Het succesvolle transferbeleid van FC Porto

Het succesvolle transferbeleid van FC Porto

Met de verkoop van de Braziliaanse middenvelder Casemiro aan Real Madrid sloeg FC Porto wederom een grote slag. Het Portugese handelshuis krijgt ruim zeven miljoen euro overgemaakt voor de overstap van de 23-jarige Braziliaan. Opmerkelijk hierbij is dat Casemiro door FC Porto werd gehuurd van Real. De Spaanse topclub annuleerde de optie tot koop van FC Porto wat ze nu uiteindelijk 7,5 miljoen euro kost. FC Porto houdt dus miljoenen over aan een voetballer werd gehuurd en dus nooit onder contract stond in Porto. En het is niet de eerste keer dat FC Porto miljoenen verdient aan het doorsluizen van een aangetrokken speler. Het slimme transferbeleid van de club uit de Portugese havenstad roept wereldwijd bewondering op en verdient daarom de nodige aandacht.

26 mei 2004: het begin van een magisch tijdperk

26 mei 2004 was het begin van een Portugees handelshuis dat sindsdien al voor meer dan 700 miljoen euro aan transfersommen heeft opgeleverd. De elf spelers die op deze woensdagavond tijdens de Champions League finale de opwachting maakten tegen AS Monaco, leverden vervolgens meer dan 112 miljoen euro op. In de daarop volgende zomer werden meteen vier basisspelers weggekocht. Paulo Ferreira en Ricardo Carvalho volgden de destijds bij FC Porto actieve trainer, José Mourinho, voor in totaal 50 miljoen euro naar Chelsea. Deco stapte voor 21 miljoen over naar FC Barcelona, terwijl Tottenham Hotspur drie miljoen neerlegde voor Pedro Mendes. Met de twee miljoen euro dat de invallers Dimitri Alenichev en Fabiano Rossato opbrachten, kwam het complete bedrag uit op 76 miljoen euro.

Een uitstekend scoutingssysteem

Maar ook in de jaren na de Champions League finale bleef FC Porto alsmaar financiële klappers maken. De meeste spelers werden in eigen land of Zuid-Amerika opgepikt, getraind tot topproducten en met een strip erom heen doorverkocht. In de winterstop van 2005 werden Derlei en Carlos Alberto voor gezamenlijk 17,5 miljoen euro verkocht. De andere uitgaande transfers van Maniche en Luis Fabiano leverden ‘os Dragões’ nog eens 47 miljoen op. En hier houdt het niet op. Wat Pepe, Anderson en Ricardo Quaresma met elkaar gemeen hebben? Juist, dat ze allemaal van FC Porto afkomstig zijn. Oh ja, we mogen José Bosingwa, Lucho Gónzalez en Aly Cissokho natuurlijk ook niet vergeten. Gezamenlijke opbrengst? Een duizelingwekkend bedrag van 162 miljoen euro.

Klapper na klapper

FC Porto succesvol transferbeleid

Het hield echter niet op in de Portugese kustplaats. Sterker nog, de grootste klappers kwamen daarna pas. Van de transfers die het hoogste bedrag opleverden, werden de meeste verkopen tijdens de laatste vier seizoenen afgerond. De Colombiaanse aanvallers James Rodríguez (2013, naar AS Monaco) en Falcao (2011, naar Atlético Madrid) maakten de overstap voor het gigantische bedrag van 45 miljoen euro, terwijl de Portugees João Moutinho voor 25 miljoen in Monaco werd herenigd met Rodriguez. De Braziliaanse spits Hulk bracht 40 miljoen euro op en maakte de overstap naar Zenit Sint-Petersburg, terwijl Manchester City 30,5 miljoen betaalde voor Eliaquim Mangala. En als laatste klap op de vuurpijl werd deze week de overgang van Jackson Martínez afgerond. Hoeveel FC Porto krijgt overgemaakt? Maar liefst 35 miljoen euro.

Inkopen in Zuid-Amerika, verkopen in Europa

Met de recente transfers van Danilo naar Real Madrid voor 31,5 miljoen en de 7 miljoen euro van de naar Madrid terugkerende Casimero, blijft het Portugese handelshuis overuren draaien. De inkoopafdeling handelt gretig met Zuid-Amerika en de verkoopafdeling heeft de ogen wijd open op Europa gericht. En met het nodige succes. Natuurlijk zijn niet alle bovenstaande bedragen pure winsten, maar met het binnenslepen van deze astronomische bedragen mag FC Porto terugkijken op een uitstekend transferbeleid.

» Wie is jouw favoriete speler met een FC Porto verleden? En in welke huidige FC Porto speler zie jij toekomstmuziek?

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen