De gouden toekomst van de Franse wondergeneratie

De gouden toekomst van de Franse wondergeneratie

Er wordt met lof gesproken over de Belgische supergeneratie, maar even zuidelijker staat een net zo indrukwekkende lichting te popelen om de voetbalwereld te veroveren. Met Pogba (23), Griezmann (25), Martial (20), Varane (22 jaar), Laporte (21), Zouma (21), Kurzawa (23), Lacazette (24) en Kondogbia (23) beschikt Frankrijk eveneens over een gouden voetbalgeneratie. Met de gestaag sterker wordende Ligue 1 en de opkomst van de jonge super talenten hebben de Fransen een briljante toekomst voor zich liggen. Als gastland van het aankomende EK lijken de Fransen over sterke papieren te beschikken om de eindzege binnen te slepen. En met alle afgrijselijke gebeurtenissen in het achterhoofd lijkt de titel in eigen land de uitgelezen mogelijkheid om al het leed voor even te vergeten.

Terugdenken aan de gloriedagen

Met de glansrijke jonge lichting wordt er stiekem weer teruggedacht aan de gloriedagen die werden ingeleid door supersterren als Zinedine Zidane, Liliam Thuram en Thierry Henry. In de jaren negentig tot de jaren 0 van de nieuwe eeuw stonden de Fransen in maar liefst drie finales. In 1998 werd het Franse Elftal in eigen land op overtuigende wijze wereldkampioen, terwijl in 2000 het EK werd gewonnen ten koste van Italië. Zes jaar later stonden de Fransen in 2006 opnieuw in een WK-finale, tegen Italië. Ditmaal trokken de Italianen aan het langste eind. De treurige aftocht van Zinedine Zidane leek een voorteken voor de jaren die daarna zouden volgen. Sinds het laatste kunststukje in 2006 ging het bergafwaarts met de Fransen. Vroege uitschakelingen, heftige spelersopstanden en tabloid schandalen brachten het voetballand meerdere malen in verlegenheid.

De doorbraak van de jonge supersterren

Franse wondergeneratie met Pogba, Varane, Martial

Tien jaar later staat een nieuwe voetbalgeneratie klaar. Paul Pogba en Raphaël Varane behoren op hun posities tot de beste spelers van dit moment en zijn beide net 23 jaar geworden. Met Kurt Zouma en Raphaël Varane in het centrum van de verdediging en een middenveld bestaande uit Blaise Matuidi, Morgan Schneiderlin, Geoffrey Kondogbia en Paul Pogba beschikken ‘Les Bleus’ over een formidabele ploeg die voor elk land moeilijk te bestrijden is. De aanvallers Karim Benzema, Olivier Giroud, Anthony Martial en Antoine Griezmann zijn in de voorste linie zowel bepalend bij hun clubs als in het nationale elftal. Door de pikorde in de Franse aanval komt een talentvolle speler als Kingsley Coman op de bank te zitten. De aanvaller van Juventus beschikt over een ongekende hoeveelheid creativiteit en snelheid en is nog maar 19 jaar oud.

Overwint de eenheid of de verdeeldheid?

Monsters op het middenveld. Monsters in de verdediging. Ook Nederland moest er onlangs aan geloven toen de thuiswedstrijd tegen de Fransen met 2-3 verloren ging. Met een alsmaar sterkere Ligue 1 en steeds meer financiële middelen lijkt de jongere Franse voetbalgeneratie steeds beter en steeds sneller klaar te zijn voor het grote werk. En hoewel de rust is in Frankrijk nog altijd niet is wedergekeerd, zal het in ieder geval niet aan het spelersmateriaal liggen. De komende jaren zullen blijken of dan wel de eenheid of de verdeeldheid binnen de spelersgroep de boventoon zal voeren. De eerste serieuze test wacht over een paar maanden in eigen land. Op zondag 10 juli weten we voorlopig meer. Dan staat namelijk de eindstrijd voor het EK 2016 gepland.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen