Spelers die als trainer terugkeren bij hun club

Met het kampioenschap van PSV lijkt trainer Phillip Cocu critici de mond te snoeren. Met een uiterst succesvol seizoen is de landstitel op overtuigende wijze binnengehaald. De Eindhovenaar werd geboren in de lichtstad, was meerdere keren als speler actief voor de kersverse landskampioen en keerde ook later terug als hoofdtrainer. Cocu is één van de vele voorbeelden van spelers die later als trainer aan de slag gaan bij dezelfde club. Met ook Frank de Boer bij Ajax en Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord zal de traditionele top drie volgend seizoen, in het geval van geen verrassingen, worden geleid door voetballers die terug zijn gekeerd op het oude nest. Welke andere spelers later als trainer actief waren bij dezelfde club komt vandaag aan bod.

Josep Guardiola

Pep Guardiola werd op 28 juni 1984 lid van FC Barcelona. Het was onze eigen Johan Cruijff die een centrale rol speelde bij de profloopbaan van de Catalaan. De Amsterdammer zag in de middenvelder een belangrijke rol voor zijn te formeren kampioenelftal. Daarnaast durfde Cruijff het aan om Guardiola op jonge leeftijd te laten debuteren, iets wat in Spanje destijds bijna niet voorkwam. Pep Guardiola speelde vervolgens elf seizoenen als centrale middenvelder bij FC Barcelona om in 2007 als trainer van FC Barcelona B terug te keren op het oude nest. Acht jaar later geldt hij als de succesvolste coach in de clubgeschiedenis. Sinds de zomer van 2013 is hij actief als coach van Bayern München.

Phillip Cocu

Als voetballer stond Cocu het grootste gedeelte van zijn carrière onder contract bij PSV en FC Barcelona. Daarnaast kwam hij tot 101 wedstrijden voor Oranje. Als speler speelde hij eerst voor AZ en Vitesse om vervolgens samen met spelers als Jaap Stam, Ronaldo en Luc Nilis samen te spelen in de hoofdmacht van PSV. Daarnaast was Cocu ook actief bij het FC Barcelona van Louis van Gaal. Kenmerkend voor Cocu waren zijn multifunctionaliteit, leiderschap, overzicht en passing. Cocu beëindigde zijn voetballoopbaan in 2008 om de cursus Coach Betaald Voetbal te volgen. Na een stage bij het Nederlands Elftal werd hij jeugdtrainer bij PSV. Vanwege het vertrek van Dick Advocaat werd Phillip Cocu als opvolger aangewezen. Vooral in de beginperiode was hier veel kritiek op. Amper een seizoen later heeft hij de critici de mond weten te snoeren.

Antonio Conte

Antonio Conte tekende in 1991 bij Juventus na zes seizoenen bij Lecce te hebben gespeeld. Hij was aanvoerder van het elftal totdat Alessandro Del Piero de aanvoerdersband overnam. De Italiaan won met Juventus vijf landstitels en één keer de Champions League, in 1996 ten koste van Ajax. In de lente van 2011 werd Conte aangesteld als nieuwe trainer van zijn oude liefde Juventus. Bijna een jaar later leidde Conte ‘de Oude Dame’ naar de 28e scudetto en zette hierbij een wereldprestatie neer: Juventus eindigde de competitie ongeslagen. Niet veel later werd bekend dat Conte tien maanden geschorst werd in verband met betrokkenheid bij het beruchte Italiaanse omkoopschandaal. De straf werd teruggebracht tot vier maanden en inmiddels is Conte de bondscoach van het Italiaanse elftal.

Ronald Koeman

Ronald Koeman debuteerde begin jaren tachtig op zeventienjarige leeftijd in het eerste elftal van FC Groningen. Na zes seizoenen onderdeel te hebben uitgemaakt van het zogenaamde Dream Team van FC Barcelona, keerde Koeman terug op de Nederlandse velden. Na Groningen, Ajax en PSV, werd Feyenoord de vierde Nederlandse club in zijn rijke spelersloopbaan. Vlak na zijn afscheid als voetballer begon Koeman zijn loopbaan als trainer, als assistent van Guus Hiddink bij het Nederlands Elftal. Met Vitesse, Ajax, PSV, AZ en Feyenoord, keerde hij twee keer terug op het oude nest. Inmiddels is Koeman, na een succesvolle periode in Rotterdam, actief als trainer van Southampton waar hij boven verwachtingen presteert.  

Carlo Ancelotti

Ancelotti begon zijn voetbalcarrière in de jeugd van Reggiolo, de club uit zijn geboortestreek. Op zestienjarige leeftijd maakte Ancelotti de overstap naar Parma, dat destijds in de Serie C uitkwam. Drie jaar later betaalde AS Roma bijna vierhonderd duizend euro voor de transfer van de centrale middenvelder. Met onder meer de Europacup 1, de UEFA Super Cup, de Wereldbeker was de Italiaan bijzonder succesvol met zijn clubs AS Roma en AC Milan. Als trainer is Ancelotti actief geweest bij een reeks indrukwekkende lijst clubs. Zo stond hij aan het roer bij Parma, Juventus, AC Milan, Chelsea, Paris Saint-Germain en inmiddels bij Real Madrid. Met Parma en AC Milan keerde hij tot twee keer toe terug op het oude nest. Als speler werd hij bij AC Milan twee keer kampioen, als trainer werd hij in 2003-2004 kampioen.

Diego Simeone

El Cholo werd in Buenos Aires geboren en begon zijn loopbaan bij Vélez Sársfield. Niet lang daarna vertrok hij naar Europa: naar het Italiaanse Pisa Calcio. Via Sevilla FC kwam hij in 1994 terecht bij het Madrileense Atlético Madrid. Hier groeide de Argentijn uit tot een publiekslieveling; met zijn vergaande passie en vechtlust veroverde hij de harten van de fanatieke Madrileense aanhang. Via Inter Milan en Lazio Roma kwam hij in 2003 opnieuw terecht bij Atlético Madrid. Zijn loopbaan als speler sloot hij in eigen land af bij Racing Club. Bij dezelfde club begon zijn loopbaan als trainer. In 2011 keerde de gepassioneerde Argentijn weer terug in de Spaanse hoofdstad die destijds in de degradatiezone verkeerde. Met de terugkeer van Simeone werd een wonder verricht: sindsdien werden de Copa del Rey, Europa League, Europese Super Cup, Spaanse landstitel en Spaanse Supercup veroverd.

Frank de Boer

Op veertienjarige leeftijd werd Frank de Boer door Johan Cruijff naar de voetbalacademie van Ajax gehaald. In 1988 maakte hij voor het eerst zijn opwachting in het eerste elftal. Elf jaar later en een UEFA Cup, Europese Super Cup, Champions League en Wereldtitel verder, vertrok de jongste van de tweeling De Boer naar FC Barcelona. Andere clubs die op zijn erelijst staan, zijn Glasgow Rangers en het Turkse Galatasaray. Net als Phillip Cocu werd de stap naar het trainerschap eerder gemaakt dan aanvankelijk werd gepland. In 2006 begon De Boer als jeugdtrainer bij zijn oude liefde Ajax om vervolgens assistent te worden bij het Nederlands Elftal. In december 2010 werd hij interim hoofdtrainer van de hoofdmacht van Ajax, na het vertrek van Martin Jol. Sindsdien is hij nooit vertrokken uit de hoofdstad. De Boer behaalde in zijn eerste vier seizoenen de landstitel, een bijzondere prestatie voor een beginnende trainer. Hoewel dit seizoen liep niet geheel volgens wens verloopt en de kritieken beginnen toe te nemen, wordt algemeen verwacht dat Frank de Boer voorlopig nog actief zal zijn bij de Amsterdammers.

» Wij zijn er liefhebber van: voetballers en trainers die terugkeren bij hun oude liefde. Wat is jouw mening en hoe denk jij dat Van Bronckhorst het bijvoorbeeld gaat doen bij Feyenoord?

Klantbeoordeling 8.5

15637 beoordelingen