Spelersprofiel: Neymar, het Braziliaanse wonderkind

Het Braziliaanse wonderkind dat wordt gezien als de nieuwe Pelé. De verwachtingen waren hooggespannen. Het Braziliaanse wonderkind dat de miljoenentransfer maakte van het Braziliaanse Santos naar het grote FC Barcelona. Ook tijdens het WK in eigen land was de hoop van de tweehonderd miljoen Brazilianen gevestigd op de speelse straatvoetballer. Met slechts 22 jaar heeft de spits op een bijzonder jonge leeftijd al te maken met een enorme verantwoordelijkheid. Vooral nu ook de nieuw aangestelde bondscoach Dunga de aanvoerdersband aan Neymar heeft gegeven. De Braziliaanse voetballegende Ronaldo gaf onlangs aan dat Neymar het in zich heeft om de beste voetballer ter wereld te worden. Of het ooit zover komt betwijfelen we, maar vandaag zullen we in ieder geval dieper ingaan op de voetbalcarrière van de handige vleugelspeler.

Het begin bij Santos FC

Neymar begon op jonge leeftijd met voetballen en werd al snel opgemerkt door Santos FC, dat hem in 2003 een contract aanbood, en waar hij werd de jeugdopleiding doorliep. Al snel groeide Neymar uit tot een sterspeler en even leek er nog sprake van dat hij de overstap zo maken naar de jeugdopleiding van Real Madrid. Op negentien jarige leeftijd won hij in 2011 de trofee voor Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar om deze in 2012 opnieuw te winnen. In 2011 werd Neymar genomineerd voor de FIFA Ballon d'Or en won hij de FIFA Puskás Award voor het doelpunt van het jaar. Een jaar later maakte Neymar op achttienjarige leeftijd zijn debuut voor a Seleção tegen de Verenigde Staten. Hij begon in de basis in de met 0–2 gewonnen vriendschappelijke wedstrijd en maakte na 29 minuten zijn eerste interlanddoelpunt. Op twintigjarige leeftijd maakte de superster al zijn onderste officiële doelpunt en de overstap naar Europa leek slechts een kwestie van tijd.

De geruchten over Europa

Lang voordat de daadwerkelijke overstap werd gemaakt werd er al voortdurend gespeculeerd over een overstap naar Europa. Deze geruchten begonnen al voor aanvang van het WK 2010 in Zuid-Afrika voordat de overstap naar Barcelona uiteindelijk in 2013 werd gemaakt. In eerste instantie kwamen er biedingen vanuit Engeland via West Ham United en Chelsea. Daarna leek de strijd te gaan tussen de twee Spaanse grootmachten FC Barcelona en Real Madrid. Vele malen werd er gespeculeerd over voorgetekende contracten en op 26 mei 2013 werd de laatste wedstrijd gespeeld in dienst van Santos FC. De kogel was door de kerk. Neymar zou bij FC Barcelona tekenen. Tijdens het volkslied voorafgaand aan de wedstrijd tegen Flamengo kon de Braziliaan zijn tranen niet bedwingen en wist dat hij aan de vooravond stond van een enorme stap.

De officiële presentatie bij FC Barcelona

Op 3 juni 2013 brak de langverwachte dag aan. De Braziliaanse superster werd officieel gepresenteerd bij FC Barcelona. Onder het toeziend oog van tienduizenden uitzinnige fans maakte de vedette een ereronde door het het stadion, waarna hij de medische keuring doorliep en officieel zijn handtekening plaatste onder een contract voor vijf jaar. Neymar werd voor een bedrag van 57 miljoen euro overgenomen en debuteerde op de eerste wedstrijddag van het nieuwe seizoen 2013-14 tegen Levante UD. Na 64 minuten viel hij in bij een 6–0 stand in de met 7–0 gewonnen wedstrijd. Op 22 augustus 2013 maakte hij zijn eerste goal, een rake kopbal in de Spaanse SuperCopa tegen Atlético Madrid.

De hoop van een complete natie

Neymar werd door bondscoach Luiz Felipe Scolari opgeroepen voor de spectaculaire FIFA Confederations Cup 2013 die gespeeld werd in eigen land. Hierbij wist hij vier keer te scoren in vijf wedstrijden, waaronder eenmaal in de legendarische finale tegen Spanje, waarbij de Spanjaarden met 3–0 verpletterd werden. Na afloop van het toernooi werd de Braziliaan terecht uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. In de zomer van 2014 moest Neymar het tijdens het WK 2014 laten zien in eigen land. Minder dan de titel zou een verloren missie zijn, dus was de hoop van tweehonderd miljoen mensen gevestigd op met name Neymar. In de slotfase van de door Brazilië met 2-1 gewonnen kwartfinale tegen Colombia liep Neymar een gebroken ruggenwervel op en kwam het WK voor voortijdig ten einde. Brazilië was aangeslagen en wist zich niet op tijd te herpakken voor de halve finale tegen Duitsland. Na het mislukte WK lijkt de selectie de weg terug te hebben gevonden. Met opnieuw trainer Dunga aan het roer werden alle zes wedstrijden gewonnen en Neymar werd gepromoveerd tot aanvoerder van de selectie. Tijdens de met 4-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Turkije nam Neymar alle treffers voor zijn rekening. En dat allemaal op 22-jarige leeftijd.

» Wat denken jullie? Heeft de vaardige vleugelspeler het in zich om de beste van de wereld te worden? We zijn benieuwd naar je voetbalmening.

Klantbeoordeling 8.7

12438 beoordelingen