Jürgen Klopp: de charismatische trainer die over de gunfactor beschikt

Jürgen Klopp: de charismatische trainer die over de gunfactor beschikt

Snel, beweeglijk, dynamisch. Klopp-voetbal is zinderend, en zoals Jürgen Klopp het zelf noemt; ‘Rock-’n-roll’. Druk naar voren zetten, de bal veroveren en blijven aanvallen, met boven zichzelf uitstijgende krachten en gebalde vuisten. De Duitse trainer heeft door zijn intensieve manier van coachen naam gemaakt en zorgt overal waar hij komt voor spektakel. Jürgen Klopp is een bijzonder geval, al noemt hij zichzelf liever ‘The Normal One’. Een dynamische gentleman, een emotionele en grappige oefenmeester met een gezonde dosis zelfspot. Een gouden greep voor zijn club, aanhang, spelers en de pers. De trainer is eigenzinnig, maar beschikt over de kwaliteit om zijn uitingen en ego op een vriendelijke en humoristische manier te verpakken. Ook dat is een gave. Vanavond staat hij met zijn huidige club Liverpool tegenover zijn oude liefde Borussia Dortmund. Ditmaal op Anfield Road. Een weerzien van een oude vriend in zijn nieuwe huis.

Een matige voetballer, een goede trainer

Klopp was naar eigen zeggen een bijzonder beperkte voetballer die het inmiddels er beter vanaf brengt als trainer. Hij kwam tijdens zijn bijna 15-jarige carrière als speler alleen uit voor Mainz 05, waar hij als spits begon en als verdediger afsloot. Bij dezelfde club begint de excentrieke Duitsers eveneens zijn trainerscarrière waar hij tijdens zijn zeven jaar durende periode tussen 2001 en 2008, zou uitgroeien tot de langstzittende manager van de club. Hij eindigt twee keer als vierde en in zijn derde seizoen als derde in de tweede competitie. Met dit laatste resultaat slaagt hij erin om de club uit de gelijknamige stad naar de hoogste divisie te loodsen. Hier speelt hij enkele seizoenen met wisselende resultaten.

Populaire coach Jurgen Klopp

De successen met Dortmund

In 2008 maakt de charismatische oefenmeester de overstap naar Borussia Dortmund. Een overstap dat in eerste instantie vreemd aanvoelt, gezien de achttien jaar die hij in dienst is geweest bij Mainz. Desondanks volgen al snel resultaten. De Bundesliga wordt in 2011 en 2012 gewonnen, terwijl daar in het laatstgenoemde jaar ook de Duitse beker bijkomt.  In 2008, 2013 en 2014 wint de coach bovendien de Duitse Super Cup. In 2013 bereikt Klopp één van zijn sportieve hoogtepunten als hij de zwart-gelen naar de finale van de Champions League leidt. Deze verliest hij met 2-1 tegen zijn landgenoten van Bayern München. Arjen Robben is de gevierde man met zijn doelpunt in de slotminuten van de wedstrijd. Ook in de vaderlandse competitie blijkt ‘Der BVB’ steeds minder goed te kunnen opboksen tegen de miljoenen van de Zuid-Duitse rivaal.

Een pijnlijk afscheid

In 2014/2015 zijn de prestaties wisselvalliger en ontstaan er langzaamaan meer vraagtekens over de toekomst van Klopp bij de club uit Noordrijn-Westfalen. Gaandeweg het seizoen maakt hij bekend dat het zijn laatste zou zijn als trainer van Borussia Dortmund. De magie lijkt te zijn uitgewerkt. Na afloop van het seizoen zou hij vertrekken - na zeven seizoenen in dienst te zijn geweest en wederom te boeken staat als langstzittende manager van de club. Wat volgt is een spectaculair afscheid door de hondstrouwe aanhang en een eeuwige dankbaarheid voor al het moois dat Klopp heeft betekent voor ‘Die Borussen’. Uiteindelijk komt de trainer opnieuw bij een rasechte volksclub terecht; ditmaal wordt de overgang naar Liverpool naar ieders tevredenheid aangekondigd.

Rock-’n-roll in Liverpool

Tijdens zijn vooralsnog korte tijd in de Noord-Engelse havenstad heeft de Duitser al snel indruk weten te maken. De spelers, supporters en pers zijn dol op hem. Klopp is een trainer met een gunfactor en het weerzien met zijn oude liefde is een ontmoeting waar met smart naar uitgekeken is. Natuurlijk had hij uit zowel persoonlijk als sportief oogpunt Borussia Dortmund nog even liever willen ontlopen. Maar de wederontmoeting met de club die hij al eerder in zijn hart heeft gesloten zorgt voor een uitgelezen mogelijkheid. Een onvergetelijke kennismaking, alsof hij zijn nieuwe vlam wil voorstellen aan zijn ouders. De heenwedstrijd in Duitsland was voor Klopp de kans om eindelijk weer voet te zetten in het magische Westfalenstadion. Eindelijk, want hij voelde zich bezwaard om gebruik te maken van één van de drie seizoenkaarten die hem zijn toebedeeld bij zijn afscheid in 2015. Hij wil zijn opvolger Thomas Tuchel niet voor de voeten lopen door als toeschouwer terug te keren op heilige grond. Hij wil hem niet storen. En dat siert Klopp.

De Duitse trainer zal vanavond in zijn nieuwe thuis uiteraard willen winnen, maar hij zal ook willen genieten van de klassieker, de sfeer proeven. Met oog voor de puurheid van het voetbal en zijn twee liefdes.

Klantbeoordeling 8.6

9408 beoordelingen