De 10 beste Nederlandse voetballers ooit

Met een derde plek op het WK hebben we toch maar eens laten zien waar we zo goed in zijn. Het Nederlands elftal is weer helemaal actueel gezien alle discussies over de slechte prestaties onder leiding van bondscoach Guus Hiddink. Hoewel de selectie grotendeels hetzelfde is gebleven lijkt er niets meer over van de flair van het Nederlands elftal van het afgelopen WK. Discussies over opgestelde spelers, tactische onderdelen, en het selectiebeleid doen ons steeds meer vergeten dat Oranje geweldige spelers en een complete voetbalschool heeft voortgebracht. Maar welke Oranje spelers waren nu de allerbeste? Vandaag gaan we hier op in met een lijst van de beste Nederlandse voetballers ooit.

10. Abe Lenstra

Abe Lenstra (1920-1985) maakte als 15-jarige voetballer zijn debuut bij Heerenveen, de Friese club die hij gedurende veertien jaar lang trouw zou blijven. Zijn meest memorabele wedstrijd is waarschijnlijk de wedstrijd tegen Ajax in 1950 waarbij hij Heerenveen de aanzet gaf om een 1-5 achterstand om te buigen tot een uiteindelijke 6-5 overwinning. Dankzij zijn talent, inzicht en doelgerichtheid groeide hij uit tot een ware legende. In 730 wedstrijden maakte hij een ongekend aantal van maar liefst 700 goals. Op 19-jarige leeftijd maakte Abe Lenstra zijn debuut voor het Nederlands Elftal. Gedurende deze periode maakte hij 33 doelpunten in 47 gespeelde interlands. Bovendien was Abe Lenstra tweebenig en wordt de Fries beschouwd als één van de meest complete Nederlandse voetballers ooit.

9. Faas Wilkes

Faas Wilkes (1923-2006) maakte in 1940 zijn debuut voor Xerxes, de club waar hij negen jaar lang voor speelde. In deze periode was hij nog officieel amateur voetballer, maar een voorstander van de professionalisering van het Nederlandse voetbal. Om deze reden vertrok hij in 1949 naar Inter Milan. Door deze transfer legde de KNVB hem een schorsing op voor Oranje, waarvoor hij in 1946 zijn debuut had gemaakt. Bij Inter Milaan werd hij als tweebenige speler dankzij zijn fabuleuze dribbeltechniek en lange rushes, al snel de belangrijkste speler van het elftal. Drie seizoenen later werd hij daarom gekocht door Torino, maar vanwege een blessure liep dit uit op een teleurstelling. Het seizoen daarop speelde hij bij het Spaanse Valencia, waar hij opnieuw excelleerde. Verder speelde Wilkes ook voor VVV en Levante. De behendige aanvaller speelde in totaal 38 keer voor het Nederlands elftal waarin hij 35 keer scoorde. Lang was hij de recordhouder doelpunten, tot dit record werd verbroken door Dennis Bergkamp.

8. Clarence Seedorf

Clarence Seedorf debuteerde in 1993 al op 16-jarige leeftijd bij Ajax en is daarmee nog altijd de jongste debutant ooit. In 1995 won hij zijn eerste Champions League. Indertijd had hij ook al twee landskampioenschappen op zijn naam staan. Na een kort verblijf bij Sampdoria maakte hij de overstap naar Real Madrid, waar hij landskampioen werd en zijn tweede Champions League titel won. Het daarop volgende jaar won hij ook de Wereldcup. In 2001 kwam hij na een seizoen Inter Milan terecht bij stadsrivaal AC Milan en won hij in 2003 zijn derde Champions League titel. Seedorf werd daarmee de eerste speler die drie keer de Champions League won met drie verschillende clubs. In 2007 won hij opnieuw de Champions League, wederom met AC Milan. Met al zijn prijzen is Seedorf de meest succesvolle Nederlandse speler ooit. Seedorf maakte in 1994 zijn debuut voor Oranje. Hij speelde tot 2008 87 keer voor Oranje maar heeft mede vanwege conflicten, nooit het hoge niveau gehaald die hij bij zijn clubs liet zien.

7. Frank Rijkaard

Frank Rijkaard debuteerde op zijn zeventiende in het eerste elftal van Ajax. Rijkaard voetbalt ruim zeven jaar in zijn geboortestad en vult daarbij verschillende posities in. De Amsterdammer wint met Ajax drie maal het landskampioenschap. Bij AC Milan is Rijkaard samen met Ruud Gullit en Marco van Basten ook uiterst succesvol. Met de club wint hij twee keer de Europa Cup 1.

Na vijf seizoenen bij AC Milan te hebben gespeeld vertrekt Rijkaard in 1993 uit Italië en keert hij terug in Amsterdam. Ondanks het gegeven dat hij in Amsterdam eigenlijk wilde gaan afbouwen, worden het twee bijzonder succesvolle jaren. Zo wordt tweemaal het landskampioenschap gewonnen en in 1995 zelfs de Champions League. In de finale wordt met 1-0 van gewonnen vn uitgerekend AC Milan.

6. Ruud Gullit

Met zijn karakteristieke haardos was aanvoerder en spits Ruud Gullit de leider van het legendarische Oranje dat in 1988 het enige EK won. Samen met collega-aanvaller Van Basten vormde Gullit een dodelijk en levensgevaarlijk aanvalsduo. Met de beroemde kopgoal maakte hij de openingstreffer in de EK-finale in Berlijn tegen de Sovjet-Unie. Helaas zorgden verschillende onenigheden ervoor dat hij maar op één WK actief was.

5. Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp debuteerde in 1986 bij Ajax, waarna hij in 1993 de overstap maakte naar het Italiaanse Inter Milan. Ondanks dat hij met Inter Milan verschillende Europacups won, waren de twee seizoenen in Italië niet succesvol. Pas toen hij in 1995 naar Arsenal vertrok bloeide hij weer op wat onder meer resulteerde in een bijzondere afscheidswedstrijd en een standbeeld buiten het Emirates stadion. Bergkamp was een aanvaller die bekend stond om zijn fluwelen techniek en de onmogelijke doelpunten. Zijn doelpunt tegen Argentinië in de laatste minuut tijdens de kwartfinales op het WK 1998, staat in ieders voetbalgeheugen gegrift. Bergkamp maakte in 1990 zijn debuut voor het Nederlands Elftal en speelde 79 wedstrijden waarin hij 37 keer scoorde.

4. Johan Neeskens

In de jaren zeventig werd voetbal steeds harder. Zowel Feyenoord als Ajax hadden in hun gewonnen wereldbekerfinales kennis gemaakt met de intimidatiepraktijken van hun Argentijnse tegenstanders. Tegen Zuid-Amerikaanse opponenten bleek het hebben van alleen techniek en tactiek niet voldoende. Het Nederlandse tegenwicht in de jaren zeventig werd gegeven door de bikkelharde Johan Neeskens. Onvermoeibaar heroverde de spijkerharde middenvelder Neeskens bal na bal. Zijn meest memorabele optreden was de beslissende wedstrijd tegen Brazilië waarbij Neeskens met keiharde ingrepen Oranje de wedstrijd in vocht. Tijdens de WK-finale van 1978 weerde Neeskens zich tegen de intimiderende praktijken van de Argentijnse voetballers. Zijn bebloede voetbalshirt aan het einde van de wedstrijd toonde dit aan. Johan Neeskens is een legende voor het Nederlandse voetbal.

3. Willem van Hanegem

Willem van Hanegem debuteerde in 1962 bij Velox SC en kwam vier jaar later bij Feyenoord terecht. In Rotterdam groeide hij uit tot een ware legende en werd drie keer landskampioen. Met de Rotterdammers won hij in 1970 de Europa Cup I en de Wereldbeker. Van Hanegem was een speler met een ijzersterke mentaliteit, een vergaand tactisch inzicht en een magisch schot. Hij werd beroemd door zijn kromme passes, wat zorgde voor de bekende bijnaam ‘De Kromme’. Tussen 1968 en 1979 kwam hij 52 keer uit voor Oranje. Hij speelde de verloren WK-finale van 1974 tegen West-Duitsland. Van Hagenem besloot zich af te melden voor het WK 1978 in Argentinië.

2. Marco van Basten

Bij Marco van Basten was het al snel duidelijk dat het om een groot voetballer ging. Technisch, balvast, scorend en tactisch vermogen. Uiteindelijk zou hij uitgroeien tot één van de grootste voetballers die Nederland ooit heeft voortgebracht. De spits had alles in zich om de beste Nederlandse speler ooit te worden. Mede door blessureleed, het teleurstellende WK 1990 in Italië, en een gemiste penalty in de halve finale van het EK 1992, is de interlandcarrière nooit geworden wat het had kunnen zijn. Zijn fanatische goal in de gewonnen EK-finale van 1988 blijft echter onvergetelijk en leverde het Nederlands Elftal de enige titel op.

1. Johan Cruijff

Johan Cruijff wordt door menig voetballiefhebber gezien als één van de beste voetballers die het voetbal ooit heeft voortgebracht. De Amsterdammer was een aanvallende spelverdeler met een fantastische techniek en een geweldig inzicht. Hij wordt dan ook drie maal gekozen tot Europees voetballer van het jaar. Tijdens zijn lange voetbalcarrière speelt Cruijff voor een hele reeks clubs. Zo voetbalt de spits in de VS voor de Los Angeles Aztecs en de Washington Diplomats, en voor het Spaanse Levante en FC Barcelona. In 1984 sluit hij zijn voetbalcarrière uitgerekend bij Feyenoord af. Als aanvoerder van Oranje schopt Cruijff het tot de WK finale van 1974 waar van West-Duitsland wordt verloren.

» Wat vinden jullie van deze top 10? Had je zelf een andere volgorde aangehouden of missen je bepaalde spelers? We zijn benieuwd. Neem ook eens een kijkje in onze voetbaltenues categorie.

Klantbeoordeling 8.6

14352 beoordelingen