Diego Simeone: passie op zijn best

Diego Simeone: passie op zijn best

Eind april 1970 stond in Buenos Aires de wieg van Diego Simeone die later zou uitgroeien tot de gemene en meedogenloze middenvelder van het spijkerharde Argentijnse elftal. De carrière van El Cholo verliep van Zuid-Amerika naar de Zuid-Europese velden waar hij zijn aanstekelijke energie meenam naar verschillende clubs uit Spanje en Italië. Bij zijn oude liefde Atlético Madrid werd het contract van de inmiddels trainer onlangs verlengd tot 2020. We kunnen dus nog even blijven genieten van de intelligentie en leiderschap van de Argentijn. Diego Simeone is van een uniek soort en kan worden beschouwd als één van ‘s werelds beste trainers.

Waar winnen boven alles staat

Simeone begon zijn actieve spelersloopbaan in zijn geboortestad Buenos Aires bij Vélez Sársfield. Het was bij deze club dat hij vanwege zijn dynamische spel op veertienjarige leeftijd de bijnaam Cholo kreeg. Deze bijnaam verwees naar de oud-voetballer Carmelo Simeone (overigens geen familie) die de bijnaam Cholo had vanwege dezelfde dynamische speelstijl. In thuisland Argentinië waar winnen boven alles staat, werd de basis gelegd voor de passie en hardheid die de Argentijn zouden kenmerken.

De omarming door de Madrileense aanhang

Drie jaar later vertrok de defensieve middenvelder naar Europa: het Italiaanse Pisa Calcio. Via het Spaanse Sevilla FC kwam hij in 1994 terecht bij het Madrileense Atlético Madrid. Bij de volksclub uit het zuiden van de Spaanse hoofdstad groeide de Argentijn uit tot een publiekslieveling; met zijn vergaande passie en vechtlust veroverde hij de harten van de Madrileense Ultra’s. In 1997 keerde hij weer terug naar Italië, waar hij uitkwam voor Inter Milan en Lazio Roma. Met de Romeinse club veroverde hij in 2000 het kampioenschap. Na een verblijf van vier jaar in Italië keerde Simeone terug op het oude nest in Madrid. Zijn actieve loopbaan als voetballer sloot hij in zijn thuisland af bij Racing Club.

Het trainerschap als logische volgende stap

Diego Simeone: voetbalpassie

Met zijn vergaande spelinzicht en leiderschap was het trainerschap een logische volgende stap. Bij Racing Club vervulde hij dan ook al snel zijn eerste trainerschap. Via Estudiantes, River Plate, San Lorenzo, Catania Calcio, en opnieuw Racing Club komt El Cholo bij Atlético Madrid terecht. Wanneer hij eind 2011 aantreed in el Vicente Calderón, staat Atlético op de tiende plek in de Primera División. Hiermee verkeert de ploeg in degradatiegevaar met slechts vier punten boven de rode streep. Inmiddels schrijft Diego Simeone geschiedenis. In drieënhalf jaar heeft de Argentijn met Atlético Madrid de Copa del Rey, Europa League, Europese Super Cup, de landstitel en Spaanse Supercup veroverd.

De Europese organisatie en de Argentijnse hardheid

De filosofie van Simeone is glashelder: werken met een relatief kleine selectie met de gedachte dat een speler in het systeem moet passen. Het systeem is hierbij belangrijker dan de individuele speler. De voetballer moet zich zien aan te passen aan de gekozen speelwijze en niet andersom. Simeone heeft een vergaand oog voor de kleinste details en combineert daarbij de Europese organisatie met de Argentijnse hardheid. Bij Atlético is Simeone erin geslaagd om zijn filosofie, passie en kennis effectief over te brengen op zijn spelers. De Argentijn heeft de kwaliteit om zich in de voetballer te verplaatsen om er vervolgens een echte winnaar van te maken.

» El Cholo, een liefhebber in hart in nieren. Wij zijn fan van de succestrainer en hopen hem nog vele jaren op de voetbalvelden te zien. Deel jij die mening? We zijn altijd benieuwd naar je voetbalmening.

Klantbeoordeling 8.6

9408 beoordelingen