Hoe vergaat het de Nederlandse spelers in het buitenland?

Waar we vroeger liever alle Nederlandse spelers in de Eredivisie wilden houden lijkt het tegenwoordig met het oog op de doorontwikkeling een stuk verstandiger om ze naar de buitenlandse competities te laten vertrekken. Afgelopen zomer zagen verschillende Eredivisie spelers hun succesvolle optreden op het WK beloond met transfers naar de grotere Europese competities. Zo zijn onder meer Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, en Daley Blind naar respectievelijk Lazio Roma, FC Porto, en Manchester United vertrokken. Hoe vergaat het deze spelers bij hun nieuwe club? Hebben ze hun draai weten te vinden? Vandaag daar mee over in dit artikel.

Stefan de Vrij in de Italiaanse hoofdstad

De ex-Feyenoorder speelde een uitermate succesvol WK en werd zelfs beschouwd als de beste verdediger van het WK in Brazilië. Feyenoord en Lazio Roma bereikten uiteindelijk een akkoord over de transfer voor een bedrag van 8,5 miljoen euro waarmee de overstap naar de club uit Rome werd beklonken. Bij Lazio speelt de Vrij samen met Edson Braafheid die een opmerkelijke transfer maakte van 1899 Hoffenheim naar de Italiaanse hoofdstad. De overstap van de Vrij naar Rome verloopt vooralsnog niet geheel vlekkeloos. De club uit Rome bewoog hemel en aarde om de ex-Feyenoorder te contracteren, maar inmiddels wordt voorzichtig getwijfeld of de Nederlander wel de juiste man is om de defensie te leiden. Zo beging de verdediger tegen het AC Milan van Nigel de Jong een aantal fatale slippertjes die genadeloos werden afgestraft. Lazio Roma lijkt zich inmiddels wel te herstellen en begint het gat met de top te dichten. De club uit Rome bezet momenteel een zesde plek.

Bruno Martins Indi terug op Portugese bodem

De robuuste ex-verdediger van Feyenoord tekende in juli 2014 een vierjarig contract bij het Portugese FC Porto en keert daarmee terug op zijn geboortegrond. De verdediger werd namelijk in de Portugese gemeente Barreiro geboren voordat hij als kind naar Nederlands verhuisde. De transfer van Martins Indi leverde Feyenoord iets minder dan acht miljoen euro op. Met de club uit Porto dwong Martins Indi plaatsing voor de Champions League af waar het een groep vormt met Shaktar Donetsk, Bate Borisov, en Athletic de Bilbao. 

De ex-Feyenoorder heeft vooralsnog getoond dat de stap niet te groot is geweest. De verdediger is een vaste basiskracht in de basiself en heeft het vertrouwen van trainer Lopetegui gewonnen. Ook begon hij in de basis bij de drie groepswedstrijden in de Champions League. De kale verdediger was dit seizoen eenmaal trefzeker en is populair bij de Portugese aanhang. De club bezet momenteel de tweede positie en moet alleen de eeuwige rivaal Benfica voor zich dulden.

Daley Blind onder leiding van Louis van Gaal

Ook Daley Blind kende een succesvol WK en dit bleef niet onopgemerkt bij Manchester United. Nadat bevestigd werd dat Louis van Gaal het trainerschap zou gaan bekleden namen de kansen op een verhuizing naar Engeland ineens plots toe. Hij tekende in september 2014 een vierjarig contract bij Manchester United, met een optie voor nog een seizoen. De Engelse club betaalde bijna 18 miljoen euro aan Ajax. Op 14 september 2014 maakte de oud Ajacied zijn debuut voor de Noord-Engelse club op Old Trafford in de thuiswedstrijd tegen Queens Park Rangers, die met 4-0 winnend werd afgesloten. Blind speelde de hele wedstrijd als controlerende middenvelder en is sindsdien een vaste kracht in het elftal van Louis van Gaal. Blind scoorde op 20 oktober 2014 zijn eerste officiële doelpunt in de uitwedstrijd tegen West Bromwich Albion FC. Hoewel Manchester United zijn draai nog niet heeft gevonden lijkt Daley Blind een aanwinst voor de club. De Mancunians hadden behoefte aan een controlerende speler en lijken die in Blind te hebben gevonden. De Noord-Engelse club bezet momenteel de tiende positie in de Premier League en speelt dit seizoen geen Europees voetbal.

Darryl Janmaat bij The Magpies

De aanvallend ingestelde verdediger zag zijn optreden op het WK en het sterke seizoen bij Feyenoord bekroond met een transfer naar de Premier League. In eerste instantie leek het er op dat de verdediger naar de Serie A zou verkassen, maar Newcastle United trok uiteindelijk aan het langste eind. Op 15 juli 2014 tekende de rechtsback een contract voor zes seizoenen bij Newcastle United.

Na zijn zomerse transfer veroverde de verdediger gelijk een vaste basisplek. Hij speelde tot nu toe alle wedstrijden en werd slechts één keer tien minuten voor het eindsignaal gewisseld. Bij het Nederlands Elftal ontbrak de ex-Feyenoorder de laatste twee wedstrijden. Zijn plek tegen Kazachstan en IJsland werd ingevuld door de bij Paris Saint Germain spelende Gregory van der Wiel, met wisselend succes. Newcastle United heeft inmiddels de weg naar boven gevonden. The Magpies, waar verder ook landgenoten Tim Krul, Vurnon Anita, en Siem de Jong spelen, behaalden dertien punten uit tien wedstrijden en staan daarmee op de dertiende plek.

» Volg jij de prestaties van onze landgenoten bij de landsgrenzen ook nauwgezet? Deel dan jouw mening met ons en discussieer mee. 

Klantbeoordeling 8.7

12438 beoordelingen