Tegenstanders Nederlands Elftal Kwalificatie EK 2016

Tegenstanders Nederlands Elftal Kwalificatie EK 2016

We mogen weer! Na een succesvol WK zijn we met volle moed de kwalificatiereeks ingegaan om ons uiteindelijk te kwalificeren voor het EK 2016 in Frankrijk. Oranje strijdt in groep A met Tsjechië, Turkije, IJsland, Kazachstan en Letland om een plek op het komende EK. Met een ronduit matige start tegen Tsjechië en Kazachstan zullen de spelers het de komende wedstrijden echt moeten gaan laten zien. Onder leiding van Guus Hiddink wacht ons IJsland als volgende tegenstander. Wat weten we eigenlijk over onze tegenstanders? Vandaag zullen we de tegenstanders van Oranje onder de loep nemen.

Op papier mag er niet geklaagd worden over de loting met een relatief gemakkelijke groep. Geen van de opponenten wist zich namelijk te kwalificeren voor het afgelopen WK in Brazilië. IJsland lukte het bijna om zich te kwalificeren, maar moest het toch afleggen tegen Kroatië. De kwalificatiereeks voor Groep A is onlangs van start gegaan op 9 september 2014 en zal op 13 oktober 2015 worden afgesloten met een thuiswedstrijd tegen de Tsjechen. De nummers 1 en 2 van de groep plaatsen zich direct, evenals de beste nummer 3.

Tsjechië

Met plaats 35 op de FIFA wereldranglijst is Tsjechië op papier de sterkste tegenstander in groep A. De sterspeler en tevens aanvoerder is de bij Arsenal spelende Tomáš Rosický. Tot op heden zijn er tien wedstrijden gespeeld tegen de Tsjechen. Saillant detail, de confrontatie tijdens het EK 2004 zal bij velen nog in het geheugen staan gegrift vanwege de legendarische wissel waarbij een uiterst sterk spelende Arjen Robben ter verbazing van iedereen werd gewisseld. Nadat coach Dick Advocaat Arjen Robben had gewisseld, werd een 2-1 voorsprong weggegeven en werd er uiteindelijk met 2-3 verloren.

Turkije

Turkije is net als tijdens de kwalificatiefase voor het WK 2014 één van de opponenten van Oranje. De laatste twee confrontaties werden beide, zonder al te veel moeite, met 2-0 gewonnen. Het grootste succes kenden de Turken op het WK 2002 waarbij met de derde plek een knappe prestatie werd neergezet. De laatste keer dat Turkije zich wist te kwalificeren voor een groot eindtoernooi was voor het EK 2008, waarbij het in de eerste ronde al werd uitgeschakeld. Onder leiding van Atlético Madrid sterspeler en captain Arda Turan, werden de eerste 2 wedstrijden verloren, waardoor de Turken momenteel de laatste plek bezetten.

IJsland

IJsland bezet momenteel de eerste plek van Groep A en de eerste twee wedstrijden werden beide winnend afgesloten. Thuis werd met 3-0 van Turkije gewonnen en de laatste wedstrijd, in en tegen Letland, werd met dezelfde cijfers gewonnen. Het IJsland van Ajax spits Kolbeinn Sigthórsson was dichtbij plaatsing voor het WK 2014, maar moest het onderspit delven tijdens de beslissingswedstrijden tegen Kroatië. De selectie van IJsland heeft overigens een Nederlands tintje met ex-Eredivisie spelers zoals Alfred Finnbogason en Jóhann Berg Gudmundsson.

Letland

Letland speelt sinds 1994 EK kwalificatiewedstrijden en wist zich in 2004 te plaatsen voor de eindronde in Portugal. Slechts één keer eerder speelden Nederland en Letland tegen elkaar. Op het EK 2004 in Portugal werd tijdens de poulefase met 3-0 gewonnen met twee doelpunten van Ruud van Nistelrooij en één goal van Roy Makaay. Letland bezet plek 111 op de FIFA-ranglijst. Letland heeft zich sindsdien niet meer weten te kwalificeren voor een eindtoernooi.

Kazachstan

Laagvlieger Kazachstan vorm op papier de makkelijkste tegenstander. De wedstrijd van afgelopen vrijdag werd zonder oogstrelend voetbal met 3-1 winnend afgesloten. Huntelaar, Afellay, en Van Persie waren verantwoordelijk voor de doelpunten aan Nederlandse zijde. Opmerkelijk feitje: Kazachstan was tot 2002 lid van de Aziatische voetbalbond. Kazachstan is sinds 1991 onafhankelijk en sloot zich na 2002 pas aan bij de Europese voetbalregio.

» Momenteel bezet Oranje een derde plek in groep A en zal de wedstrijd tegen laagvlieger Letland winnend moeten worden afgesloten. Wat is jullie voorspelling voor de wedstrijd?

Klantbeoordeling 8.7

12438 beoordelingen