Luis Suárez- een geniale gek

Luis Suárez- een geniale gek

Eindelijk was het dan zover. Het langverwachte debuut van Luis Suárez bij Barcelona na een lange afwezigheid door een schorsing van vier maanden. Alle ogen van voetballiefhebbers wereldwijd waren gericht op de grootste wedstrijd uit het clubvoetbal: El Clásico tussen het Madrileense Real Madrid en het Catalaanse Barcelona. Uitgerekend tijdens deze beladen wedstrijd mocht Suárez zijn debuut maken. Suárez startte vanaf het begin maar kwam niet volledig tot zijn recht. Wel voorzag hij Neymar van een assist bij het enige Catalaanse tegendoelpunt in de wedstrijd die met 3-1 werd verloren. In dit artikel zullen we de carrière van de Uruguayaanse sterspeler beschrijven. 

Het vroege leven van Suárez

Luis Alberto Suárez Díaz wordt geboren in Salto, Uruguay, als vierde zoon van in totaal zeven jongens. Suárez verhuist op zevenjarige leeftijd met zijn familie naar de hoofdstad Montevideo, en zijn ouders scheiden als hij negen jaar is. In de straten van Montevideo, ontwikkelt Suárez zijn voetbalkwaliteiten terwijl hij zijn geld verdient als straatveger. Suárez begint op 14-jarige leeftijd bij het jeugdteam Nacional, één van de grootste clubs van Uruguay. In mei 2005, maakt de speler op 18-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal tegen het Colombiaanse Junior de Barranquilla in de Copa Libertadores. Hij scoort zijn eerste doelpunt in september 2005 en helpt Nacional, met 10 doelpunten in 27 wedstrijden, naar het Uruguayaanse kampioenschap. 

Suárez begint op 15 jarige leeftijd uit te gaan met zijn huidige vrouw Sofia Balbi. De familie Balbi verhuist echter in 2003 naar Barcelona, wat onder meer tot een versterkte drang leidt om een succesvolle voetbalcarrière in Europa af te dwingen. 

De drang naar Europa

Suárez wordt toevallig gescout door FC Groningen als een delegatie zich in Uruguay bevindt om eigenlijk een andere speler te bekijken. Tijdens deze wedstrijd tegen Defensor scoort hij tweemaal waaronder, volgens de Groningse scouts, één wonderschone goal. De club uit het hoge noorden neemt Luis Suárez in de zomer van 2006 over voor ongeveer 1,5 miljoen euro. Daarmee is hij op dat moment de duurste aankoop ooit voor de Groningers. Bij FC Groningen groeit Suárez meteen uit tot een bepalende speler. Suárez debuteert als speler van FC Groningen in 2007 voor het nationale elftal van zijn thuisland, en krijgt hierbij vlak voor het eindsignaal een rode kaart. De Zuid-Amerikaan krijgt inmiddels steeds meer de reputatie een duikelaar te zijn. Mede door een aantal uitgedeelde kaarten hiervoor, krijgt Suárez in het seizoen 2008/09 maar liefst negen gele kaarten. Dit is het op één na hoogste aantal van alle Eredivisie-spelers.

Het aanvoerderschap en het eerste bijtincident

Na één seizoen in Groningse dienst te hebben gespeeld forceert Suárez een transfer naar Ajax na onder meer een werkweigering en een rechtszaak. Na zijn turbulente eerste maanden bij Ajax, met veel aandacht voor zowel de vele schwalbes als goals, kroont de toenmalige trainer Martin Jol Suárez in het seizoen 2009/10 de Zuid-Amerikaan tot aanvoerder. Er ontstaan steeds meer geruchten dat de Uruguyaan in de winterstop de overstap zal maken naar FC Barcelona, door Suárez meerdere malen bestempeld als zijn droomclub. Tijdens de wedstrijd Ajax-PSV op 20 november 2010 bijt Suárez opponent Otman Bakkal in zijn nek. De gebeurtenis blijft echter onbestraft door arbiter Björn Kuipers, die aangeeft het incident niet te hebben waargenomen. Ajax legt de spits een schorsing op voor twee wedstrijden en deelt een boete uit. De KNVB legt de Uruguayaan een schorsing op van maar liefst zeven wedstrijden.

De rijzende ster bij Liverpool

Tijdens de winterstop van het seizoen 2011 gaan Ajax en Liverpool akkoord over de transfer van de aanvaller naar de Engelse havenstad. Ajax ontvangt hierbij een transferbedrag van ongeveer 25 miljoen euro. Suárez is meteen speelgerechtigd en maakt in de thuiswedstrijd tegen Stoke City na 60 minuten zijn debuut, waarbij hij gelijk zijn eerste doelpunt mag vieren.

In het volgende seizoen wordt Suárez in oktober aangeklaagd voor racisme richting Patrice Evra tijdens het duel tegen rivaal Manchester United. Ondanks aanhoudende ontkenningen besluit de Engelse voetbalbond de aanvaller voor acht duels te schorsen. Bij het volgende duel tussen beide teams weigert de Zuid-Amerikaan de hand van Evra te schudden. Op 21 april 2013 raakt Suárez voor de tweede keer betrokken bij een bijtincident. Nu wordt Chelsea-verdediger Ivanović in zijn arm gebeten. Ondanks de incidenten blijft Suárez aan de lopende band doelpunten maken en wordt in april 2014 verkozen tot speler van het jaar.

Is het derde bijtincident de start van een nieuw begin?

Op het WK 2014 in Brazilië bijt Suárez tijdens het groepsduel tegen Italië opnieuw een opponent, ditmaal gaat het om verdediger Giorgio Chiellini. Na afloop van het duel verklaart de Uruguayaanse sterspeler dat hij tegen de schouder van de Italiaanse verdediger aanbotste. Op 26 juni 2014, besluit de FIFA de aanvaller te schorsen voor een periode van vier maanden. Naast een geldboete krijgt de speler ook een stadionverbod voor de wedstrijden van Uruguay op het WK.

Nadat Uruguay op het WK wordt uitgeschakeld maakt FC Barcelona bekend dat de aanvaller is aangekocht voor een bedrag van ongeveer 81 miljoen euro. Als gevolg van de opgelegde schorsing kan de aanvaller tot eind oktober wel trainen, maar geen officiële wedstrijden spelen. Na een schorsing van vier maanden maakt Luis Suárez op 25 oktober 2014, uitgerekend tijdens El Clásico, eindelijk zijn officiële debuut voor FC Barcelona.

» Suárez wordt vaak omschreven als een geniale gek. Of hij ooit van zijn streken afkomt? De tijd zal het leren. Wat denken jullie, zal hij het ooit leren? We zijn benieuwd naar jullie mening.

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen