De meest beladen derby’s ter wereld: The Old Firm

De meest beladen derby’s ter wereld: The Old Firm

Met enige regelmaat bespreken we de heftigste derby’s ter wereld. In onze eerdere edities hebben we de gepassioneerde Italiaanse derby tussen AS Roma en Lazio Roma besproken, net als de ‘derby van de eeuwige vijanden’; oftewel Olympiakos-Panathinaikos. En vandaag staat één van de meest bekende derby’s ter wereld centraal: de ‘Old Firm’ tussen de Schotse titanen Glasgow Rangers en Celtic. En wat deze rivaliteit nu extra beladen maakt is dat het komend weekend de eerste keer sinds april 2012 is dat de eeuwige rivalen weer tegenover elkaar staan. Vanwege de gedwongen terugzetting van Glasgow Rangers naar de lagere divisie, veroorzaakt door de financiële problemen, moesten de bloedfanatieke aanhangers van beide clubs bijna drie jaar wachten op een nieuwe editie. Aanstaande zondag is het dus gekkenhuis in de Schotse hoofdstad.

De katholieken tegen de protestanten

De benaming ‘Old Firm' verwijst naar de vanouds goede relatie tussen beide clubs uit de Schotse hoofdstad. Bij het ontstaan van de twee Schotse grootmachten was er onderling een vriendschappelijke verhouding, welke werd gebruikt om gezamenlijk voetbalwedstrijden te organiseren met als doel om inkomsten te genereren. Deze inkomsten waren met name belangrijk voor Celtic FC, welke namelijk was gesticht als goed doel om lokale kinderen te kunnen voorzien van voedsel. In de loop der jaren verzuurde het contact tussen beide clubs en nam de sektarische haat toe. Thuisstad Glasgow is geografisch verdeeld in een katholiek en protestants deel en dit geldt ook voor de aanhang van beide voetbalclubs.

Bye Bye Rangers

Het verschil tussen beide kampen uit zich ook in de vlaggen, culturele symbolen en emblemen van beide clubs. Opvallend is dat in beide stadions de Schotse vlaggen zeldzamer zijn dan bij andere clubs. De Celtic fans identificeren zich vooral met Ierland en hebben vaker de Ierse driekleur zwaaien, terwijl de Rangers voornamelijk met de zogeheten Union Jack Flag van het Verenigd Koninkrijk, of de Ulster banner zwaaien. De kloof tussen beide clubs, ook in ideologie en religie, uit zich veelvuldig in geweld en onrust waarbij vele gewonden en doden zijn gevallen.

Sponsoren nemen geen risico

De onderlinge haat tussen de aanhang van beide clubs is vrijwel nergens zo groot als in de Schotse hoofdstad. De hoofdsponsor kiest dan ook geen kant en is noodgedwongen hoofdsponsor van beide clubs. Want een Celtic fan dat het biermerk drinkt dat op het shirt van de Rangers geborduurd staat is vrijwel ondenkbaar. De clubs onderhandelden dan ook altijd gezamenlijk over de shirtsponsor en hadden al jaren dezelfde shirtsponsor. Wel zo veilig voor de betreffende sponsor, anders zouden de supporters de sponsor van de rivaliserende club gegarandeerd boycotten. Tot 2003 was kabelmaatschappij NTL de hoofdsponsor van beide clubs. Vanaf 2003 was dit bierbrouwerij Carling en vanaf 2010 tot 2013 werden beide clubs gesponsord door bierbrouwerij Tennent's. Pas sinds 2013 is deze hegemonie doorbroken en hebben beide clubs een afzonderlijke sponsor.

Een voorlopig einde aan de Old Firm

In 2012 werd Glagow Rangers failliet verklaard, en daalde na een doorstart onder de naam Rangers FC, af naar het vierde niveau. Door het wegvallen van de grootste concurrent lag de weg naar nieuwe kampioenschappen ineens volledig open voor Celtic. Twee seizoenen op rij profiteerden ‘The Bhoys’ optimaal van de afwezigheid van de buurman, terwijl de ploeg in het laatste seizoen van de Rangers op het hoogste niveau ook al het kampioenschap had binnengesleept. Momenteel werkt het nieuwe Rangers FC hard aan een terugkeer in het Premiership en dankzij twee opeenvolgende promoties en goede prestaties in de eerste divisie, is de clubs bijna terug in de Schotse Premier League.

Maar het gemis van The Old Firm laat zich voelen in Schotland. De Schotse Premier League, die wereldwijd toch al weinig tot de verbeelding sprak, kelderde na het wegvallen van Glasgow Rangers nog meer in aanzien. En hoe groot de haat van de Celtic aanhang richten ‘The Gers’ is, een groot deel zal er toch blij mee zijn als ze terugkeren naar het hoogste niveau.

» Wat is jouw gevoel bij the ‘Old Firm’? Kijk jij er naar uit? Of heb je de derby wel eens meegemaakt? Deel je ervaringen verhalen met ons.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen