Alles over het EK 2016

Alles over het EK 2016

Het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk. We zijn er deze editie helaas niet bij. Vingertje wijzen heeft geen zin meer en daarom kijken we met frisse moed vooruit. Vooruit naar wat er deze zomer komen gaat. Vooruit kijken naar de wedstrijden die plaatsvinden op ‘s werelds sterkste voetbalcontinent. Het EK 2016 in Frankrijk zal daarom, ondanks de afwezigheid van Oranje, weer garant staan voor voetbalspektakel van het hoogste kaliber. Zowel de aftrap als de finale vinden in het Stade de France plaats, waar Frankrijk in 1998 wereldkampioen werd door het machtige Brazilië met 3-0 te verslaan. Nog een paar maanden en dan is het weer zover. Daarom blikken we nu alvast vooruit op het EK 2016 in Frankrijk.

De 15e editie kent een andere opzet

Op 10 juni 2016 is de aftrap van de 15de editie plaats van het vierjaarlijkse voetbalevenement. Voor de Fransen is het na de toernooien van 1960 en 1984 de derde keer dat ze als gastheer actief zullen zijn. Nieuw is dat voor het eerst in de geschiedenis maar liefst 24 landen zullen deelnemen aan het toernooi. Dit betekent een uitbreiding van acht deelnemers, waardoor er ook twintig wedstrijden meer gespeeld zullen worden. Door de nieuwe opzet vinden er ook achtste finales plaats, in tegenstelling tot eerdere edities. De groepsfase bestaat uit zes groepen van elk vier landen. De nummers één en twee uit elke groep, aangevuld met de vier beste nummers drie, gaan door naar de achtste finale.

EK 2016 speelschema

De uiteindelijke keuze voor Frankrijk

Voordat de uiteindelijke keuze op Frankrijk kwam te vallen waren meerdere landen kandidaat om het eindtoernooi te organiseren. Drie landen dienden in maart 2009 een individuele kandidatuur in en twee landen deden dit in gezamenlijke vorm. Frankrijk, Italië, Turkije deden dit individueel en Noorwegen en Zweden zorgden voor een gezamenlijke kandidatuur. In december 2009 werd echter bekend dat de verantwoordelijke ministers van Noorwegen en Zweden geen overheidsgeld beschikbaar wilden stellen, waardoor de Scandinavische landen zich terugtrokken. De stemronde gaf uitsluitsel: na het eerst afvallen van Italië werd er uiteindelijk gekozen voor Frankrijk. Ook landen als Schotland, Griekenland, Rusland en de combinatie van Roemenië en Bulgarije overwogen om zich kandidaat te stellen, maar besloten ertoe om dit uiteindelijk toch niet te doen.

Een voetbalfeest verdeeld over 10 speelsteden

De Franse voetbalbond (FFF) wees in november 2009 in eerste instantie 12 speelsteden aan. Hiervan bleven er in totaal tien van over. Het Stade de France in Saint-Denis heeft met 81.338 de grootste capaciteit. De andere speelsteden zijn Marseille (Stade Vélodrome, 67.000), Lyon (Stade des Lumières, 61.556), Parijs (Parc des Princes, 51.000), Lille (Grand Stade Lille Métropole, 50.186), Lens (Stade Félix Bollaert, 45.000), Bordeaux (Stade Bordeaux-Atlantique, 42.566), Saint-Etienne (Stade Geoffrey -Guichard, 42.000), Toulouse (Stadium Municipal, 40.000) en Nice (Allianz Riviera, 35.624). Om het organiserende gastland op een EK te mogen zijn, dient het land te beschikken over minimaal twee stadions van 50.000 zitplaatsen en minimaal vier stadions van 30.000 zitplaatsen.

De grootste kanshebbers

Duitsland en Spanje hebben de laatste jaren het wereldwijde voetbal weten te domineren. Zowel in de clubcompetities als op de Europese en mondiale eindtoernooien hebben Duitsland en Spanje de dienst uitgemaakt. Daar waar de Spanjaarden pas op de plaats maakten stond Duitsland gretig klaar om de macht te grijpen. Ook voor het EK 2016 wordt Duitsland veelal genoemd als belangrijkste titelkandidaat. Gastland Frankrijk heeft in het verleden echter bewezen de loodzware thuisdruk aan te kunnen. In 1998 greep Frankrijk op overtuigende wijze in eigen huis de wereldtitel. Toen nog met wereldsterren als Zidane, Thuram, Desailly en Djorkaeff. De aanvoerder van dat elftal, Didier Deschamps, is nu de bondscoach en beschikt met spelers als Griezmann, Benzema, Pogba en Martial ook over spelers van wereldkaliber.

De gevaarlijke outsiders

Naast de traditionele kanshebbers wordt ook België steeds vaker genoemd als één van de mogelijke kanshebbers. Met spelers als Courtois, Kompany, De Bruyne en Hazard vertegenwoordigen de Belgische supersterren na de elftallen van Spanje en Duitsland de meeste marktwaarde. Met mogelijk de sterkste Belgische generatie ooit moet het nu dan eindelijk eens worden laten zien. Dat de Belgen op stoom zijn blijkt wel uit de clubs waar de jonge supersterren spelen. De Belgen zijn actief in de grootste Europese competities en hebben gezamenlijk de eerste plek op de FIFA-wereldranglijst weten te bemachtigen. Naast de Rode Duivels zijn ook landen als Portugal, Italië en Engeland altijd gevaarlijke outsiders.  

De druk is van de ketel

EK 2016 in Frankrijk

Omdat we er zelf niet bij zijn wordt het EK 2016 een voetbaltoernooi dat we op onze gemak kunnen aanschouwen. Niet zoals we het gehoopt hadden, maar het haalt in ieder geval wel een beetje de druk van de ketel. Op een neutrale manier kunnen we het toernooi vanuit de luie stoel en op objectieve wijze bekijken. Of misschien dat we toch maar voor de Rode Duivels zullen zijn. Hoe dan ook, de strijd om het Europese Kampioenschap eindigt op 10 juli in het nu al legendarische Stade de France. Hier zal 27 miljoen euro wachten op de uiteindelijke winnaar. Op deze zondagavond in juli zullen we weten wie zichzelf vier jaar lang de beste van Europa mag noemen. Stiekem kijken we toch al een beetje uit naar 2018. Want dan zijn we er hopelijk wel weer bij.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen