De Bundesliga heeft alles wat het voetbalhart begeert

De Bundesliga heeft alles wat het voetbalhart begeert

De laatste jaren zijn de schijnwerpers steeds meer gericht op de ijzersterke Duitse Bundesliga. Mede vanwege de Nederlandse inbreng zijn we binnen korte tijd steeds meer liefhebber geworden van de Duitse competitie. Maar er zijn meer redenen aan te wijzen waarom de competitie van onze oosterburen steeds meer in aanzien heeft gewonnen. Het vertoonde voetbal is van uitzonderlijke kwaliteit en de stadions zijn tot het gaatje gevuld. Maar ook het bewonderingswaardige clubbeleid, de lage entreeprijzen en de geografische nabijheid hebben ervoor gezorgd dat de eens zo saaie Bundesliga is omgetoverd tot misschien wel de meest aantrekkelijke competitie op aarde. De Bundesliga heeft alles te bieden voor de voetbal liefhebber.

De groeiende Nederlandse enclave

Bundesliga, Arjen Robben

De Nederlandse inbreng is zelden zo sterk geweest als tijdens de laatste jaren. Toen Louis van Gaal in München aan de macht kwam werd de Nederlandse aanvoer in stroomversnelling gezet. Mark van Bommel groeide bij de Duitsers uit tot een vaste waarde en werd zelfs tot aanvoerder gekroond. Een unieke prestatie aangezien de hardwerkende middenvelder de tweede niet-Duitse aanvoerder ooit was. En het meest treffende Nederlandse voorbeeld is natuurlijk Arjen Robben, die zichzelf continu lijkt te overtreffen en al jaren wordt gerekend tot de beste spelers uit de Bundesliga. Andere Nederlandse voetballers zoals Klaas-Jan Huntelaar, Bas Dost, Rafael van der Vaart, Nigel de Jong, Ruud van Nistelrooij en Ibrahim Afellay, hebben aan de andere kant van de grens ook een Nederlandse stempel weten te drukken.

Voetbal van het hoogste niveau

Doorgaans wordt de Bundesliga, na de Engelse en Spaanse competities, als de derde liga van Europa beschouwd, waarmee het de Italiaanse Serie A inmiddels heeft ingehaald. Ook worden de geluiden steeds sterker dat de Duitse competitie zelfs als de sterkste competitie van de wereld mag worden beschouwd. Door de opmars van Bayern München en Borussia Dortmund wordt er steeds meer rekening gehouden met clubs uit de Bundesliga. Tijdens de Champions League finale van 2012/2013 was het Arjen Robben die Bayern naar de titel schoot tijdens een Duits onderonsje tussen Bayern München en Borussia Dortmund. De heerschappij van de club uit Zuid-Duitsland neemt ongekende vormen aan, maar met clubs als Dortmund, Bayer Leverkusen en VfL Wolfsburg staat elk Bundesliga duel garant voor spektakel op het hoogste niveau.

Stadions die propvol zitten

Niet alleen het kwalitatief hoogwaardige voetbal, maar ook de geweldige sfeer voor, tijdens en na de wedstrijd, zorgt ervoor dat er elk weekend vele Nederlandse voetballiefhebbers aan de andere kant van de grens gaan kijken. Het is in Duitsland waar supporters van beide clubs nog door elkaar kunnen lopen en gezamenlijk een biertje drinken of een ‘bratwurst’ nuttigen. Het is ook in Duitsland waar de uitzinnige supporters honderden kilometers afleggen om de club de eeuwige liefde te betuigen. Deze onvoorwaardelijke steun blijft overigens niet beperkt tot de hoogste divisie; ook de lagere divisies worden trouw gevolgd door duizenden fans. Borussia Dortmund slaagt er zelfs in om een gemiddelde bezettingsgraad te bereiken van 99,8%. Deze overtuigende cijfers wijzen op een gemiddelde van 80.297 toeschouwers per thuiswedstrijd. In de top-tien lijst van clubs met het hoogste toeschouwersaantal spelen er zes van de tien (Hamburger SV, Hertha BSC, Borussia Mönchengladbach, Schalke 04, Bayern München en Borussia Dortmund) in de Duitse Bundesliga.

Het indrukwekkende clubbeleid

In de Bundesliga worden de fans op handen gedragen. De goedkoopste seizoenkaarten bij landskampioen Bayern München zijn al te krijgen voor slechts 140 euro. Dit bedrag is ongeveer evenveel als wat FC Dordrecht met 135 euro vraagt voor de voordeligste seizoenskaart. Het is voor veel clubpresidenten uitgesloten om rigoureuze maatregelen te nemen die ten koste gaan van de eigen supporters. De supporters maken de club en dienen alleen maar gewaardeerd te worden. En dit gebaar betaalt zich uit in de vorm van onvoorwaardelijke steun en sfeervolle stadions. De eigen aanhang mag dan niet worden gezien als koeien die je onbeperkt kunt uitmelken, meldde Bayern München al eerder op vragen over de goedkoopste seizoenkaart. Volgens de club moet voetbal voor iedereen zijn.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen