Louis van Gaal: een merkwaardig en bijzonder man

Louis van Gaal: een merkwaardig en bijzonder man

Een merkwaardig en bijzonder man: Louis van Gaal. Na een uiterst succesvol WK waarbij de inbreng van Louis van Gaal van doorslaggevend belang was, was het dan tijd voor een nieuw avontuur. Dit nieuwe avontuur werd aangegaan in de Premier League, bij Manchester United. Met een miljoenbudget moet Van Gaal het vorige rampzalige seizoen onder David Moyes doen vergeten. 21 wedstrijden later bezet ‘Man U’ de vierde plek en lijkt het een moeilijke opgave te worden om te verwezenlijken waarvoor Van Gaal naar Engeland trok, namelijk landskampioen worden. Echter, van Gaal is stellig en de jacht op directe concurrenten Chelsea en Manchester City is ingezet. Hoe vergaat het onze ex-bondscoach Van Gaal?

Twijfels en vraagtekens

Voor aanvang van het WK waren er twijfels en vraagtekens. In heel Nederland, en ook bij onze redactie. De prestaties van Oranje waren niet slecht, maar het spel was niet om naar huis over te schrijven. Ook bij wedstrijden tegen de grotere landen was het allemaal niet overtuigend. Het selectiebeleid was op zijn minst opvallend te noemen, met veel relatief jonge onervaren Eredivisie spelers. Moesten deze jongens het gaan doen voor Oranje op het WK, in Brazilië, en ook nog eens een loodzware groep? Ook Louis van Gaal zelf trok veelvuldig de aandacht, met bijzondere uitspraken en voortdurende onenigheden met de pers. Dan was er ook nog eens het nieuwe systeem dat voor reizende twijfels zorgde. We waren het er allemaal over eens, na de eerste ronde zou Oranje zijn koffers mogen pakken.

Een multifunctionele en flexibele eenheid

De enige Nederlander die er vertrouwen in leek te hebben was de bondscoach zelf. Er werd niet afgeweken van de visie waar hij zelf heilig in geloofde. Er werd een multifunctionele en flexibele eenheid gevormd die op konden treden in meerdere samenstellingen. De motivatie en wilskracht waren enorm, de spelers gingen voor elkaar door het vuur en het maakte eigenlijk niet uit wie er speelden. De wisselwerking tussen jong en oud verliep soepel. De spelers namen de tactische instructies van de bondscoach gehoorzaam over. Welke elf spelers dan ook op het veld zouden staan, de geoliede machine zou hoe dan ook lopen.

De weg naar brons

louis-van-gaal-succestrainer

Spanje werd in de eerste confrontatie volledig overrompeld om daarna af te rekenen met Australië en Chili. Tegen Mexico bleek het geluk aan onze zijde en werd uiteindelijk de overwinning binnengesleept. Oranje vlamde tegen Costa Rica, maar een doelpunt bleef uit. De inbreng van Tim Krul was één van de vele meessterzetten op dit WK. Tegen Argentinië was het spel minder en werd er uiteindelijk verloren. Maar het spel van Ron Vlaar en Arjen Robben tijdens deze wedstrijd zal ons altijd bijblijven. Oranje was een collectief dat het WK alsnog passend afsloot met een prima 3-0 overwinning op gastland Brazilië. We namen met opgeheven hoofd afscheid van Brazilië en zetten een indrukwekkende prestatie neer. De enige man in Nederland met vertrouwen in dit Oranje, kreeg gelijk.

Een wens die in vervulling gaat

In mei 2014 werd bekend dat Van Gaal de nieuwe trainer van Manchester United zou worden. Na enige rust in Nederland mocht Van Gaal zich dan opmaken voor de competitie waar hij nog nooit als trainer actief was: de Premier League. De lang gekoesterde wens dat hij altijd nog eens een topclub in Engeland wilde trainen, ging met deze stap in vervulling. Van Gaal tekende een contract voor drie seizoenen en kreeg een astronomisch budget van 200 miljoen euro aan transfers toegekend. ‘Man U’ was het voorgaande seizoen teleurstellend geëindigd op de zevende plek. Door dit resultaat werd dan ook geen Europees voetbal gespeeld. Van Gaal wordt zou in Engeland geassisteerd worden door de Welshman Ryan Giggs en nam Frans Hoek en Marcel Bout mee, die beide bij de technische staf van Oranje actief waren.

200 miljoen euro aan transfergeld

De eerste aankopen van Van Gaal waren middenvelder Ander Herrera en verdediger Luke Shaw. Op 26 augustus tekende de Argentijnse sterspeler Ángel Di María van Real Madrid een vijfjarig contract en was met een transferbedrag van 75 miljoen euro de duurste aankoop ooit door een Engels club. Op de valreep werd ook nog Daley Blind van Ajax vastgelegd, kwam Marcos Rojos over van Sporting Lissabon en maakte ook de gehuurde Radamel Falcao de overstap naar Engeland. Verder werd onlangs bekend dat de clubloze Victor Valdés werd binnengehaald en lijken ‘The Red Devils’ nog niet te zijn uit gewinkeld.

Een teleurstellend begin

Manchester United begon de competitie echter teleurstellend met een nederlaag tegen Swansea City en een gelijkspel tegen zowel Sunderland als Burnley. Onmiddellijk werden vraagtekens gezet door de aanhang van Manchester United. Na dertien wedstrijden stond de teller op slechts elf punten. Naast de initiële magere prestaties heerste er ook onrust over de matige prestaties van spelers zoals Falcao, maar ook over Van Persie. Deze onrust lijkt vooralsnog niet volledig te zijn opgelost. Hetzelfde geldt voor het transferbeleid welke op haar vraagtekens oproept. Daar waar geïnvesteerd dient te worden in de verdediging, is dit tot op heden nog niet voldoende gebeurd.

De weg omhoog naar de koppositie

Wel is United onder Van Gaal inmiddels opgeklommen naar de derde plaats in de Premier League en heeft daarbij 37 punten uit 21 wedstrijden behaald. Toch is het spel niet altijd even vlekkeloos en is het elftal defensief zwak en teveel aangewezen op de Argentijn Ángel Di María. Toch blijft Van Gaal stellig en wordt er niet afgeweken van de doelstelling om kampioen te worden van Engeland. Zowel Chelsea als Manchester City hebben een flinke voorsprong van respectievelijk 12 en 10 punten en kunnen vertrouwen een ijzersterke selectie. En gisteren is ook het Southampton van succestrainer Ronald Koeman voorbijgestreefd na de onderlinge overwinning. Of het Van Gaal gaat lukken? Het lijkt een bijna onmogelijke opgave, maar goed.. Louis van Gaal is Louis van Gaal.

» Denk jij dat het Van Gaal dit seizoen lukt om kampioen van Engeland te worden? En welke spelers moet de Nederlander aantrekken om zijn elftal te versterken? We zijn benieuwd naar je voetbalmening.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen