De rijke geschiedenis van het Real Madrid shirt

De rijke geschiedenis van het Real Madrid shirt

Als een voetbalsupporter een shirt aantrekt dan vindt een bijzonder moment plaats. Keer op keer. Voor sommige clubs heeft het voetbalshirt een extra lading. Zo ook in de Spaanse hoofdstad Madrid. Niet alleen staat het maagdelijk witte shirt voor een hele waslijst aan sportieve successen, ook schuilt er een hele historie achter het prachtige shirt. Real Madrid is het begin van het Spaanse voetbal. En ook nu, 114 jaar na de oprichting in 1902, is het witte voetbalshirt van Real nog even puur als schoon. Klassiek en modern tegelijkertijd, maar wel met bewustzijn wat het shirt betekent voor de club, de stad en de fan. Op weinig plekken op aarde is de verbondenheid tussen supporter en shirt zo groot als in Madrid.

Een dag in 1902

De oprichting van de roemrijke club gaat terug tot 6 maart 1902, de eerste donderdag van de maand. Tijdens de oprichting luisterde de club nog naar de naam ‘Madrid Football Club’. De club ontstond uit een groep studenten die op dat moment niet zouden weten tot wat voor club ‘Real’ diezelfde eeuw nog zou uitgroeien. Tussen 1900 en 1910 werd de start gemaakt van het Spaanse voetbal, de aanloop naar de Primera División zoals we die nu kennen. Het duurde niet lang voordat de eerste prijs binnen was, in 1903 werd al meteen het regionale Madrileense kampioenschap behaald. In 1905 volgde de eerste landelijke prijs toen de ‘Copa del Rey’ werd binnengehaald, na een 1-0 overwinning tegen Athletic Bilbao. Dit was slechts een voorbode op wat de club daarna zou betekenen voor het Spaanse en mondiale voetbal. Het was al vanaf dit moment dat de club in het wit het veld betrad.

Geschiedenis Real Madrid shirt

De Koninklijke status

Het shirt zelf is naast de witte kleur ook altijd voorzien geweest van de opdruk ‘MCF’, wat staat voor ‘Madrid Club de Fútbol’. In de beginjaren na de oprichting liep er nog een blauwe diagonale streep over het shirt. Dit gestreepte voetbalshirt werd op een later moment vervangen door een volledige witte versie. Toen Koning Alfonso XIII de club vervolgens in 1920 een koninklijke status toekende veranderde de naam officieel in ‘Real’ Madrid, waarbij Real de Spaanse vertaling voor Koninklijk is. In 1931 besloot men het clublogo iets gestroomlijnder te maken, waardoor de kroon kwam te vervallen en plaatsmaakte voor een blauwe band. Althans voor tien jaar. In 1941 mocht de kroon namelijk terugkeren in het logo en is daar tot op de dag van vandaag gebleven. En dat die daar niet meer weg wordt gehaald mag duidelijk zijn. ‘Het Koninklijke’ is inmiddels op dezelfde manier verweven in de club als de heilige witte kleur. Als je het voetbalshirt van Real goed bekijkt zie je nog steeds het logo dat verwijst naar de initialen MCF. De koninklijke kroon in het logo verwijst naar Koning Alfonso XIII, evenals het statige woord 'Real'.

Tijden veranderen

Maar tijden veranderen en dat geldt ook voor het voetbal. Vroeger werd er tegen een huur van slechts 90 eurocenten per jaar nog gevoetbald op een stuk grond waar nu de zogeheten ‘Plaza de Toros’ staat, een arena voor stierengevechten. Tegenwoordig zien we Real Madrid schitteren in het imposante Santiago Bernabéu, één van de grootste voetbaltempels op aarde. Meer dan 85 duizend fans kijken elke thuiswedstrijd vanaf de tribune op dat schitterende grasveld, terwijl miljoenen tv kijkers aan de buis gekluisterd zitten. En ook de euro’s worden zonder blikken of blozen uitgegeven, al ruim voordat de olie sjeiks toesloegen, was de koopgekte in Madrid al losgebarsten. Maar nog steeds zijn er fans die de club al vanaf de vorige eeuw hebben meegemaakt. Toen het nog moest vechten voor de reputatie en de prijzenkast nog niet zo rijkelijk gevuld was. Nu, 114 jaar later, heeft geen enkele club op aarde zoveel successen geboekt als Real Madrid. Maar één ding is nooit veranderd, dat prachtige witte shirt.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen