De diepe betekenis van FC Barcelona voor Catalonië

De diepe betekenis van FC Barcelona voor Catalonië

Overmorgen is het weer zover. De wedstrijddag die al door menig voetbalfan in de agenda was genoteerd. De mondiale voetbalwereld zal zijn ogen weer richten op het meest besproken competitieduel op aarde: Real Madrid tegen Barcelona. De klassieker waar voetbal en rivaliteit ongekende vormen aannemen. Ongekende vormen vanwege de politieke spanningen die recentelijk weer flink zijn opgelaaid. De schreeuw om een onafhankelijk Catalonië heeft ook via Gerard Piqué veelvuldig de voorpagina gehaald. De verhoudingen staan op scherp. De messen zijn weer geslepen, zowel in Spaanse hoofdstad als in de Catalaanse hoofdstad. Maar hoe zit het eigenlijk met de roep om onafhankelijkheid en waarom is FC Barcelona het symbool van deze diepe binding?

Voetballen voor een hele natie

In de opleiding van FC Barcelona krijgen de jeugdige talenten nadrukkelijk mee dat ze voor een bijzondere club uitkomen. De jonge talenten leren waar de regio Catalonië voor staat. Er wordt hen gelanceerd dat ze niet alleen uitkomen voor een voetbalclub, maar dat ze een hele volledige natie vertegenwoordigen. Op het shirt wordt dan ook de Catalaanse vlag gedragen in plaats van de Spaanse variant. Catalunya, oftewel Catalonië, is niet Spanje. De inwoners van de regio waarvan Barcelona de hoofdstad is, zijn geen Spanjaarden. Dat de Catalanen dit gevoel voor regionalisme zo openlijk ondersteunen is het gevolg van de onderdrukking en de gruweldaden tijdens het dictatoriale Franco-regime.

De spanningen tussen Catalonië en Spanje

De stad Barcelona en diens voetbalclub werden al geruime tijd verafschuwd door de Spaanse nationalisten. Met het zes maanden sluiten van het voormalig Les Corts-stadion, vanwege een fluitconcert tijdens het Spaanse volkslied, en het verbannen van de toenmalige voorzitter Joan Gamper om het aanwakkeren van het Catalaanse regionalisme, stonden de onderlinge verhoudingen al sinds 1925 op scherp. De afgezette Joan Camper keerde gedwongen terug naar zijn geboorteland Zwitserland. In 1930 pleegde hij daar zelfmoord.

De basis voor een eeuwige rivaliteit

Zes jaar na de zelfmoord van Joan Camper werd de afkeer van Barcelona voor Madrid wederom gevoed. Op 6 augustus 1936, een paar weken na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog, reed toenmalig Barcelona-voorzitter Josep Sunyol per ongeluk verboden gebied in. De voorzitter werd gearresteerd door de soldaten van Franco en ter plekke ter dood gebracht. Het was deze donkere dag in 1936 dat de basis vormde voor een rivaliteit dat verder zou gaan dan alleen voetbal. Het was pas een week later dat men in Barcelona hoorde zich had voortgedaan. De haat richting de Spaanse hoofdstad nam nu ongekende vormen aan.

Het heilige Camp Nou stadion

De diepe betekenis van de club Barcelona voor Catalonie

Tegelijkertijd genoot Real Madrid onder de dictatuur van Franco de reputatie van beschermd te zijn. Een sportief podium om het regime en de macht van Franco uit te dragen in Spanje en de rest van Europa. Franco veranderde de naam van FC Barcelona in de Spaanse vertaling Club Fútbol de Barcelona. Daarom is het voor de Catalanen ook Camp Nou en niet Nou Camp. Franco dreigde ook met onteigening. Onteigening dat ternauwernood werd voorkomen, tot grote opluchting van de eigen aanhang. Het geliefde Camp Nou stadion was namelijk het enige plekje waar Catalanen hun eigen taal durfden te spreken.

Een einde aan 36 jaar onderdrukking

Nog tijdens de Spaanse onderdrukking trad Johan Cruijff in 1973 in dienst van de Catalanen. In ditzelfde jaar maakte Cruijff FC Barcelona voor het eerst sinds 13 seizoenen kampioen. Twee jaar nadat El Flaco aantrad in Catalaanse dienst kwam met de dood van Franco een einde aan 36 jaar dictatuur. Catalonië kreeg hierna een sterker eigen karakter en meer politieke en economische onafhankelijkheid. De eeuwenoude wens van een onafhankelijk Catalonië is hierna nooit afgenomen en eerder sterker geworden. Ruim 40 jaar later is de roep om onafhankelijk nog nooit zo sterk geworden. Een mogelijke onafhankelijkheid is goedgekeurd door het Catalaanse parlement en lijkt dichterbij dan ooit.

» Més que un club beschrijft in vier woorden waar de club Barcelona voor staat. Méér dan een club. In een eenvoudige leus zat een diepe politieke boodschap verpakt.

Klantbeoordeling 8.6

9408 beoordelingen