Frank de Boer bewijst dat succes trainbaar is

Frank de Boer bewijst dat succes trainbaar is

Een rustige man met een duidelijke visie: Ajax-trainer en oud-verdediger Frank de Boer. Hoewel het landskampioenschap dit seizoen vrijwel onhaalbaar is, heeft de oefenmeester al ongekende successen beleefd. Nog nooit eerder was er een trainer die vier keer achter elkaar kampioen wist te worden in Nederland. Na het vertrek van ex-trainer Martin Jol in 2011, nam De Boer onverwacht het roer over in Amsterdam als relatief jonge en onervaren trainer. Desondanks slaagde de ex-Ajacied ervoor dat de rust vanaf het begin af aan werd bewaard en een duidelijke visie werd uitgestraald. Onlangs gaf de trainer aan nog lang niet klaar te zijn met zijn werk in de hoofdstad. We hopen dan ook vurig dat de succestrainer nog lang actief zal zijn in de Eredivisie.

Een man met een visie

Voordat hij coach werd van Ajax kon hij al eerder aan de slag als trainer bij verschillende Eredivisieclubs. De Boer had echter een duidelijk plan en wilde zijn trainersloopbaan liever geleidelijk opbouwen en maakte de keuze voor de functie van jeugdtrainer bij Ajax. Aan het einde van 2010 deed zich echter een onverwachte situatie voor. Martin Jol, de toenmalige hoofdtrainer bij Ajax vertrok uit de hoofdstad. Voor Frank de Boer ontstond een unieke gelegenheid en ondanks zijn geringe ervaring werd hij interim hoofdtrainer van de hoofdmacht.

Het onverwachte begin van een succesperiode

De Cruijff-aanhanger bezorgde Ajax tijdens de eerste officiële wedstrijd onder zijn leiding een 0-2 overwinning op AC Milan. De stempel van De Boer werd hiermee gezet. Enkele weken later zette de ex-verdediger zijn handtekening onder een 3,5-jarig contract als hoofdcoach van Ajax.In het seizoen 2010/11 werd de Eredivisie-ranglijst vrijwel het gehele seizoen aangevoerd door FC Twente en PSV. Ajax wist zich echter onder zijn aanstelling weer terug te knokken in de titelrace. Tijdens de historische laatste speelronde konden de Godenzonen in een rechtstreeks duel met FC Twente uitmaken wie er kampioen van Nederland werd.

Een bijzonder verjaardagscadeau

frank-de-boer-kampioen-met-ajax

Na zes seizoenen zonder landstitels, wonnen de hoofdstedelingen op de 41-e verjaardag van De Boer het landskampioenschap, door FC Twente in eigen huis met 3-1 te verslaan. Met deze titel werd de ex-verdediger na Rinus Michels en Ronald Koeman de derde trainer die zowel als speler als trainer kampioen werd met Ajax. Ook bereikte de jongste tweelingbroer de finale van het bekertoernooi. Deze werd met 3-2 verloren, wederom in een onderling duel tegen FC Twente.

Een ijzersterke comeback

In het volgende seizoen werd Ajax opnieuw landskampioen, de tweede titel onder het bewind van De Boer. Deze tweede titel was een bijzonder opmerkelijke prestatie vanwege het wegwerken van een eerdere achterstand van maar liefst 13 punten. Daarnaast kampte de Ajax selectie gedurende een heel seizoen met met blessures van bepalende basisspelers, en was het Ajax-bestuur ook in chaos. De Boer liet zich echter niet gek maken en stevende lijnrecht op zijn doel af: landskampioenschap nummer twee.

De Arsène Wenger van Ajax?

Onder leiding van de nuchtere coach werd Ajax ook voor de derde en vierde keer op rij kampioen in de seizoenen 2012/13 en 2013/14. In Amsterdam zijn ze bovengemiddeld tevreden met de rustgevende trainer en ook de niet-Ajacieden kunnen geen slecht woord uitbrengen over de oud-verdediger van het Nederlands Elftal. Inmiddels is de oefenmeester al vijf seizoenen aan het roer bij de Ajacieden en hij lijkt vooralsnog niet te vertrekken. De Boer is een trainer die geen gekke sprongen maakt en op lange termijn ook voor een stabiele koers kan zorgen. De coach zelf heeft ook zijn ambitie uitgesproken en ziet zichzelf nog lang voor de groep staan. Of hij het aantal jaren van trainers zoals Arsène Wenger en Alex Ferguson kan volbrengen lijkt ons onwaarschijnlijk, maar de eerste voortekenen zijn veelbelovend.

» Wat vind jij van Frank de Boer? En wat zijn volgens jou zijn sterke punten? Jouw voetbalmening telt en we zijn dan ook erg benieuwd.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen