Machtsverschuiving naar onze zuiderburen?

Machtsverschuiving naar onze zuiderburen?

Van een overtuigende derde plek op het WK in Brazilië tot een stroeve en wisselvallige ploeg. Binnen minder dan een jaar lijkt het roer bij Oranje volledig te zijn omgegooid, terwijl er grotendeels wordt gewerkt met dezelfde spelersgroep. Ook het Nederlandse clubvoetbal hapert en verliest in rap tempo aan terrein. De nieuwe aanwas van Nederlandse toptalenten verloopt stroef, waarbij Memphis Depay de uitzondering op de regel lijkt te zijn. De huidige Nederlandse generatie valt tegen en we hopen vooral dat dit van incidentele aard is. Niet heel ver weg lijkt echter het omgekeerde te gebeuren. Jonge supertalenten die voor recordbedragen worden verkocht en inmiddels een indrukwekkende marktwaarde vertegenwoordigen. België lijkt het stokje van Nederland te hebben overgenomen.

Belgische voetballers zijn meer waard

De tijd dat de Europese topploegen bij de hand werden genomen door voetballers die afkomstig waren uit de Nederlandse voetbalschool, lijkt voorlopig even tot stilstand te zijn gekomen. Na het WK maakten spelers zoals Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat en Stefan de Vrij uitstekende transfers - maar het is alleen Memphis Depay die mondiaal pas echt indruk weet te maken. Bij onze zuiderburen is men lovend over de eigen gouden voetbalgeneratie en het transferbedrag van Kevin de Bruyne is alles zeggend: maar liefst 75 miljoen euro telde Manchester City neer voor de 24-jarige aanvallende middenvelder. Een recordbedrag voor de Engelse club, maar ook voor de Benelux. De Belgische supersterren vertegenwoordigen gezamenlijk inmiddels dan ook een grotere marktwaarde dan de Nederlandse collega’s.

De tweede plek op de wereldranglijst

Belgische voetbalgeneratie meer marktwaarde dan Nederland

Met het recordbedrag van De Bruyne werd een einde gemaakt aan het vijftien jaar oude record van ex-Ajacied Marc Overmars. De aanvaller werd in 2000 voor 40 miljoen euro door FC Barcelona overgenomen van Arsenal. De bedragen die tegenwoordig worden betaald voor Belgische voetballers zijn conform de revolutie die het Belgische voetbal momenteel ondergaat. Zo stonden de Belgen in 2009 op de FIFA-wereldranglijst op plek 68, maar inmiddels zijn ze doorgedrongen tot de tweede plek. Bovendien heeft het nationale elftal heeft na Spanje en Duitsland de meest waardevolle ploeg op aarde.

De opmars van de Belgische school

Ook het vertoonde spel van de Belgen heeft zich geëvolueerd, van een stroeve defensieve ploeg naar een aanvallend elftal dat in de typisch Hollandse 4-3-3 formatie het veld betreedt. Belangrijk hierbij was de succesvolle professionalisering van de jeugdopleidingen aan het begin van het vorige decennium. Tien jaar later werpen de eerste vruchten zich af. Een veelvoud aan talenten steekt de kop op. Courtois is de doelman van Chelsea, Hazard de smaakmaker in de Premier League, Lukaku kwam via Chelsea bij Everton uit en Kevin de Bruyne speelt in het miljoenencollectief van City. Jonge voetballers van dit kaliber zijn in op dit moment in eigen land een zeldzaamheid. Alleen ‘Neerlands hoop’ Memphis Depay kan momenteel meekomen met de elite van de Belgische supergeneratie.

Eerst zien, dan geloven?

Hoewel Nederland op het WK aan het langste eind wist te trekken, ziet het er krap een jaar later minder rooskleurig uit. De Belgen staan bij de EK kwalificatie op een comfortabele tweede plek en hebben een definitieve EK-ticket in eigen handen. Het lot van Oranje hangt echter aan een zijden draadje en ligt in handen van het Turkse elftal. Het is voor de daadwerkelijke aanvang van het EK 2018 uiteraard nog te vroeg om te speculeren, maar de eerste voortekenen zijn somber voor ons en veelbelovend voor onze buren. Op 10 juli 2016 kunnen we een voorlopige conclusie trekken, dan vindt namelijk de EK-finale plaats in Parijs.

» Hoe zie jij de voetbaltoekomst in van zowel Nederland als België? Denk je dat de huidige Belgische generatie definitief hoge ogen kan gooien op de eindtoernooien?

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen