PSV houdt de Nederlandse eer hoog

PSV houdt de Nederlandse eer hoog

De zwaarbevochten plaatsing voor de tweede ronde van het Europese miljoenenbal is voor PSV en het Nederlandse voetbal een prestatie van formaat. Met het bereiken van de knock-out fase komt er een einde aan een periode die negen seizoenen zou duren. Het is immers negen jaar geleden dat een Nederlandse club de groepsfase van de Champions League wist te overleven. De Eindhovenaren leggen critici het zwijgen op, nadat er geen stuiver werd gegeven na de loodzware loting. De spelers bleken echter strijdvaardig. Desondanks weigerde de club om de ambitie bij te stellen: overwinteren in Europa was het doel, het liefst in de Champions League. De laatste keer dat een Nederlandse club overwinterde was in in het seizoen 2006/07. Ook de laatste keer was het de Eindhovense ploeg die daarin slaagde. Terug naar toen en nu. 

9 seizoenen zonder overwintering

PSV doorbreekt met het bereiken van de tweede ronde van de Champions League een droge periode die bijna 10 jaar heeft aangehouden. Tijdens de voorgaande acht seizoenen slaagden Ajax (5 keer), PSV (2 keer) en AZ (1 keer) er telkens niet om in de volgende ronde te halen. De Eredivisie staat in rap tempo steeds meer aan Europees terrein af en hoewel dat voor elk internationaal clubtoernooi geldt, blijkt de krachtmeting vooral in de Champions League pijnlijk uit te vallen. Ajax kwam een paar keer enigszins in de buurt van de tweede plek, echter bleek het geluk steeds niet aan de zijde van de Nederlandse clubs. Het dieptepunt werd bereikt in de seizoenen 2008/2009 en 2010/2011 toen respectievelijk PSV en AZ als laatsten in de groep eindigden met slechts drie en vier behaalde punten.  

9 seizoenen met slechts één CL-deelnemer

Overigens was er gedurende al deze seizoenen steeds slechts één Nederlandse vertegenwoordiger in de race. De Nederlandse afgevaardigde clubs zijn er sinds 2006/2007 niet meer in geslaagd om maar enigszins een tweede Champions League ticket te bemachtigen. Elk seizoen bleek een uitschakeling tijdens de voorronde het dramatische noodlot. En met de matige prestaties van de laatste jaren lijkt een tweede Champions League-ticket verder weg dan ooit. Op de UEFA-competitiecoëfficiënt ranglijst is de Eredivisie inmiddels gezakt naar de tiende plek. Zo hebben België en Oekraïne de Eredivisie inmiddels ingehaald. PSV heeft met de tweede ronde belangrijke punten binnengehaald om niet nog verder af te zakken in de UEFA-ranglijst.

9 seizoenen sinds de laatste kwartfinale

Nederlandse club overwintert voor het eerst sinds 9 seizoenen

Terug naar 5 december 2006. In een groep met Girondins Bordeaux, Galatasaray en Liverpool haalt PSV in Groep C een knappe tweede plek binnen. Met 10 punten uit 6 wedstrijden worden Bordeaux en Galatasaray op gepaste afstand achter zich gelaten. Met een selectie bestaande uit spelers als Cocu, Gomes, Farfán, Koné, Afellay, Kromkamp, Kluivert, Reiziger, Vennegoor of Hesselink, Salcido en Alex bestaat de Eindhovense formatie uit een indrukwekkende lijst spelers. In de achtste finales moet ook Arsenal eraan geloven. Met een 1-0 thuisoverwinning en een 1-1 gelijkspel in Londen dwingt de ploeg onder leiding van Ronald Koeman een plek in de kwartfinale af. Hier komen de PSV-ers opnieuw een oude bekende tegen: Liverpool. Over twee wedstrijden blijken de Noord-Engelsen ditmaal te sterk en wordt voorlopig de knock-out fase voor de laatste keer bereikt.

Na 9 jaar weer op naar de kwartfinale?

Opnieuw staat Philip Cocu voor de groep. Negen jaar geleden als aanvoerder en inmiddels als hoofdtrainer. Nu mogen spelers zoals Jeroen Zoet, Héctor Moreno, Santiago Arias, Jetro Willems, Luuk de Jong en Andrés Guardado het laten zien. De opgave wordt een zware, want met mogelijke tegenstanders als FC Barcelona, FC Bayern München en Manchester City wordt het bereiken van de kwartfinale moeilijker dan ooit. Hoe dan ook, het Europese avontuur van PSV in het miljoenenbal krijgt in februari een vervolg. Maandag wordt tijdens de loting duidelijk welke club de volgende tegenstander is. Alle ogen zullen om 12:00 gericht zijn op de bekende schaal, waaruit zal blijken tegen welke groepswinnaar de Eindhovenaren het moeten opnemen. En laten we vooral duimen voor de club uit de lichtstad. PSV houdt namelijk niet alleen de eigen eer hoog, maar die van de gehele Nederlandse Eredivisie.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen