Geld en voetbal: de 'gekochte' voetbalclubs

Geld en voetbal: de 'gekochte' voetbalclubs

Geld en voetbal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De club met de grootste bankrekening lijken de laatste jaren het internationale voetbal te domineren. Overgekochte clubs, en de met miljoenen bij elkaar gekochte elftallen, lijken de boventoon te voeren in het moderne voetbal. Wanneer Chelsea in 2012 de Champions League wint, komt de wens van de steenrijke Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj eindelijk uit. Verder lijken in Manchester de rollen te zijn omgedraaid na de miljoeneninvesteringen aan de kant van Manchester City. Waar City traditioneel de volksclub is en op moet kijken tegen stadsgenoot Manchester United, heeft de kapitaalinjectie van sjeiks uit de Verenigde Arabische Emiraten er voor gezorgd dat Man City twee keer in de laatste drie jaar de kampioensschaal in ontvangst mag nemen. Vandaag nemen we deze nieuwe miljoenenclubs, die dankzij de kapitaalinjecties een volledige metamorfose hebben ondergaan, met je door.

Chelsea

Roman Abramovich zet in 2003 de trend met de aankoop van het Engelse Chelsea FC. De Russische miljardair koopt de club uit Londen voor een symbolisch bedrag van één pond. Voorwaarde hierbij is wel dat Abramovitsj alle schulden van Chelsea afbetaalt en geld investeert opdat de club weer in de Engelse top meedraait. De obsessie van Abramovitsj spreekt hij veelvuldig uit: het winnen van de Champions League. In 2004, 2005 en 2007 wordt de halve finale van de Champions League bereikt. In 2008 wordt eindelijk de finale bereikt, maar wordt er uitgerekend in Moskou, na strafschoppen van Manchester United verloren. In 2012 wint zijn geliefde club dan eindelijk toch de Champions League ten koste van Bayern München, wederom na strafschoppen.

Manchester City

Miljoenenclub Manchester City

In 2008 wordt de van oudsher tweede club van Manchester, gekocht door de Abu Dhabi United Group dat voor 185 miljoen een meerderheidsbelang koopt. Het vermogen van de familie Al Nayhan, één van deze Arabische investeerders, wordt geschat op 32 miljard euro, waardoor Manchester City ineens de rijkste voetbalclub op aarde wordt. In 2011, 2012 en 2014 leidt dit tot de nodige successen met respectievelijk de FA Cup en tweemaal het landkampioenschap. Hierbij wordt in Engeland veelal gesproken over twee ‘gekochte titels’. Ondanks de miljoeneninvesteringen krijgt de club uit Noord-Engeland in mei 2014 een boete van zestig miljoen euro wegens het niet voldoen aan de Financial Fair Play-regels. Daarnaast mag het slechts 21 spelers inschrijven voor de Champions League in plaats van de gebruikelijke 23 spelers.

Paris-Saint Germain

In 2011 wordt Paris-Saint Germain overgenomen door Qatar Sports Investments, waarmee de club de terugkeer hoopt te maken naar de top van het Franse en ook internationale voetbal. In eerste instantie wordt de Braziliaan Leonardo ingezet als technisch directeur en wordt de huidige Real Madrid coach Carlo Ancelotti in 2011 aangesteld als trainer. Het binnenhalen van de Italiaanse toptrainer zorgt ervoor dat de Thiago Motta van Inter Milan en de Braziliaanse internationals Alex en Maxwell tekenen voor PSG.

In de zomermaanden van 2012 versterkt de club zich vervolgens met de de belangrijkste AC Milan spelers: Thiago Silva voor een bedrag van 42 miljoen euro en Zlatan Ibrahimović voor 25 miljoen euro. Ook Gregory van der Wiel, de Braziliaan Lucas Moura en de Engelse superster David Beckham worden vervolgens binnengehaald. Opmerkelijk is dat het salaris van Beckham wordt overgemaakt naar een goed doel. Hierna worden Edinson Cavani, Lucas Digne en Marquinhos voor in totaal 114 miljoen euro aangetrokken, met Cavani als recordaankoop: de Uruguayaan kost maar liefst 64 miljoen. Het resultaat van deze investeringen? Tweemaal het landskampioenschap in 2012-13, 2013-14, de Franse beker in 2013-14 en de Franse supercup in 2014.

Zenit Sint-Petersburg

In de winter van 2005 koopt het grootste aardgasbedrijf ter wereld, Gazprom, de Russische club Zenit Sint-Petersburg en haalt de club hiermee uit de problemen. Na de overname vindt de club weer de weg naar boven. Met de aanstelling van Dick Advocaat als trainer wil de club weer een gooi doen naar de hoofdprijzen. Hierbij haalt Advocaat onder meer ex-international Fernando Ricksen naar Rusland. Andere clubs die hierna de overstap naar Rusland maken zijn onder andere de Braziliaan Hulk, de Portugezen Neto en Danny, Spaans international Javi García, en de Belg Axel Witsel. En het opgeleverde succes? Naast het landskampioenschap in 2011-12 werd de UEFA Cup in 2008 gewonnen, net als de Europese Supercup.

AS Monaco

In het seizoen 2011-12 was AS Monaco nog actief in de Ligue 2. De in Rusland geboren, Monegaskische miljardair Dimitri Rybolovlev, toont interesse om de club over te nemen, maar wordt afgewezen. Nadat de prestaties tegenvallen in de Ligue 2, besluit de club toch in te gaan op het aanbod van de rijke zakenman. Onder meer door investeringen van Rybolovlev slaat de club erin om te promoveren naar de hoogste divisie. Met de promotie hoopt de club een terugkeer te maken naar de Franse top en op termijn weer een rol van betekenis te spelen in Europa.

In 2013 trekt het onder andere Atlético Madrid superspits Radamel Falcao aan voor een transfersom van zestig miljoen euro. Ook João Moutinho en James Rodríguez worden voor hoge transfersommen overgenomen van FC Porto. Andere spelers die de club uit Monaco komen versterken zijn onder andere de Portugees Ricardo Carvalho, de Argentijnse keeper Sergio Romero en de Franse internationals Toulalan en Abidal. En wat is anderhalf jaar later het resultaat? Falcao, James, en Abidal spelen er inmiddels niet meer of zijn verhuurd, en er zijn vooralsnog geen titels veroverd. AS Monaco heeft uitgesproken dat de doelstelling van dit seizoen in ieder geval rechtstreekse kwalificering voor de Champions League is.

» Naast de bovengenoemde clubs zijn er nog tal van clubs die overgenomen zijn door welvarende zakenmannen of bedrijven. Denk aan Cardiff City, Hull City en Leeds United. Hoe voetbal er over tien jaar uitziet zal onder meer afhankelijk zijn van deze financiële investeerders. Wat is jouw mening over al deze “gekochte” clubs?

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen