De meest beladen derby’s ter wereld: Olympiakos-Panathinaikos

De meest beladen derby’s ter wereld: Olympiakos-Panathinaikos

We hebben in onze eerdere artikelen de meest fanatieke voetballanden ter wereld beschreven en zijn onlangs begonnen met onze rubriek over de meest beladen derby’s op aarde. In de eerste editie kwam één van de meest beladen Italiaanse derby’s aan bod: AS Roma - Lazio Roma. Vandaag nemen we je mee naar Griekenland en gaan we het hebben over de derby van de eeuwige vijanden, de moeder alles derby’s, oftewel Olympiakos-Panathinaikos. Deze derby uit Athene is ongetwijfeld één van de heftigste voetbalwedstrijden ter wereld waarbij geweld en vuurwerk eerder regel dan uitzondering lijken. Met Oranje speler Ibrahim Afellay als voetballer van Olympiakos komt deze uitzinnige derby ineens een stuk dichterbij.

Oorlogstaferelen in een voetbalstadion

Vuurwerkbommen, vuurpijlen, en gevechten tussen zowel spelers als supporters. En dat allemaal op een voetbalveld. Welkom bij de derby van Athene, waarbij recente ontmoetingen tussen Olympiakos en Panathinaikos werden verstoord door uitgebroken branden in het stadion en waarbij vuurpijlen werden gericht op de rivaliserende trainers. Bij één van de laatste ontmoetingen werd ex-Ajax speler, en huidig Panatinaikos trainer, Yannis Anastasiou vanaf de tribune bekogeld met een voorwerp. De gebeurtenissen nemen dusdanige vormen aan dat er geen uitsupporters meer aanwezig mogen zijn bij de wedstrijden. Echter, dit weerhoudt de fans er niet van om een volledige chaos te creëren in de stadions.

Heftigste derby's ter wereld

De elite versus de arbeiders

De twee club uit Athene staan bekend als de grootste clubs van Griekenland en verdelen samen 61 Griekse titels. Door deze onderlinge strijd is de concurrentiestrijd altijd bijzonder groot geweest. Beide clubs bestempelen zichzelf als Griekse goden en de onderlinge ontmoetingen staan altijd garant voor een heftige ervaring. Panathinaikos is in 1908 opgericht en staat bekend als de club voor de hogere klasse. Zeventien jaar later werd Olympiakos opgericht. Deze relatieve ‘nieuwkomers’ werden gesteund door de arbeidersklasse uit het havengebied van Pireaus. De gewelddadige strijd om Athene heeft zich dan ook uitgebreid naar het voetbalveld, de voetbaltribunes en de straten in en rondom de Griekse hoofdstad. De vergaande rivaliteit werd vanwege het klassenverschil altijd onder een vergrootgras geplaatst en is inmiddels ook overgeslagen op de basketbal, - en volleybalafdelingen van de twee Griekse grootmachten.

Knotsgekke gebeurtenissen tijdens de moeder aller derby’s

Ontmoetingen tussen beide clubs staat altijd garant voor spektakel, met name buiten het voetbalveld. Deze heftige taferelen monden zich echter ook uit in gewelddadige taferelen waarbij alles denkbaar is. Zo werd in 2003 Olympiakos speler Dimitris Mavrogenidis in het hoofd getroffen door een volledig gevulde plastic waterzak en werd Alexandros Tzorvas, de keeper van Panathinaikos, in 2009 tijdens de Atheense derby beschoten met een loodjesgeweer. Naast het voorval met het loodjesgeweer werd er tevens met een zakmes gegooid en volop Bengaals vuur afgestoken. In 2010 breken de ‘fans’ stenen uit muren van het stadion om deze vervolgens als munitie te gebruiken. Uit ijzeren hekken worden spijlen gesloopt en ook deze staven vliegen door het stadion heen. Pas als de mobiele eenheid de supporters met traangas gaat bestoken, keert de rust min of meer terug. In 2011 bestormen ‘fans’ van Olympiakos na afloop het veld en maken zonder succes jacht op de spelers van aartsrivaal Panathinaikos. Tijdens de ontmoeting in 2012 werd de tweede helft met 45 minuten uitgesteld vanwege voortdurende ongeregeldheden op de tribunes. En afgelopen jaar werd trainer Yannis Anastasiou, zoals eerder beschreven, getroffen door een voorwerp uit de menigte. Dat er bij sommige ontmoetingen ook doden vallen zegt al genoeg over de intensiteit van deze Atheense derby.

Verplaatsing van het probleem

Vanwege de hele reeks gebeurtenissen worden bij de laatste derby’s geen uitsupporters meer toegelaten. Hoewel dit in sommige gevallen een oplossing zou kunnen zijn, is het in Griekenland slechts een verplaatsing van het probleem. Het geweld verplaatst zich nu naar de aanwezige politieagenten die hierdoor continu onder vuur worden genomen. Tijdens de ontmoeting in 2012 raakten meer dan twintig politieagenten gewond en moesten drie brandweerwagens het stadion betreden om een einde te maken aan het uitgebroken vuur. Panathinaikos kreeg door de gebeurtenissen vier punten in mindering en moest tevens vier wedstrijden in een leeg stadion spelen.

» We kunnen nog even doorgaan met een opsomming van tragische gebeurtenissen, maar bovenstaande beschrijvingen en foto’s geven een duidelijk beeld van de hectiek en intensiteit van deze derby. Heb jij ‘m weleens bijgewoond? Of ben je bij een andere heftige derby geweest? We horen er graag meer over.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen