Gemengde gevoelens over Eredivisie voetbal

Gemengde gevoelens over Eredivisie voetbal

Natuurlijk kijken we elke speelronde met vergaande aandacht naar de wedstrijden in het Eredivisie voetbal. En hoewel het niveau van het Eredivisie voetbal regelmatig te wensen overlaat, is het wel een aantrekkelijke competitie om te volgen. De stadions zijn goed gevuld en de tijd dat de top-drie elke wedstrijd blindelings weet te winnen, is voorbij. De Eredivisie is zondagavond om zeven uur is met de bord op schoot. En met de verschillende praatprogramma’s is er altijd wel iets te discussiëren over de Nederlandse competitie. Helaas zakt het aanzien van het Eredivisie voetbal wel steeds meer weg en verliezen we ook Europees gezien steeds meer aan terrein. De Eredivisie kent daarom twee gezichten en is hierdoor een competitie die we met gemengde gevoelens aanschouwen.

Het vertrouwde Eredivisie voetbal

Het is het Eredivisie voetbal dat ons hart sneller doet kloppen en dat ons na de 34ste speelronde teleurgesteld achterlaat, om in augustus weer aan te mogen vangen. Het is de Eredivisie die topclubs zoals Ajax, Feyenoord en PSV op internationaal vlak hebben laten domineren. En het is het Eredivisie voetbal die de leerschool vormden voor nationale voetbalhelden als Cruijff, Van Basten en Gullit. Diezelfde competitie vormde het opstapje voor internationale sterren als Ronaldo, Romario, Suárez en Zlatan. En het is ook de Eredivisie die de basis heeft gevormd voor het aanvallende Nederlandse 4-3-3 systeem. Aanvallend en gedurfd voetbal met buitenspelers en opkomende backs. De thuishaven van legendarische stadions zoals de Rotterdamse Kuip. Beginnen op zondagmiddag om 14:30 en eindigen vanaf 19:00 ‘s avonds. De praktijkschool van Dick Advocaat, Guus Hiddink en Louis van Gaal. Het is die vertrouwde Eredivisie die het Nederlandse voetbal zo groot hebben gemaakt.

Het gezichtsverlies van het Eredivisie voetbal

Eredivisie voetbal

En hoewel we ons prettig voelen bij de Eredivisie wedstrijden en altijd uitkijken naar de Klassieker of de lokale derby’s; het Eredivisie voetbal verkeert wel in zwaar nood. Op de huidige ranglijst van de UEFA-competitiecoëfficiënt is de Eredivisie opnieuw een plek gezakt, van de negende naar de tiende positie. Landen zoals België en Oekraïne hebben de Eredivisie inmiddels dan ook ingehaald. Met de huidige tiende plek verliest het Eredivisie voetbal wederom een ticket voor de Europa League en komt zelfs een directe Champions League ticket langzaam maar zeker in gevaar. Daar waar tegenstanders in de jaren negentig vooral de wedstrijden tegen Ajax vreesden, is datzelfde Ajax nu al tevreden wanneer een wedstrijd vooral niet wordt verloren. Steeds vroeger worden de Nederlandse clubs uitgeschakeld en het is dan ook kenmerkend dat het laatste Nederlandse succes van dertien jaar geleden dateert, toen Feyenoord in eigen huis de UEFA Cup won.

Een oneerlijk gevecht met de rest van Europa

Het gevecht van het Eredivisie voetbal met de rest van de voetballanden is echter geen eerlijke strijd. In Nederland is het verlies aan terrein voor een groot deel te verklaren aan de Nederlandse correctheid. Vooral niet te gek doen en verantwoord beleid nastreven. En daar mogen we eigenlijk best een beetje trots op zijn. Daar waar in de andere Europese competities de oliedollars voor de punten zorgen, moeten we het in de Eredivisie vooral doen geld uit de eigen portemonnee. De schulden van verschillende clubs blijven oplopen en zolang deze clubs geen halt worden toegeroepen, is het einde zoek voor de Nederlandse clubs. Dat zowel de schuldenlast als de onderlinge machtsafstand gezamenlijk door blijven groeien gaat eigenlijk tegen alle logica in. Langzaam maar zeker is de UEFA echter begonnen met het treffen van maatregelen en bestraft het de clubs bij financieel wanbeleid. Wij hopen vurig dat deze maatregelen alleen maar nóg strenger zullen worden. Alleen dan kan het Eredivisie voetbal weer een eerlijk gevecht voeren en aan prestige winnen.

» Wat vind jij van de huidige stand van zaken in het Eredivisie voetbal? We zijn altijd benieuwd naar je kritische voetbalvisie.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen