Samba in Eindhoven

Samba in Eindhoven

De warme herinneringen aan de Brazilianen spelers die in dienst waren van PSV worden nog altijd gekoesterd. Aan Alex, die robuuste tank in het hart van de defensie. Aan Vampeta, die later zou uitgroeien tot speler van het Braziliaanse nationale elftal. En natuurlijk aan de razend populaire Gomes die tussen de palen haast niet te kloppen leek. Maar vooral aan die twee aanvallers uit Rio de Janeiro: Romário en Ronaldo. Twee aanvallers die in een wildvreemde Brabantse stad terecht kwamen om het geluk in Europa te mogen beproeven. Twee aanvallers die beide bij het grote FC Barcelona terecht zouden komen. En tweede aanvallers die door velen worden beschouwd als de beste spelers die ooit op de Europese velden hebben gestaan.

De Braziliaanse connectie

Het begin van de Braziliaanse connectie met de lichtstad is terug te leiden tot een toevallige samenkomst van omstandigheden. Eind jaren tachtig wilden de Eindhovenaren een nieuwe aanvaller aantrekken. De ogen waren in eerste instantie gericht op Degryse, spelend bij Club Brugge, maar de Belgische club wilden hem niet van de hand doen voordat er een vervangende spits was gehaald. PSV vernam uit betrouwbare bronnen dat dit om een spits zou gaan die indruk wist te maken tijdens de Olympische Spelen in Seoel. Om deze reden verlegde PSV de aandacht naar een onbekende aanvaller die uitkwam voor het Olympische team van Brazilië. De Eindhovenaren vlogen naar Rio de Janeiro en legden op basis daarvan een zekere Romário vast. Toen PSV de Belgen informeerden dat de deal met Degryse niet meer nodig was, bleek dat Club Brugge zojuist de spits Farina hadden vastgelegd, de Australische spits die actief was op de eerdere genoemde Olympische Spelen.

Een ware sensatie

Romário groeide uit tot een ware sensatie op de Nederlandse velden. In zijn eerste drie jaren kroonde hij zichzelf meteen tot topscorer van de Eredivisie. In de twee daarop volgende seizoenen ontbrak de kleine Braziliaans steeds vaker, maar als hij zijn opwachting maakte, dan was hij altijd beslissend. Teamgenoten konden hem soms wel schieten, maar als hij dan weer eens een paar goals maakte, nam hij alle gefronste blikken weer weg. Zijn staat van dienst bij PSV was weergaloos: 98 treffers in 109 duels. Na vijf seizoenen in Eindhovense dienst vertrok de sterspeler in 1993 naar het Barcelona dat wordt getraind door Johan Cruijff. Hier is hij onderdeel van het heilige dreamteam. Een jaar later leidt Romário Brazilië naar de wereldtitel om vervolgens te worden uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld.

Ronaldo Luis Nazário de Lima

Samba voetbal in Eindhoven met Ronaldo

Een jaar na het vertrek van Romário haalt PSV in 1994 de tweede Braziliaanse aanwinst binnen. Een zeventienjarige spits die naar de bijnaam Ronaldinho luistert om deze bijnaam later te ruilen met een andere Ronaldo: Ronaldinho Gaúcho. De Braziliaan wordt voor de neus van Ajax weggekaapt bij Cruzeiro. Samen met Romário had hij eerder dat jaar met Brazilië al de wereldtitel gewonnen en daarbij positieve verhalen gehoord over de Eindhovense club en de Nederlandse Eredivisie. Op advies van Romário wordt PSV gezien als een opstap naar een grotere Europese club. Zijn voorganger groeide uit tot een weergaloze afmaker, maar Ronaldo bleek nóg beter te zijn. Tweebenig, zo snel als het licht en de beschikking over een fabelachtige techniek. Met zijn ongekende scoringsvermogen werd ook Ronaldo meteen topscorer van de Eredivisie. Het seizoen hierna was hij regelmatig geblesseerd vanwege knieklachten, maar toch lukte het hem om een transfer af te dwingen; ook naar Barcelona. De Eindhovenaren genoten slechts 57 wedstrijden van één van ‘s werelds beste spitsen ooit, waarin hij 54 doelpunten maakte.

De tweede Braziliaanse opmars

Halverwege 2004 zorgt de komst van de relatief onbekende namen Heurelho Gomes en Alex voor een tweede Braziliaanse succesperiode in Eindhoven. Nu geen sambavoetbal, maar een keeper en een ogenschijnlijk lompe centrumverdediger. Met Gomes en Alex als onderdeel van de Eindhovense formatie, is PSV een tijd lang onverslaanbaar in de Eredivisie. De gezamenlijke periode van de twee Brazilianen in Eindhoven wordt gevierd met drie landstitels en de KNVB-beker. De Braziliaanse keeper verbreekt in Eindhovense dienst zelfs het record van het hoogste aantal minuten zonder tegentreffer in de Eredivisie. In 2004 houdt de Eindhovense achterlinie 1159 minuten het doel schoon. Het hoogtepunt van beide Brazilianen is waarschijnlijk het bereiken van de halve finale van de Champions League in 2004/2005. In 2007 vertrekt De Tank Alex naar het miljoenenelftal van Chelsea. Een seizoen daarop maakt ook Gomes de stap naar Londen om bij Tottenham Hotspur te keepen, maar niet voordat hij PSV het vierde landskampioenschap op rij bezorgt.

Warme herinneringen aan vroeger

Romário was de eerste van een viertal legendarische aanvallers dat de harten van de PSV-fans wist te veroveren: Romario, Ronaldo, Nilis, Van Nistelrooy. Gomes en Alex doen tien jaar later, gezamenlijk en op hun eigen manier, precies hetzelfde. Met Ronaldo als misschien wel de allerbeste van de Brazilianen in Eindhovense dienst, wordt de Braziliaanse connectie voor altijd gekoesterd in de lichtstad. En eigenlijk ook wel stiekem door elke Nederlandse voetballiefhebber.

Klantbeoordeling 8.7

9946 beoordelingen