Het dramatische bondscoachschap van Guus Hiddink

Het dramatische bondscoachschap van Guus Hiddink

Zo goed als de prestaties van Oranje afgelopen zomer waren tijdens het WK in Brazilië, zo slecht zijn de resultaten van de daaropvolgende EK-kwalificatiereeks. De wedstrijd tegen de Verenigde Staten legde de zwakke plek van Oranje maar al te vaak bloot. Bij de uitwedstrijden tegen zowel Tsjechië als IJsland ging de ploeg van bondscoach Guus Hiddink schaamteloos onderuit, met als consequentie dat Oranje momenteel de derde plek bezet. Op 12 juni nemen koploper Tsjechië en de nummer twee IJsland het tegen elkaar op, terwijl Nederland het thuis opneemt tegen laagvlieger Letland. Het zal erom gaan spannen en naar alle waarschijnlijkheid zal er via de nummer drie plek een definitieve EK-ticket moeten worden afgedwongen.

Wisselvallige resultaten

Met twee nederlagen, een gelijk spel en twee overwinningen zijn de resultaten in de kwalificatiereeks ronduit slecht en bovendien erg wisselvallig. Vanaf het begin van Guus Hiddink’s tweede termijn is er vrijwel geen sprake geweest van absolute zekerheid en eenduidigheid. Naast de matige kwalificatiewedstrijden verloor Oranje drie van de laatste viervriendschappelijke interlands, eerst tegen Italië (2-0) en Mexico (2-3) om daarna op overtuigende wijze met 2-0 van Spanje te winnen. Na het hoopvolle optreden egen Spanje viel de verdediging tegen de V.S. echter weer door de mand, met een 3-4 nederlaag als uiteindelijk resultaat. Het is dan ook elke keer weer een vraagteken hoe het opgestelde elftal zal gaan presteren.

Eigen verantwoordelijkheid spelers pakt dramatisch uit

Guus Hiddink drama met Oranje

Een bondscoach op leeftijd, een matig selectiebeleid en onlogische houding van de KNVB hebben tot nu toe voor de nodige vraagtekens gezorgd. Hiddink gaf aan van plan te zijn om de voetballers meer verantwoordelijkheid te geven en ze niet meer alles op het presenteerblaadje te geven. Deze nieuwe visie pakt tot dusver dramatisch uit. Als jonge voetballer is het een stuk lastiger om zelf verantwoordelijkheid te nemen, dan wanneer alles wordt aangereikt bij een trainer als Louis van Gaal. Van Gaal geeft je geen verantwoordelijkheid, je moet gewoon doen wat hij zegt. Prominente ex-Oranje spelers zoals Ronald de Boer en Ruud Gullit gaven publiekelijk aan dat Hiddink maar beter kan vertrekken.

Het matige selectiebeleid

Het selectiebeleid van Guus Hiddink is op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen. De Achterhoeker lijkt een voorkeur te geven aan spelers die hij uit zijn eerdere periode bij PSV kent. En dat terwijl de bondscoach over vrijwel dezelfde spelers kan beschikken als zijn voorganger Van Gaal. Alleen Dirk Kuijt bedankte na het WK in Brazilië voor Oranje. Het opstellen van spelers als Ibrahim Afellay en Luciano Narsingh zorgde voor de nodige vraagtekens en pakte daarbij niet altijd even goed uit.

De vroegtijdige aanstelling van Blind

De algemene beleidsvoering bij de KNVB kan eveneens onlogisch en visieloos worden genoemd. Zo staat het inmiddels al vast dat Danny Blind na het EK van 2016 voor de selectie gaat staan, met Hiddink op de achtergrond als adviseur. De keuze voor Blind is opmerkelijk te noemen gezien zijn relatief geringe ervaring en matige staat van dienst. Bovendien gaat het tegen alle logische redeneringen in om al twee jaar voor de daadwerkelijk functiebekleding vooruit te spelen op de nieuwe bondscoach.

Met Koeman stond de opvolger al klaar

Volgens de meeste voetbalkenners was de eveneens beschikbare Ronald Koeman een logischer keuze geweest voor het bondscoachschap. Deze - voor ons ook - logische keuze had daarbij ook vermeden dat er bij voorbaat überhaupt over een opvolger van Guus Hiddink nagedacht zou moeten worden. Vrijwel iedereen was het hier wel over eens. Iedereen, behalve de eindverantwoordelijken die de uiteindelijke beslissing mochten maken.

» Wat vinden jullie als voetbalkenners? Zijn jullie het er ook over eens dat de keuze voor Guus Hiddink onlogisch is geweest? Wie zien jullie hierbij wel als geschikte kandidaat?

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen