De komst van nieuwe hypermoderne stadions

De komst van nieuwe hypermoderne stadions

In ons eerdere artikel over de relatie tussen voetbalstadions en passie beschreven we al het onvermijdelijke verlies van authentieke voetbalstadions. Samenhangend hiermee worden steeds meer multifunctionele voetbalstadions gebouwd. Denk aan de vele hypermoderne stadions die voor de afgelopen WK’s zijn gebouwd. Of denk aan de berichten over de stadions die voor het WK in Qatar gebouwd gaan worden. Veel van deze stadions zullen voor meer activiteiten gebruikt worden dan alleen het spelen van voetbalwedstrijden. In dit artikel behandelen een aantal voetbalstadions die momenteel in constructie zijn.

Stade des Lumières

Het Stade des Lumières is een stadion met een capaciteit van 58.000 dat bespeeld zal worden door het Franse Olympique Lyon. Het stadion zal het huidige stadion, Stade de Gerland, vervangen. De verwachting is dat deze verhuizing in 2015-2016 plaats zal zijn afgerond. Aan de constructie hangt er prijskaartje vast van 250 miljoen euro. Het stadion zal één van de speelstadions worden voor het komende EK 2016 dat in Frankrijk zal plaatsvinden.

Zenit Arena/Gazprom Arena

Het nieuwe Zenit stadion is een voetbalstadion in Sint-Petersburg, Rusland, en is momenteel nog in constructie. Het zal als thuisbasis fungeren voor de thuiswedstrijden van FC Zenit Sint-Petersburg, de ex-club van onder meer oud-speler Fernando Ricksen en trainer Dick Advocaat. Het stadion was gepland om in december 2008 te worden opgeleverd, echter is de verwachting nu dat het stadion in 2016 gereed zal zijn. Het stadion zal een capaciteit krijgen voor 66.881 mensen.

Nou Mestalla

Nou Mestalla is een gedeeltelijk gebouwd stadion met 61.500 zitplaatsen in Valencia, Spanje, bedoeld als opvolger van het huidige stadion van Valencia CF, het Estadio Mestalla. In 2007 werd begonnen met de bouw van het stadion, maar het werk is tussentijds stilgelegd vanege financiële redenen. De kosten van het stadion worden geraamd op tussen de 250 en 300 miljoen euro. Het ontwerp is voorzien van een futuristische buitenkant, bekleed met aluminium en een houten interieur.

Estadio La Peineta

Estadio La Peineta, met als officiële naam Estadio Olímpico de Madrid, is een bestaand voetbalstadion in Madrid, Spanje. Het stadion is momenteel onder reconstructie, om het nieuwe stadion van Atlético Madrid te worden. Het stadion zal het befaamde Vicente Calderón, in de zomer van 2016, vervangen als thuisbasis voor de volksclub Atlético Madrid. Het stadion had een capaciteit van 20.000 toeschouwers, maar na de reconstructie zal deze capaciteit worden uitgebreid naar 67.500 toeschouwers.

Vodafone Arena

De Vodafone Arena wordt een multifunctioneel stadion in de wijk Besiktas in Istanbul, Turkije. Het zal de gereconstrueerde thuisbasis worden voor Beşiktaş JK. Het stadion wordt gebouwd op de plek van de voormalige thuisbasis van Beşiktas, het BJK Inönü Stadyumu. De planning is om het stadion aan het begin van het seizoen 2014-2015 te openen en zal een capaciteit krijgen van 41.903 toeschouwers.

Nieuwe Bordeaux stadion

Het nieuwe Bordeaux stadion is een gepland stadion in Bordeaux, Frankrijk. De bouw is van start gegaan in 2013 en zal duren tot april 2015. Het zal een capaciteit krijgen van 43.000 toeschouwers en zal de nieuwe thuisbasis worden van FC Girondins de Bordeaux. De eerste wedstrijd dat zal worden gespeeld in het stadion is Bordeaux-Nantes op 29 mei 2015, de laatste dag van de Franse competitie. Het stadion zal ook gebruikt worden voor 5 wedstrijden tijdens het EK 2016 in Frankrijk.

Nieuwe CSKA Moskou stadion

Het nieuwe CSKA Moskou stadion is een multifunctioneel stadion in Moskou, Rusland, dat in constructie is vanaf 2007. Wanneer deze wordt geopend in 2015, zal het voornamelijk worden gebruikt voor voetbalwedstrijden van de club CSKA Moskou. Het bouwproces is echter meerdere malen stilgelegd. Het stadion zal een capaciteit krijgen voor 30.000 mensen.

» Welke stadion vinden jullie het mooist? Of mist er een belangrijke stadion of de lijst? Laat het ons weten via een reactie of neem contact met ons op bij vragen. 

Klantbeoordeling 8.6

9493 beoordelingen