Voel de magie van het Maracanã stadion

Voel de magie van het Maracanã stadion

Gelegen langs de gelijknamige rivier in de miljoenenstad Rio de Janeiro staat de trots van het Braziliaanse voetbal. Het legendarische Maracanã is het decor geweest van vele voetbalgevechten, waaronder twee WK-finales. Het recordaantal van bijna 200 duizend toeschouwers tijdens de WK-finale 1950 tussen Brazilië en Uruguay prijkt in eenzame hoogte en zal waarschijnlijk nooit meer voorbijgestreefd worden. Tot op de dag van vandaag huilt Brazilië om deze verloren WK-finale in eigen land. Het Maracanã is al meer dan 60 jaar een begrip voor elke voetballiefhebber en vandaag vertellen we je meer over deze Braziliaanse voetbaltempel.

Het trauma van 1950

Het stadion is in 1950 geopend om als podium te fungeren voor het WK dat destijds in eigen land werd georganiseerd. Voor immense toeschouwersaantallen en verpletterende overwinningen dreunde Brazilië door tot de WK-finale. Iedereen was er van overtuigd: de WK-beker zal in eigen land blijven. Maar wat een nationale feestdag had moeten worden, leverde de fanatieke Brazilianen een waar voetbaltrauma op. Een kolkend Maracanã ziet aan hoe Uruguay 11 minuten voor tijd de 1-2 binnenschiet. Het thuisland komt niet meer tot scoren en de verslagenheid is immens. Veel Brazilianen kunnen dan ook het niet verkroppen dat ze in eigen land hebben verloren van het Zuid-Amerikaanse buurland. Twee fans zouden in alle emotie zelfmoord gepleegd hebben door van de tribune af te springen.

De trots van het WK 2014

Ruim 64 jaar later is het mythische stadion volledig gerenoveerd en waren in juli tijdens het WK 2014 opnieuw alle ogen gericht op het grootste stadion van Brazilië. Dit keer zou de belangrijkste voetbalprijs wel in eigen huis blijven en zou met minder dan de beker geen genoegen worden genomen. Alle Braziliaanse hoop werd dan ook gevestigd op sterspeler Neymar. We weten inmiddels dat de geschiedenis anders uitwees en Duitsland was het eerste Europese land dat  wereldkampioen werd op Zuid-Amerikaanse bodem.

Thuisbasis voor de giganten van Rio de Janeiro

Inmiddels wordt het Maracanã bespeeld door de lokale voetbalclubs uit Rio de Janeiro. Het stadion vormt vandaag de dag de thuisbasis voor Botafogo, Flamengo en Fluminense. Met een capaciteit van 78.00 zitplaatsen is er fors ingeleverd op het overweldigende karakter en stiekem ook wel op de magie van het originele stadion. Desondanks neemt het stadion een rijke historie met zich mee en zal een bezoek aan deze Braziliaanse voetbaltempel ongetwijfeld een blijvende indruk achterlaten.

Tijdens de Olympische Spelen van 2016 vormt de voetbalarena opnieuw het podium van het wereldtoneel. Mocht je ooit een bezoekje brengen aan het schilderachtige Rio de Janeiro, vergeet dan niet om langs te gaan bij dit stadion. Want wetende dat hier ooit 200.000 man hebben gezeten blijft toch wel een beetje magisch.

» Wat vind jij van het Maracanã stadion? We horen graag wat jouw mening is. Laat het ons weten of neem contact met ons op voor eventuele vragen. 

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen