De meest beladen derby’s ter wereld- AS Roma - Lazio

Onlangs hebben we in een artikel de meest fanatieke voetballanden ter wereld behandeld, en in dit artikel willen we hier een vervolg aan geven in de vorm van extreem beladen derby’s. Voetbalderby’s zijn intens. Voetbalderby’s zijn beladen. Beladen voetbalderby’s vinden we met name buiten de Nederlandse grenzen en we beginnen onze reeks met één van de meest beladen Europese derby’s: de Romeinse derby tussen AS Roma en Lazio Roma. Elk seizoen is de Romeinse derby AS Roma-Lazio Roma één van de belangrijkste wedstrijden die in Italië gespeeld wordt. De twee Italiaanse clubs spelen in hetzelfde stadion, het Stadio Olimpico. De ene week kleurt het stadion Celeste wanneer Lazio Roma de gastheer is en de andere week voert Giallo Rosso de boventoon wanneer AS Roma thuis speelt. 

lazio roma derby

AS Roma - Lazio Roma: Derby della Capitale

De onderlinge haat gaat terug naar het begin van de vorige eeuw. In 1927 werden drie Romeinse clubs, op bevel van de destijds Italiaanse dictator Benito Mussolini, samengevoegd tot één club die Rome moest vertegenwoordigen. Deze club moesten onder de naam AS Roma de concurrentie aangaan met de sterkere Noord-Italiaanse clubs. Lazio Roma wilde echter onafhankelijk blijven en weigerde om toe te treden tot deze nieuwe gefuseerde club. Dit was het begin van één van de meest gespannen derby’s ter wereld, waarbij het sportieve aspect vaak is overschaduwd door duizenden gewonden, honderden rellen en zelfs enkele doden.

Een gevecht om territorium

Met de oprichting van AS Roma, werd Lazio plotseling afgezonderd als een buitenstaander. Door de vorming van het nieuwe AS Roma vormde de supportersschare van Lazio ineens een flinke minderheid in de Italiaanse hoofdstad. En zoals elke verdrongen populatie wilde Lazio herwinnen wat hun eens eigen was. Territorium in Rome. Territoriale kwesties worden versterkt door het moeten delen van hetzelfde stadion, evenals het verschil in kleuren en symbolen van beide teams. Lazio speelt met het hemelsblauwe van Griekenland en een adelaar as mascotte. Roma speelt met de gele kleur van Vaticaanstad en het rood van het keizerlijke Rome. Roma kent zichzelf de geschiedenis en de mythologie van de stad toe, terwijl Lazio is verdrongen naar de rand van de hoofdstad. Maar Lazio-supporters blijven stellig volhouden het ware team van Rome te zijn.

Extreem-rechts tegen links

Politieke kwesties spelen ook een belangrijke rol in de strijd om Rome. Lazio supporters zijn berucht om hun affiniteit met het extreem-rechts, terwijl Roma traditioneel als links wordt beschouwd. Di Canio wordt veelal herinnerd aan het vieren van zijn doelpunt met de notoire Romeinse groet, tegen uitgerekend AS Roma. Di Canio deed precies hetzelfde tijdens een andere wedstrijd tegen Livorno, dat eveneens bekend staat om de linkse politieke voorkeur. In de jaren 90 shockeerden de Lazio Roma supporters met spandoeken met racistische leuzen zoals “Auschwitz is jullie stad, de ovens zijn jullie huizen”, “Club van zwarten” en “Terras van de Joden”.

Het hedendaagse Colosseum

De Romeinse derby is meer dan alleen een voetbalwedstrijd. Het sportieve spektakel en de uitgebreide choreografie zijn slechts kleine voorbeelden van wat in wezen als oorlogsgebied kan worden verklaard. De derby staat garant voor provocaties richting de bezoekende club en diens supporters en het afsteken van zelfgemaakte vuurwerkbommen. Het Stadio Olimpico gaat terug in de tijd en voert opnieuw het toneel voor onderlinge strijd. Het Stadio Olimpico wordt een moderne Colosseum. Het winnen van deze stadsderby zorgt voor het herwinnen van de stad. De Italiaanse Ultra’s zijn het publiek, de voetballers de gladiatoren. Sport wordt opnieuw een gevecht.

» Heb jij wel eens de beladen derby AS Roma-Lazio Roma meegemaakt en wil jij je voetbalervaringen delen? We horen het graag van je. 

Klantbeoordeling 8.6

14211 beoordelingen