Overzicht: genaturaliseerde voetballers

Overzicht: genaturaliseerde voetballers

Met de veel scorende Diego Costa zien we elke week een veelzijdige en uiterst gevaarlijke Spaanse spits die in Engeland actief is, maar in Brazilië het levenslicht zag. Tijdens het WK verdedigde de 25-jarige Diego Costa dan ook de kleuren van Spanje en niet die van zijn geboorteland Brazilië. Op het WK droeg bij het Nederlands Elftal Jonathan de Guzman het Oranje, terwijl hij in Canada werd geboren. En ook in het verleden zijn er tal van spelers geweest die voor een ander land actief waren als genaturaliseerde voetballer. Denk bijvoorbeeld aan sterspelers zoals Deco, Camoranesi, Alfredo Di Stéfano, en Marcos Senna die om verschillende redenen kozen om zich te naturaliseren en dus voor een ander voetballand te spelen. In dit overzicht sommen we verschillende actieve genaturaliseerde spelers op die voor een ander voetballand actief zijn.

Douglas

Oud FC Twente speler Douglas werd geboren in het Braziliaanse Florianópolis en groeide met zijn twee broers en zus op in de metropool São Paulo. Douglas heeft een Nederlandse vriendin en op 1 maart 2011 werd bekendgemaakt dat Douglas geslaagd was voor zijn inburgeringsexamen voor het Nederlanderschap. Hiermee heeft hij inmiddels aan alle voorwaarden voldaan om tot Nederlander te worden genaturaliseerd. Douglas verloor daarmee de Braziliaanse nationaliteit. Tijdens zijn tijd bij FC Twente waren zijn voetbalprestaties veelbelovend en de grote verdediger leek een gewenste aanwinst voor het Nederlands Elftal, met name vanwege het gebrek aan verdedigers. Inmiddels is de geboren Braziliaan actief bij het Russische Dinamo Moskou en lijkt hij van de radar te zijn verdwenen.

Diego Costa

De in Brazilië geboren Diego Costa maakte in de herfst van 2013 bekend dat hij voor het Spaans elftal wilde uitkomen, mede vanwege ontevredenheid over het niet zijn opgeroepen voor de Confederations Cup dat in Brazilië werd georganiseerd. Omdat de tot dan toe twee wedstrijden die hij voor Braziliaanse Elftal had gespeeld, allebei vriendschappelijke interlands waren, werd de aanvraag van Costa toegekend door de FIFA. De spits debuteerde op 5 maart 2014 in het Spaanse shirt. Costa maakte op het WK 2014 in geboorteland Brazilië zijn debuut op een internationaal toernooi. Hij speelde onder meer in de met 1–5 verloren groepswedstrijd tegen Oranje. Tijdens zijn optredens in zijn geboorteland werd Costa voortdurend uitgefloten door het Braziliaanse thuispubliek.

Pepe

Pepe, de rots in de verdediging van Real Madrid, werd als Képler Laveran Lima Ferreira geboren in het Braziliaanse Maceió. Als tiener maakte de geboren Braziliaan de stap naar Portugal waar hij begon te spelen voor Marítimo Funchal voordat de overstap werd gemaakt naar FC Porto en uiteindelijk Real Madrid. Sinds 2007 bezit Pepe een Portugees paspoort om vanaf augustus van hetzelfde jaar te worden opgeroepen voor het Portugese elftal. In de zomer van 2007 kocht Real Madrid, Pepe van FC Porto voor een bedrag van dertig miljoen euro. Samen met de inmiddels gestopte Deco zorgde hij voor de Braziliaanse samba in het Portugese elftal.

De Guzman

Genaturaliseerde voetballers: Jonathan de Guzman

De bij Napoli en voor Oranje spelende Jonathan de Guzman, werd geboren als de zoon van een Filipijnse vader en een Jamaicaanse moeder. Hij groeide als kind op in Scarborough, een buitenwijk van Toronto. Twee jaar nadat zijn broer Julian naar Olympique Marseille vertrok, kreeg ook Jonathan de Guzman op 12-jarige leeftijd de mogelijkheid om de overstap naar Europa te maken. Feyenoord was geïnteresseerd en bood aan om een aantal weken stage in Rotterdam te komen lopen. En met succes. In 2008 werd De Guzman geselecteerd voor Jong Oranje. Vlak nadat De Guzman de beslissing had gemaakt om zich te laten naturaliseren tot Nederlander, werd hij door de destijds actieve bondscoach Marco van Basten opgeroepen voor Oranje. Ook op het afgelopen WK was De Guzman actief voor Oranje waarmee hij een uitstekende transfer afdwong naar het Italiaanse Napoli. De Guzman was de eerste genaturaliseerde Nederlander die actief was voor Oranje op een eindtoernooi.

Thiago Motta

Motta maakte in 2003 zijn debuut voor het Braziliaanse voetbalelftal op de CONCAAF Gold Cup. De Goddelijke Kanaries namen destijds met een reserveteam deel aan het toernooi zonder sterren zoals Ronaldinho, Ronaldo en Rivaldo. Motta speelde zijn eerste interland tegen Mexico waar hij als invaller in het veld kwam voor Ewerthon. Twee dagen later speelde hij tegen Honduras zijn tweede en tevens laatste wedstrijd voor Brazilië. Omdat zijn opa van Italiaanse komaf was, maakte Motta aanspraak op de Italiaanse nationaliteit. Aangezien zijn eerdere optredens voor het Braziliaanse Elftal tijdens de Gold Cup hadden plaatsgevonden, mocht Motta gebruik maken van de mogelijkheid om voor een ander land actief te worden. Naast het EK 2012 was Motta ook actief voor Italië op het WK 2014 dat in zijn geboorteland werd gespeeld.

Eduardo da Silva

Eduardo Alves da Silva, of beter bekend met zijn voetbalnaam Eduardo, is een in Brazilië geboren spits die uitkwam voor het Kroatisch Elftal. Net als vele andere Braziliaanse spelers trok Eduardo als tiener naar Europa om zijn geluk hier te beproeven. Vlak voordat hij zestien was kwam hij alleen aan in Zagreb. In 2004 werd de spits met een versneld proces genaturaliseerd als Kroaat en werd hij voor het eerst opgeroepen voor de Kroatische selectie onder de 21. Op het afgelopen WK in zijn geboorteland speelde Kroatië tegen gastland Brazilië. Eduardo speelde niet tijdens deze openingswedstrijd en had het zichtbaar moeilijk toen het overweldigende Braziliaanse volkslied werd afgespeeld en luidkeels a capella werd meegezongen door het thuispubliek. Vlak na het WK gaf Eduardo aan zich terug te trekken voor het Kroatische Elftal.

» Ken jij nog meer genaturaliseerde spelers die op deze lijst ontbreken? We zijn benieuwd en horen het graag van je.

Klantbeoordeling 8.7

9949 beoordelingen