Davinson Sánchez: de meedogenloze beul uit Colombia

Wie Davinson Sánchez wil vergelijken met een metaalsoort komt al snel uit bij titanium. Bikkelhard en genadeloos. Een paar weken geleden werd hij 21, eindelijk volwassen. Althans officieel, want volwassen werd Sánchez al lang geleden. De Colombiaan speelde grote finales, debuteerde in de Colombiaanse selectie en groeide uit tot de beul van de Eredivisie. Als je Davinson Sánchez van dichtbij bekijkt, kun je bijna niet geloven dat hij pas 21 jaar is. Een Zuid-Amerikaanse kleerkast met een forse stierennek, karakteristieke kuif én een brede glimlach. Ondanks dat hij duizenden kilometers van huis is, lijkt hij altijd in een goeie bui. Een beul en knuffelbeer ineen. Dát is Sánchez.

Razendsnel volwassen geworden

De combinatie van keiharde tackles en aanvallende impulsen maken Sánchez zo geliefd. Tegen PEC Zwolle maakte hij voor het eerst een kopgoal in Amsterdamse dienst en dat meteen tweemaal; in eigen huis joeg hij tegen Heracles de bal van buiten de zestien meter snoeihard in de linkerhoek. En iedereen kan zijn omhaal tegen AZ nog wel herinneren. Ook de onvermoeibare rushes in de slotfase tegen Schalke en Olympique Lyon, staan de lovende Ajax-fans bij. Het is duidelijk dat Sánchez graag in de actie komt. Kopduels winnen, worstelpartijen uitvechten; hij lijkt het allemaal te kunnen. Hij voltooide in de Eredivisie meer passes dan wie dan ook. Voor alle duidelijkheid: Sánchez zit er pas één seizoen. Toch lijkt het alsof hij al jarenlang onderdeel uitmaakt van de Amsterdamse defensie. Tot nu toe alleen maar lofzang voor de jongen die op twintigjarige leeftijd alles achterliet.

Wennen aan Nederland

Bij Latijns-Amerikanen heerst vooral de angst voor het klimaat. De kou en de onophoudelijke regen, het vormt soms zelfs de doorslag om niet voor het noorden van Europa te kiezen. Het was ook iets waar Sánchez tegenop zag. Toch heeft het ook een mooie kant. Iets als sneeuw, dat zag de Colombiaan voor de eerste keer in zijn leven in Nederland. De foto's en filmpjes hij stuurde naar Colombia zorgden voor enthousiaste reacties. Daar kan niemand zich in de regio waar Sánchez vandaan komt een goede voorstelling van maken. Toch is hij blij dat de warmere maanden inmiddels zijn aangebroken. Nu gaat het leven zich steeds meer buiten afspelen. Het is iets waar de Zuid-Amerikaan zich het prettigst bij voelt.  

Gouden troef voor Ajax

Samen met zijn landgenoot Mateo Cassierra zit Sánchez wekelijks in de schoolbanken. Eerst om Engels te leren. Nederlands komt nog wel, misschien dan. Het is indrukwekkend hoe de verdediger en zijn teamgenoten op het veld communiceren in de steekwoorden van de voetbaljargon. Net als Sánchez kwam ook Cassierra vorige zomer over uit Colombia. Maar ze kenden elkaar daarvoor nog niet. Het was voor de centrale verdediger en aanvaller een groot avontuur. Een ander continent, een andere taal, een ander klimaat en een andere cultuur. Beide spelers liggen vast tot 2021. Dat ze met z'n tweeën kwamen, maakte alles wel iets makkelijker. Ajax lijkt vooral met Sánchez een gouden troef in handen te hebben.

Zoals het scoutingsrapport beloofde

Ajax had wat vuur nodig, vond de clubleiding. Om die reden werd de zoektocht ingezet in Zuid-Amerika. Wat dat betreft doet Sánchez precies wat er van hem verwacht werd. Hard duelleren, soms de ballen weg rossen. Maar ook op voetballend gebied wordt hij steeds sterker. Dat gecombineerd met zijn felheid, lengte en fysieke kracht maken hem zo compleet. Zich vastbijten in de opponent, om die vervolgens helemaal op te vreten. Het klopt eigenlijk precies met de doorslaggevende factor op het scoutingsrapport. Ajax nam de beul uit Colombia over van het Atlético Nacional. De club waarmee hij niet lang daarvoor nog de Copa Libertadores won, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League.

Elke dag een ton meer waard

Dat gebeurde voor een bedrag van vijf miljoen euro, een half miljoen minder dan de transfersom voor Cassierra. Inmiddels is er belangstelling uit heel Europa en is Barcelona de meest genoemde kandidaat. Daarvoor moet de Catalaanse grootmacht wel de beurs trekken. Als we directeur voetbalzaken Marc Overmars mogen geloven dan is de transferwaarde verachtvoudigd sinds het moment dat Sánchez uit Zuid-Amerika vertrok. Kwam hij nog voor vijf miljoen naar Ajax, er hangt nu een prijskaartje van veertig miljoen euro om zijn nek. Op 21 juni 2016 werd hij gepresenteerd in de Arena: ruim een week na zijn twintigste verjaardag. Als hij op z'n 21ste inderdaad voor veertig mille wordt verkocht, dan werd hij tijdens het afgelopen jaar elke dag ongeveer 100.000 euro duurder.

Spelen alsof het de laatste keer is

De Colombiaan heeft er wel oren naar om een grote transfer te maken, maar alleen als hij aan spelen toekomt. Barcelona heeft al meerdere malen interesse getoond, maar wil de jongeling eerst in het B-elftal stallen. Dat zit de ambitieuze Sánchez niet zo zitten. Logisch, hij wil spelen en dat merk je ook aan zijn ongekende drive. Voor de verdediger is de Eredivisie de sleutel tot een volgende transfer. Hij is naar Europa gekomen om te slagen. Daarom speelt hij elke “wedstrijd ook alsof het zijn laatste is”. Met deze zin, verwoordt Sánchez zijn eigen wedstrijdmentaliteit op perfecte wijze. De Ajax-fan, en eigenlijk elke Nederlandse voetballiefhebber, moet daarom zoveel mogelijk genieten van zijn aanwezigheid op de Nederlandse velden. Van die zwaarbevochten luchtduels tot de gewaagde dribbles naar voren. Van die keiharde beul met die vriendelijke glimlach.

Klantbeoordeling 8.6

10302 beoordelingen