Die Gelbe Wand: hondstrouw en bloedfanatiek

Die Gelbe Wand: hondstrouw en bloedfanatiek

Duitsland, Dortmund, het Westfalenstadion, 84.000 zwart-gelen. De ongekende sfeer in het Borussia Dortmund stadion wordt aangezet vanuit het hart van de Südtribune. Hier bevindt zich de bloedfanatieke aanhang die zijn liederen extra bijval geeft met de enorme stroom van gigantische vlaggen. Het oorverdovende geluid verspreidt zich over de gehele zijde van deze befaamde tribune en binnen de kortste keren laten meer dan 26.000 uitzinnige supporters het immense stadion trillen op zijn grondvesten. Het Westfalenstadion is geen normaal stadion en Die Gelbe Wand is geen normale achterban. De thuishaven van Borussia Dortmund is een voetbaltempel waar elke thuiswedstrijd een magische en haast onwerkelijke sfeer hangt.

Het hoogste toeschouwersaantal van Europa

Het Westfalenstadion kent een capaciteit van maar liefst 83.932 plaatsen. Bij thuiswedstrijden zitten er gemiddeld 80.283 man in het stadion en daarmee trekken ‘die Schwarzgelben’ de meeste voetbalsupporters van heel Europa. Clubs zoals FC Barcelona (78.099) en Manchester United (75.348) moeten het afleggen tegen de enorme toeschouwersaantallen van Borussia Dortmund. Het bloedfanatieke zwart-gele leger gaat ten alle tijden ten strijde: in goede en slechte tijden. De steile tribunes van de voetbaltempel zorgen altijd voor een imposante ambiance die helemaal wordt versterkt als ‘Die Gelbe Wand’ zijn keel opentrekt.

De grootste staantribune ter wereld

De Südtribunewerd in de jaren 70 gebouwd met een capaciteit van 12.500 toeschouwers. Toen Borussia Dortmund succesvoller werd, in de jaren 90, werd het aantal plekken verdubbeld. Vanuit de allergrootste staantribune ter wereld zorgt het 26.000 sterke leger voor een imponerende verschijning, waarmee niets wordt ondergedaan voor de bijnaam ‘Die Gelbe Wand’. De hele wedstrijd lang treedt het op als één front en creëert het hierbij een oase van geluid. Het voetbalnummer bij uitstek ‘You’ll Never Walk Alone’ klinkt altijd voorafgaand de wedstrijd’, en bij een belangrijke overwinning eert ‘Die Gelbe Wand’ hun voetbalhelden op geheel eigen wijze. De voetballers van Borussia Dortmund knielen neer voor de Südtribune, waarna het teken wordt gegeven om als één blok te springen, samen met de 26.000 duizend supporters.

Toen Bastian Schweinsteiger van Bayern München eens de vraag kreeg of hij banger was voor de spelers of de trainer van Borussia Dortmund, antwoordde hij zonder te twijfelen: "Ik ben het bangst voor de Gele Muur."

Een must-see voor elke voetballiefhebber

Sudtribune: Borussia Dortmund

Een bezoek aan een wedstrijd van Borussia Dortmund is een belevenis die elke voetbalfan dient te hebben meegemaakt. Nuttig voor de wedstrijd een drankje bij één van de vele Biergartens rondom het stadion en neem daarna plaats in één van de mooiste voetbalstadions ter wereld. De Gele Muur is een nieuw fenomeen en is in staat om de Kop van Anfield Road af te lossen als de meest trouwe supporters van Europa.

» Ben jij wel eens bij Borussia Dortmund geweest? Zo ja, hoe was jouw ervaring? En zo nee, wat denk je te verwachten van een bezoekje aan dit immense stadion?

Klantbeoordeling 9.5

12 beoordelingen