The Reds’.

29 november 1998: de wereld maakt kennis met Gerrard

29 november 1998: Liverpool-Blackburn Rovers. Dat is de datum dat de wereld kennis maakt met Steven Gerrard. Op deze datum had niemand kunnen indenken dat deze jonge 18-jarige knaap 20 jaar later nog steeds actief zou zijn bij de club waar hij voor debuteerde. ‘Stevie G’ doorliep vanaf zijn achtste als rechtsback de jeugdopleiding van ‘the Reds’ met andere voetballers zoals Michael Owen en Jamie Carragher. De jaren die daarna aanbreken zijn uiterst succesvol. In 2001 pakken Gerrard en zijn ploeggenoten de FA Cup, de UEFA Cup, de League Cup, de Europese Supercup en de Community Shield.

Oktober 2003: de nieuwe captain

Steven Gerrard: Liverpool

Gerrard wordt gekozen tot de nieuwe aanvoerder van Liverpool. Steven Gerrard neemt de aanvoerdersband over van Sami Hyypiä en geeft deze nooit meer af. Daarnaast verlengt ‘Captain Fantastic’ zijn contract met vier seizoenen. Ondanks een seizoen zonder hoofdprijzen, legt Gerrard een aanbieding van Chelsea naast zich neer, dat een bod doet van 20 miljoen pond. Gerrard en de nieuwe trainer, Rafael Benítez, slaan de handen ineen en beginnen aan de basis van een ongekend succes.

25 mei 2005: het sprookje van Istanboel

‘The Red’ lijken af te stevenen op een kansloze nederlaag tijdens één van de meest memorabele Champions League finales ooit. Liverpool buigt een 3-0 achterstand tegen AC Milan om in een 3-3 gelijkspel en wint na strafschoppen. Steven Gerrard geeft het startschot voor de comeback, met een rake kopbal tijdens de 3-1. Tijdens de jacht op de nog 2 benodigde doelpunten blijft Gerrard het elftal aanmoedigen dat de wedstrijd nog niet verloren is. Daarnaast verdient hij de penalty waaruit Xabi Alonso de uiteindelijke 3-3 maakt. In de strafschoppenserie zorgt Liverpool voor het onmogelijke: de Champions League winst. Gerrard wordt na de gewonnen Champions League-finale gekozen tot man van de wedstrijd. Liverpool maakte in de zomer van 2005 bekend dat Gerrard een transferverzoek had ingediend om te vertrekken. Deze trekt hij een dag later in. In plaats daarvan tekent Gerrard op 7 juni 2005 een nieuw contract bij Liverpool.

FA-Cup finale 2006: Gerrard doet het weer

13 mei 2006: de FA Cup-finale tegen West Ham United. Liverpool staat in blessuretijd met 3-2 achter tegen ‘The Hammers’, wanneer Steven Gerrard de bal krijgt. Van grote afstand ramt de middenvelder de gelijkmaker tegen de touwen, waarna Liverpool wint na opnieuw strafschoppen. De man van de wedstrijd? Uiteraard, opnieuw Steven Gerrard. Hij schrijft met zijn wonderschone goal tegen West Ham United wederom geschiedenis: Gerrard wordt de eerste voetbal ooit met een doelpunt in de finales van de League Cup, FA Cup, UEFA Cup en Champions League.

In het seizoen 2005/06 wordt Steven Gerrard gekozen tot PFA Player of the Year. Gerrard sleept Liverpool opnieuw naar de Champions League finale, weer tegen AC Milan. De Italianen nemen dit keer revanche en nemen de beker mee naar Milaan.

10 maart 2009: Gerrard’s honderdste Europese wedstrijd

Liverpool-Real Madrid, wedstrijd nummer 100 voor Gerrard in Europees verband. Liverpool wint de thuiswedstrijd met 4-0 en Steven Gerrard maakt twee doelpunten. Na deze indrukwekkende wedstrijd op Anfield Road noemt Zinédine Zidane Steven Gerrard ’de beste voetballer van de wereld’. In datzelfde jaar, op 5 december 2009, speelt Gerrard tegen Blackburn Rovers zijn vijfhonderdste wedstrijd voor Liverpool.

De laatste jaren als Liverpool legende

Op 19 oktober 2013, tijdens de wedstrijd tegen Newcastle United, scoort Gerrard zijn honderdste Premier League doelpunt. Op 13 april 2014 is Liverpool nog steeds in de race voor de landstitel. Direct na het fluitsignaal van de 3-2 thuisoverwinning op Manchester City spreekt een geëmotioneerde Gerrard de spelersgroep toe met een indrukwekkende peptalk. Het heeft niet mogen baten. Manchester City wordt uiteindelijk landskampioen. Zijn erelijst bestaat nu uit drie League Cups, twee FA Cups, twee Europese Supercups, een Community Shield, een UEFA Cup en een Champions League. Verder wordt Gerrard in 2012 gekozen als aanvoerder van het nationale elftal en speelt hij in totaal 114 interlands.

» Steven Gerrard, wat ons betreft één van de grootste voetballers van de laatste decennia en zeker één van onze favoriete spelers. Heb jij een bepaalde Steven Gerrard herinnering? Deel die gerust met ons.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen