Ajax: financieel gezond, sportief aan de grond

Ajax: financieel gezond, sportief aan de grond

Met de trieste uitschakeling tegen Rapid Wien werd de vinger opnieuw op de zere plek gelegd. Het laatste sprankje hoop op een Champions League-ticket werd over twee wedstrijden aan flarden geschoten. Weer mag de hoofdstad zich opmaken voor een pijnlijke reeks wedstrijden tegen het Europese B-garnituur. In financieel opzicht is de club echter kerngezond en vult het zelfs de Europese ranglijst aan van de meest gezonde voetbalclubs. Een knappe prestatie, maar wel met de nodige sportieve consequenties. Terwijl het financiële beleid is uitgegroeid tot de Europese top, zijn de sportieve prestaties gekrompen tot het niveau van een nietszeggende laagvlieger.

Op naar Verweggistan

We mogen ons weer gaan opmaken voor slaapverwekkende confrontaties in stadions waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. Ajax mag de bal aftrappen tegen clubs waarvan de naam onuitspreekbaar is, tegen spelers waarvan we nog nooit gehoord hadden. Weliswaar handig voor onze topografische kennis, maar het is voorlopig weer de tijd van de verplichte wedstrijden waar helemaal niemand op zit te wachten. Pas vanaf een eventuele kwartfinale worden de tegenstanders interessant. Als de lijn van de laatste jaren wordt voorgezet, is het behalen van de kwartfinale zelfs al een wereldprestatie. 

Twintig jaar sinds het laatste Europese succes

Inmiddels zijn er twintig jaar gepasseerd sinds het laatste Europese succes van de Amsterdammers. Een gouden generatie zorgde er in 1995 voor dat de club nog steeds wordt geroemd om één van de allersterkste formaties die ooit op een voetbalveld hebben gestaan. Nog altijd wordt het noemen van Ajax op internationaal niveau gelinkt aan deze magische periode. Een magische periode die inmiddels echter verder weg lijkt dan ooit tevoren. Van een onverslaanbare, viervoudig Champions League winnaar, tot de 'middenmoot van de Europese middenmoot'. Het is dan ook illustrerend dat de laatste keer dat Ajax de Champions League groepsfase overleefde alweer dateert van 2005/2006.

Opofferen en blijven geloven in de Ajax-visie

Ondanks de dwergenstatus blijft Ajax vasthouden aan het beleid waarbij uiterst voorzichtig te werk wordt gegaan en waarin dure transfers en hoge salarissen een taboe zijn. Ajax-spelers moeten worden ontwikkeld in de eigen voetbalschool en niets elders worden aangekocht. Een langetermijnvisie en de club op een verantwoordelijke manier leiden is wat te alle tijden voorop staat in de Arena. Vooral niet te gek doen en vandaag al nadenken over wat er morgen komen gaat. Een gedachtegang welke volledig aansluit op de denkwijze die Nederland zo eigen is. Een denkwijze die op tactisch vlak alleen maar mag worden toegejuicht en waar we eigenlijk best trots op mogen zijn.

Financieel de áller gezondste

Op een lijst van 44 clubs bezet Ajax dan ook de koppositie op het gebied van de financiële gezondheid. Deze ranglijst is samengesteld op basis van uiteenlopende criteria zoals de prestaties op operationeel vlak en de kredietwaardigheid. Overigens volgt Arsenal op de tweede plek en wordt de top-drie afgesloten door Bayern München. Daar waar clubs zoals FC Barcelona en Real Madrid maar blijven strooien en de schuldenlast ongekende vormen aanneemt, houdt Ajax stevig vast aan de eigen lange termijn visie.

Een oneerlijke strijd met de rest van Europa

Ajax: middenmoot van de Europese middenmoot

Helaas zijn de oliedollars vandaag de dominante factor in de commerciële en moderne voetbalwereld. De strijd tussen Ajax en de rest van de Europese top is dan ook geen eerlijk gevecht. Het frustrerende is echter dat peperdure spelers worden gefinancierd met geld dat, gezien deze opgebouwde schulden, niet eens zou mogen worden uitgegeven. Wel heeft de UEFA inmiddels een eerste signaal afgegeven door verschillende Europese topclubs te bestraffen voor het financiële wanbeleid. De tijd zal echter leren of de gezonde Nederlandse clubs hier uiteindelijk van kunnen profiteren.

» Tot dan kan er in Amsterdam alleen maar worden gedroomd over een nieuwe gouden lichting die Ajax weer naar het hoogste podium leidt. Maar eerst is het weer tijd voor de zoveelste ‘voorronde van een voorronde’. 

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen