Het WK 2022 in Qatar: omstreden en schandalig

Het WK 2022 in Qatar: omstreden en schandalig

Gaat het ondenkbare dan toch gebeuren? Een WK dat in de wintermaanden gespeeld gaat worden? Binnenkort volgt het eindoordeel over de exacte invulling van het WK 2022 dat zich in de schatrijke oliestaat Qatar gaat afspelen. Hoewel de aftrap van het omstreden WK pas over zeven jaar plaatsvindt, wordt er volop discussie gevoerd over alles omtrent de organisatie van het grootste voetbaltoernooi ter wereld. Een duister WK met een donkere rand, waarbij al uitvoerig is gespeculeerd over grootschalige corruptieschandalen, mensonterende arbeidersomstandigheden en de omstreden macht van FIFA-dictator Sepp Blatter. Pas nádat het WK werd toegewezen aan Qatar is nagedacht over de daadwerkelijke haalbaarheid van dit eindtoernooi. De 22-ste WK editie in een land dat geen enkele voetbalgeschiedenis kent, maar wél de financiële verleidingen biedt, roept veel onbegrip op. Onbegrip en vraagtekens die door de hele wereld worden aanschouwt en verafschuwt, maar tegelijkertijd ook stilzwijgend worden geaccepteerd.

De toekenning aan de hoogste bieder

Sinds 1949 exporteert Qatar aardolie, waaraan het zijn inmiddels grote rijkdom dankt. Wat dit feitje met voetbal te maken heeft? Precies, helemaal niets. Wat dit met de FIFA te maken heeft? Alles. Ondanks de kandidatuur van onder meer Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Japan en Australië ging de WK-toekenning uiteindelijk toch naar Qatar. Misschien niet geheel verrassend, maar wel bijzonder onlogisch als je bedenkt dat de andere kandidaten uitstekende voorzieningen bieden op het gebied van voetbalstadions en infrastructuur. In deze landen staan al hypermoderne voetbalstadions die vrijwel aan alle geldende richtlijnen voldoen. Ook klimaattechnisch kennen deze landen een prettig klimaat, die zich over het algemeen uitstekend lenen voor een dergelijk sportevenement. En Qatar? Daar stonden ten tijde van de toewijzing nog geen geschikte voetbalstadions. Pardon? Je leest het goed, nagenoeg alle stadions dienen vanaf de bodem te worden opgebouwd. Twaalf stadions, waarvan zes in dezelfde stad, in een land dat iets meer dan twee miljoen inwoners heeft.

Corruptieschandelen? Waar rook is, is vuur

In de zomer van 2014 komt de Britse krant 'The Sunday Times' met de mededeling dat zij honderden documenten hebben waaruit zou blijken dat stemgerechtigde FIFA-leden zijn omgekocht om op Qatar te stemmen. Dat de lobby om het WK naar Qatar te halen geen grenzen kent, blijkt tevens uit de verklaring van Zinedine Zidane die voor de Franse rechtbank heeft toegegeven 11 miljoen euro te hebben ontvangen voor zijn zogeheten bid. Ook wordt gesuggereerd dat de Franse ex-president Sarkozy hem hiertoe overhaalde, onder meer omdat Frankrijk economische belangen zou hebben bij een WK in de oliestaat. Verder gonzen de geruchten dat verschillende Afrikaanse landen hun stem aan Qatar hebben verleend, tegen een vergoeding van meer dan een miljoen euro per stem.

Arbeiders die wonen in een varkensstal

wk-qatar-doden-bouw-stadions

Er werd even gespeculeerd dat Qatar de WK-organisatie zou verliezen nadat alle verdachte omstandigheden aan het licht kwamen. Zover lijkt het niet meer te komen, maar voor meer dan 1200 arbeiders is het inmiddels te laat. De verwachting is dat totaal aantal arbeiders die als gevolg van de erbarmelijke werkomstandigheden het leven moeten laten, op ongeveer 4000 zal komen te liggen. Duizenden gastarbeiders die hun families achterlaten en sterven tijdens de opbouw van het decor van een mondiaal voetbalevenement. Bij uitbuiting, werktijden die het menselijk lichaam nauwelijks kan verdragen, onder temperaturen die oplopen tot 50 °C, is het dan ook niet zo gek dat zelfs Amnesty International zich met het evenement bemoeit. Waar de wereld zich verheugt op een groots en spectaculair toernooi, hebben Illegale Nepalese arbeiders dagelijks met deze mensonterende omstandigheden te maken. Onderdrukte arbeiders die het land niet kunnen verlaten en al zeven maanden geen loon meer hebben ontvangen. Geen loon, geen eten, geen huisvesting, geen rechten. Het onwerkelijke leven van moderne slaven.

Winter-WK de ‘minst slechte optie’

Om terug te keren bij de actualiteit; de huidige discussie die luidt heeft te maken met de verzetting van het toernooi naar de maanden december en juni. Dat een winter-WK als de ‘minst slechtste optie’ wordt gezien is alleszeggend. In de zomermaanden loopt de lokale temperatuur op tot meer dan 50 graden, waardoor te veel fysieke inspanningen vrijwel onmogelijk zijn, zeker gedurende een maand lang. Koelingsinstallaties in de stadions zouden als oplossing moeten gelden, maar dan wordt het probleem alleen in de stadions zelf - gedeeltelijk - opgelost. Een verzetting naar de wintermaanden zou het minst slechte alternatief zijn. Voor het Europese publiek zal het even wennen worden. In plaats van een mouwloze voetbalshirt zal een warme voetbalsjaal ineens een stuk praktischer worden. Verschillende Europese topcompetities hebben al aangegeven het winter-alternatief niet te accepteren. Als de FIFA-maffia het winter-WK toch doorzet, zullen de Europese topclubs hun belangrijkste spelers moeten missen met de nodige financiële consequenties. Bij verschuivingen lijken financiële compensaties dan op zijn minst gepast. 'Geen sprake van', aldus de FIFA.

» Wat vinden jullie van de omstreden WK-toekenning aan Qatar? En wat is jouw mening over de FIFA en diens president Sepp Blatter? Deel vooral je voetbalmening, we zijn benieuwd!

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen