De Eredivisie als leerschool: de 10 grootste talenten van 2017

Traditioneel gezien staat de Eredivisie bekend als een goede leerschool voor de grootste talenten op aarde. De jeugdopleidingen van Ajax, Feyenoord en PSV behoren tot de meest geprezen ter wereld en hebben spelers voortgebracht die het later tot de wereldtop zouden schoppen. Ook op dit moment loopt er weer een hoop talent rond op de Nederlandse velden. Reden genoeg om voor een overzicht te zorgen van de 10 grootste talenten die (hopelijk) in het nieuwe seizoen in de Eredivisie rondlopen. Het gaat hier om spelers van jonger dan 20 jaar die in willekeurige volgorde zijn genoemd.

1. Matthijs de Ligt (Ajax) – 17 jaar

Toen Matthijs de Ligt op 24 november 2016 zijn debuut maakte, was hij de op één na jongste basis debutant in een Europese wedstrijd ooit. Het bleef echter niet bij die minuten, want sinds zijn debuut weet De Ligt zijn minuten mee te pikken in Ajax 1. Dat is overigens opmerkelijk, want een seizoen eerder speelde hij nog niet eens bij Jong Ajax. Gezien de magere jeugdproducten in defensief opzicht biedt de doorbraak van Matthijs de Ligt hoop in bange tijden.

2. Giovanni Troupée (FC Utrecht) – 18 jaar

Ondanks zijn jeugdige leeftijd, groeide Giovanni Troupée afgelopen seizoen bij FC Utrecht uit tot een vaste basiskracht. De rechtsback maakte indruk met zijn tackles en liet zich ook in aanvallend opzicht zien met meerdere doelpunten en assists. Gezien de uitstekende prestaties van Troupée en FC Utrecht afgelopen, ligt een zomers vertrek naar een grotere club voor de hand. Zo klopte AZ in de winterstop al eens aan winterperiode al nadrukkelijk op de deur, maar Utrecht lijkt Troupée voorlopig nog niet te laten gaan. Celtic, Bournemouth, Eintracht Frankfurt en Borussia Mönchengladbach volgen de verdediger ook op de voet.

3. Steven Bergwijn (PSV) – 19 jaar

Steven Bergwijn stapte over van Ajax naar PSV en sinds zijn komst is de 19-jarige vleugelaanvaller uitgegroeid tot een vaste waarde in Eindhovense dienst. Afgelopen seizoen kwam hij al meerdere keren uit in het eerste elftal van PSV, meestal als invaller. Hoewel hij nog stappen kan maken met zijn rendement en dreiging is Bergwijn een toptalent. Daarmee lijkt hij bij PSV ook de langverwachte opvolger van jeugdproduct Memphis Depay te zijn.

4. Julian Lelieveld (Vitesse) – 19 jaar

In juli 2015 debuteerde Julian Lelieveld op 17-jarige leeftijd in het eerste elftal van Vitesse. Een half jaar later beloonde de Arnhemse club de vleugelverdediger met een nieuw contract tot de zomer van 2020. De verdediger stroomde in 2006 in bij de Vitesse Voetbal Academie, nadat hij was opgemerkt bij amateurvereniging vv Hattem. Lelieveld heeft de jeugdelftallen van Vitesse doorlopen en maakte meerdere keren deel uit van nationale jeugdselecties.

5. Martin Ødegaard (sc Heerenveen) – 18 jaar

Ongetwijfeld het meest bekende talent uit voetbalwereld. Niet geheel onverwacht kwam de jonge Noor Ødegaard echter nauwelijks aan speelminuten in het Madrileense sterrenelftal. Hoewel hij door veel voetbalfans al wordt afgeschreven, mag niet vergeten worden dat de tiener nog maar 18 jaar oud is. Real Madrid heeft het Noorse toptalent tot de zomer van 2018 verhuurd aan Heerenveen. In zijn tijd in Friese dienst valt hij tot nu toe niet echt op. Het wordt dan ook afwachten hoe hij zich het komende seizoen jaar gaat ontwikkelen in Friesland.

6.  Rick van Drongelen (Sparta) – 18 jaar

Tijdens het kampioensjaar van Sparta in de Eerste Divisie maakte de jonge Rick van Drongelen veel indruk in de Rotterdamse achterhoede. Onder meer PSV en Chelsea zouden de achttienjarige Zeeuw nauwgezet volgen. Voor nu lijkt de verdediger echter in Rotterdam te blijven. Hij stroomde in 2015 door vanuit de jeugdopleiding, waar hij zijn contract verlengde tot medio 2019. Komend seizoen wil hij zich doorontwikkelen op Het Kasteel voordat hij aan vervolgstappen denkt. Van nog een jaar Eredivisie kan hij immers alleen maar beter worden.

7. Rashaan Fernandes (FC Twente) – 18 jaar

Rashaan Fernandes is de enige speler die nog niet zijn debuut in de Eredivisie heeft gemaakt. De jonge aanvaller hoort desondanks thuis in het rijtje met Eredivisie toptalenten en behoort tot één van de beste onder 19-spelers van dit moment. Gezien de goede prestaties van het eerste elftal van Feyenoord, heeft trainer Bronckhorst het afgelopen seizoen weinig reden gehad om te experimenteren met nieuwe spelers. Onlangs werd dan ook de overgang van bevestigd van Rashaan Fernandes naar de jeugd van FC Twente.

8. Mitchell van Bergen (Vitesse) – 17 jaar

De pas 17-jarige Mitchell van Bergen was zo lekker op dreef bij Vitesse. In veertien wedstrijden waarin hij in totaal 425 speelminuten maakte, wist hij drie assists te geven. Een uitstekend aantal, zeker voor een pupil als Van Bergen. Onder ex-trainer Peter Bosz was Van Bergen zelfs de jongste Vitesse-debutant ooit. Sindsdien speelt de aanvaller officieel weer voor Jong Vitesse met als doel om definitief onderdeel te worden van het eerste elftal.

9. Justin Kluivert (Ajax) – 18 jaar

Met een achternaam als Kluivert kun je eigenlijk allemaal maar tegenvallen. De pas 17-jarige Justin Kluivert weet daar gelukkig goed mee om te gaan. De jonge buitenspeler mocht door meerdere blessuregevallen opdraven voor het grote Ajax en sloeg daar met vlag en wimpel voor. De frivole dribbles en de enorme drive van de zoon van beloven eigenlijk alleen maar goeds voor de toekomst. Als Justin Kluivert de huidige groei ook volgend seizoen kan doorzetten zou hij wel eens een hele grote kunnen worden.

10. Kasper Dolberg (Ajax) – 19 jaar

Sinds zijn doorbraak in het eerste van Ajax is Kasper Dolberg de meest genoemde speler op de Nederlandse velden. De Deen is goed voor zowel goals als assists en de prestaties van Dolberg zijn indrukwekkend. De 19-jarige speelt zijn eerste seizoen in het betaald voetbal en vervult zijn rol bij Ajax al met verve. Daarmee lijkt hij met zijn koele spelopvatting op weg te zijn om in de voetsporen te treden van twee van de laatste succesvolle Ajax-spitsen: Luis Suárez en Klaas Jan Huntelaar. Opvallend is dat laatstgenoemde volgend seizoen met Dolberg moet strijden om de spitspositie. Eigenlijk is er maar één vraag: hoe lang blijft het Deense wonderkind nog actief in de Eredivisie? Laten we daarom nog maar zoveel mogelijk genieten van de spits. Want hier lijkt een nieuwe voetballegende in de maak.

Klantbeoordeling 8.7

10622 beoordelingen